Yksityinen: Tiedotteet seuralle

Taitoluistelu on oivallinen lajivalinta pojalle

Suomen Taitoluisteluliiton poikatyöryhmän työn tuloksena on valmistunut poikien luistelusta kertova mainosvideo. Maanlaajuinen poikaluistelun mainoskampanja käynnistyy tammikuussa viikolla kolme. Videon teknisestä toteutuksesta vastasi elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo työryhmineen.

——-

Luistelu on jokaisen suomalaisen perustaito, joka kehittää muun muassa koordinaatiota, voimaa ja tasapainoa. Taitoluistelun harrastajat oppivat usein myös musikaalisiksi, ilmaisukykyisiksi ja hyviksi keskittyjiksi. Monista lajin opettamista taidoista on hyötyä paitsi urheiluharrastuksessa, myös opinnoissa ja myöhemmin työelämässä.

Taitoluistelu sopii etenkin vauhdista ja tempuista pitävälle pojalle. Pojat nauttivat terän varassa viilettämisestä ja itsensä haastamisesta. Taitojen karttuessa pojat nauttivat usein myös hyppyjen tekemisestä kovasta vauhdista ja itsensä ilmaisemisesta hyvän musiikin tahdissa. Lajin harrastajille edistymisen mittaaminen on selkeää ja siksi palkitsevaa. Oppijoina ja ilmaisijoina pojat saavat olla poikia. Usein seuroissa on pojille omat ryhmät, mutta ei aina. Toimiminen sekaryhmissä on luonteva osa harrastamista.

Sopiva ikä taitoluistelun aloittamiselle on yksilöllistä. Monesti luistelukouluissa aloittava lapsi on iältään 3–5-vuotias, mutta myöhemminkin voi aloittaa. Luistelukoulujen tunneilla opitaan aluksi pysymään pystyssä, jarruttamaan, liukumaan ja kaatumaan turvallisesti. Taitojen karttuessa harjoittelu muuttuu tavoitteellisemmaksi. Erilaiset käännökset, sirklaaminen, vartalon käyttö, hypähdykset ja kaarien sekä piikkien varassa taituroiminen ovatkin merkki jo edistyneemmästä luistelijasta. Leikkien ja kisailujen varjolla oppiminen on osa luistelutuntia.

Huimapäisyyttä ja fysiikkaa

Huipputasolla miesten hyppyrepertuaariin voivat kuulua erilaiset neloishypyt. Ilman huimapäistä asennetta ja ponnistusvoimaa eivät temput onnistu. Taitoluistelua voikin jossain mielessä verrata esimekiksi lumilautailuun tai mäkihyppyyn. Hyvää kuntoakin vaaditaan: neljän minuutin vapaaohjelma on taideteos, joka hapottaa mestariluistelijoitakin. Joku on joskus verrannut taitoluistelun vapaaohjelman vaativuutta 3000 metrin estejuoksun rasitukseen. Fysiikan lisäksi näyttelijän taidoista ei ole haittaa.

Jääkiekkoilijaksi vai taitoluistelijaksi?

Taitoluisteluseurojen koordinoimiin luistelukouluihin ovat tervetulleita myös jääkiekkoilijan alut, jotka haluavat oppia monipuolisen luistelutaidon pienestä pitäen. Monet huippujääkiekkoilijat ovatkin aloittaneet luistelu-uransa taitoluistelun luistelukoulusta. Nykyisin on useimmin sääntö kuin poikkeus, että jääkiekkojoukkueet käyttävät taitoluisteluvalmennusta hyväkseen opetellessaan kaariluistelun saloja ja terillä kikkailua.

Missä voi harrastaa?

Löydät paikkakuntasi lähimmän taitoluisteluseuran täältä.

https://www.stll.fi/tule-mukaan/pojat/


Suomen Taitoluisteluliitto on nyt Suomen Kaunoluisteluliitto 1.4.2024
Elokuun Sähkäri nro 2 31.8.2023