Uutiset

Taitoluistelun SM-kilpailussa jaossa EM-paikat

Taitoluistelun Suomen mestaruuskilpailut käydään tulevana viikonloppuna 17-19.12.2021 Isomäki Areenalla Porissa. Mestaruuksien lisäksi Suomen kärkiluistelijat tavoittelevat paikkoja tammikuussa 2022 Tallinnassa pidettäviin EM-kilpailuihin, joihin Suomi on lunastanut kaksi paikkaa naisten sarjaan. Miesten sarjaan, pariluisteluun ja jäätanssiin paikkoja on jaossa yksi kuhunkin. 

Ennakkoasetelmat seniorinaisten SM-kilpailuun ovat kutkuttavat, sillä kauden kärkitulokset Emmi PeltosenJenni Saarisen ja Oona Ounasvuoren osalta ovat hyvin tasaiset. Oona Ounasvuori on esittänyt alkukaudella vahvoja otteitaan ja parantanut ennätystään merkittävästi. Ennätyspisteensä 165,90 Ounasvuori luisteli marraskuussa Latviassa Volvo Open Cupissa. Jenni Saarinen avasi kilpailukautensa Finlandia Trophy Espoossa lokakuussa ja tehden siellä ennätyspisteensä 168,72. Emmi Peltosella on ollut haasteita alkukaudesta ja hän pääsi avaamaan kisakautensa kilpasiskojaan myöhemmin. Hallitseva suomenmestari Peltonen pitää hallussaan naisten tämän kauden kärkitulosta 169,25, jonka hän saavutti Kazakstanissa käydyssä Denis Ten Memorial Challenge -kilpailussa lokakuun lopulla. Mestaruusmitaleja tavoittelevat myös Laura Karhunen ja Olivia Lisko, jotka ovat kauden pistevertailussa kärkikolmikon jälkeen sijoilla 4–5. 

Seniorimiehissä on tänä vuonna mukana seitsemän kilpailijaa. Hallitseva suomenmestari Roman Galay on ollut loukkaantuneena, eikä osallistu viikonlopun kilpailuun. Seniorimiesten osalta kirkkaimmasta mitalista ja EM-kisapaikasta taistelevat 34-vuotias viisinkertainen Suomen mestari ja moninkertainen arvokilpailuedustaja Valtter Virtanen sekä 17-vuotias, tällä kaudella maajoukkueeseen noussut Makar Suntsev. Suntsev on esittänyt vahvaa luistelua koko alkukauden ja hän pitää hallussaan miesten tämä kauden kärkitulosta 185,84, jonka hän luisteli viikko sitten Kroatiassa Golden Spin of Zagrebissa. Virtanen on tiukasti hänen kannoillaan kokonaispistein 179,75. Mitalisijoja tavoittelevat myös Lauri Lankila ja Jan Ollikainen.

Jäätanssipari Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin kausi on ollut sykähdyttävä. He voittivat Saksassa luistellun Nebelhorn Trophyn syyskuussa ansaiten Suomelle jäätanssipaikan Pekingin olympialaisiin. Syksyn saavutuksiin kuuluu myös kutsu arvostettuun taitoluistelun Grand Prix -sarjan osakilpailuun Ranskan Grenobleen, jossa he sijoittuvat sijalle 7. Parin virallinen kansainvälinen ennätystulos on 185,19 Finlandia Trophy Espoosta. Yuka Orihara ja Juho Pirinen ovat esittäneet myös vahvaa nousujohteista kautta. Puolassa pidetyssä Warsaw Cupissa he paransivat piste ennätystään 14 pisteellä ja heidän ennätystuloksensa on tällä hetkellä 176,77. Arina Klinovitskaya ja Jussiville Partanen eivät ole päässeet kilpailemaan tällä kaudella Jussivillen loukkaantumisen takia. 

Ensimmäistä yhteistä kautta luistelevan pariluisteluparin Milania Väänäsen ja Mikhail Akulovin ura on puolestaan edennyt vauhdikkaasti. Joulukuussa Golden Spin of Zagrebissa he saavuttivat EM-kilpailujen teknisen pisterajan ja tekivät samalla ennätyspisteensä 135,34.

SM-seniorien lisäksi mestaruudet ratkotaan SM-junioritasolla tyttöjen ja poikien sarjoissa sekä jäätanssissa. Junioritytöistä mukana on 21 valintakilpailujen kautta paikan lunastanutta lupaavaa luistelijaa. Junioripoikia kisaan osallistuu viisi ja jäätanssissa junioripareja on mukana kolme. Tyttöjen sarjassa kauden parhaimmat kokonaispisteet, 162, ovat Janna Jyrkisellä . SM-junioripoikien osalta ykköspaikkaa pitää Arttu Juusola pistein 150,63. Juniorijäätanssissa ennakkosuosikit ovat Daniela Ivanitskiy ja David Goldshteyn.

SM-kilpailujen aikataulu

Perjantai 17.12.

18.00 Juniorit miehet lyhytohjelma
18.50 Juniorit naiset lyhytohjelma

Lauantai 18.12.

13.20 avajaiset 
13.45 Juniorit jäätanssin rytmitanssi
14.10 Seniorit jäätanssin rytmitanssi
14.45 Seniorit pariluistelun lyhytohjelma
14.58 Seniorit miehet lyhytohjelma
16.10 Seniorit naiset lyhytohjelma
18.20 Juniorit miehet vapaaohjelma
19.15 Juniorit naiset vapaaohjelma
n. 22.10 Palkintojenjako juniorit

Sunnuntai 19.12.

12.00 Juniorit jäätanssin vapaatanssi
12.27 Seniorit jäätanssin vapaatanssi
13.05 Seniorit pariluistelun vapaaohjelma
13.19 Seniorit miehet vapaaohjelma
14.39 Seniorit naiset vapaaohjelma
n. 17.15 Palkintojenjako seniorit ja juniorit jäätanssi

SM-kilpailut järjestää yhteistyössä Suomen Taitoluisteluliiton kanssa Porin Taitoluistelu ry.

Lisätietoja

Näin seuraat kilpailua, mikäli et pääse paikan päälle

Kilpailu näytetään lauantain ja sunnuntain osalta suorana osoitteessa https://solidsport.com/skatingfinland ja https://www.ruutu.fi/ohjelmat/taitoluistelu 
YLE TV2 lähettää koosteen kilpailuista lauantaina klo 19.30–20.00 ja sunnuntaina klo 20.00–21.00. 

Somessa

#taitoluistelunsm2022 #skatingfinland
IG @skatingfinland @taitoluistelusm2022


Maaliskuun Sähkäri on ilmestynyt 1.3.2024
Kauden 2023-24 kiertopalkinnot – ehdota palkittavaa nyt 26.2.2024