Yksityinen: Tiedotteet seuralle

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön lausunto koronavirustilanteeseen

SUOMEN OLYMPIAKOMITEA

Huippu-urheiluyksikkö

Tiedote lajiliitoille 28.2.2020 

HUIPPU-URHEILUYKSIKÖN TIEDOTE LAJILIITOILLE JA URHEILIJOILLE KOSKIEN KANSAINVÄLISTÄ KORONAVIRUSEPIDEMIAA

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö tekee tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa koronavirustilanteen seurannassa. Epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti ja kansainväliset tutkimusryhmät tuottavat viruksesta päivittäin uutta tietoa. Siksi lähitulevaisuuden tilannetta, saati vaikutusta Tokion Olympialaisiin, on mahdoton ennustaa. Seuraamme tilannetta ja välitämme ajantasaista tietoa koronavirusepidemian vaikutuksista urheilijoille.

 Huippu-urheiluyksikön ja Olympiajoukkueen vastuuhenkilö asiassa on ylilääkäri Maarit Valtonen. Huippu-urheiluyksikön asiantuntijat ja lajiryhmävastaavat palvelevat lajeja ja urheilijoita asiaan liittyvissä kysymyksissä.

Tilannekatsaus 28.2.

THL:n tilannearvion mukaan koronaviruksen tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla. Koronavirustartunta aiheuttaa tyypillisesti kuumetta, kuivaa yskää ja väsymystä, mutta voi ilmetä myös tavallisena flunssana. Suurin osa (80%) virustartunnan saaneista on lieväoireisia. Myös oireettomia tapauksia on kuvattu. Kiinassa sairastuneista noin 45 000 potilaasta vain 8 % oli 20-29 vuotiaita. Lapsilla ja nuorilla koronatartunnat ovat olleet hyvin harvinaisia. Vaikeaa sairautta on kuvattu ikääntyvillä ja jotakin perussairautta (esim. diabetes, verenpainetauti, syöpä) sairastavilla. Heille koronavirustartunta voi aiheuttaa keuhkokuumeen. 

Uusi koronavirus tarttuu pääasiallisesti lähikontaktissa pisaroiden välityksellä. Urheilijoilla voi esiintyä normaalia väestöä useammin hengitystieinfektioita, mutta urheilija ei ole muita saman ikäisiä nuoria alttiimpi vaikealle taudinkuvalle kuten keuhkokuumeelle.

Kansainvälinen Olympiakomitea tekee asiassa yhteistyötä Maailman terveysjärjetön (WHO) kanssa ja informoi Suomen Olympiakomiteaa tilanteen kehittymisestä. KOK:n tänään lähettämän informaation mukaan tilanne ei tällä hetkellä anna aihetta muuttaa suunnitelmia Tokion olympiakisojen järjestämisestä heinä-elokuussa. KOK seuraa tilannetta päivittäin ja tiedottaa muutoksista välittömästi.

Matkustussuositukset 28.2.

Suomalaisten matkustamista ei toistaiseksi rajoiteta koronaviruksen takia eikä mahdollinen tartunta estä pääsyä takaisin Suomeen. Manner-Kiinaan matkustamista ei toistaiseksi suositella. Muille epidemia-alueille matkustamisessa on hyvä käyttää erityistä harkintaa. Riski sairastua hengitystieinfektioon on tällöin suurempi, mutta terveydellinen riski on epätodennäköinen. Matkustamiseen liittyvä riski urheilijalle on joutua eristykseen, mikäli samalla lennolla, samassa hotellissa tai samalla alueella havaitaan koronavirusepäilyjä.

Ulkoministeriön verkkosivuilta löydät uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Noudata matkustaessa normaalia varovaisuutta ja huolellista käsihygieniaa. Vältä sairastuneita ja väkijoukkoja mahdollisuuden mukaan. Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

  • Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

THL:n tiedotusta  koronavirustilanteesta voi seurata tästä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19


Suomen Taitoluisteluliitto on nyt Suomen Kaunoluisteluliitto 1.4.2024
Elokuun Sähkäri nro 2 31.8.2023