Yksityinen: Tiedotteet seuralle

Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on suek-logo-1.png

Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue urheiluseuroille jatkuu maakunnissa

Viimeaikaiset uutisoinnit ovat osoittaneet, että urheilussa esiintyy niin häirintää kuin muuta epäasiallista käytöstä. Tärkeää on, kuinka urheilu vastaa tähän haasteeseen. Tarvitaan entistä paremmat keinot niin rikkomusten ennaltaehkäisyyn kuin niihin puuttumiseen. Ensin ilmiö pitää kuitenkin tunnistaa.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry järjestää yhteistyössä Väestöliiton, Suomen Olympiakomitean ja liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille. Koulutuksen tavoitteena on lisätä urheiluseurojen valmiutta ennaltaehkäistä ja puuttua niin häirintään kuin muuhun epäasialliseen käytökseen. Koulutuksessa annetaan erilaisia käytännön toimintamalleja, jotka auttavat häirintävapaan urheilun edistämisessä.

– Jokaisen seuratoimijan minimivelvollisuus on ilmoittaa ja puuttua, mikäli havaitsee häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä. Tämän lisäksi eri tehtävissä vastuu on erilainen. Seurapäättäjien tulee huolehtia, että mahdollisiin rikkomuksiin on olemassa toimintamallit, jotka ovat kaikkien tiedossa. Seurassa tulee sopia yhteisistä säännöistä urheilijoiden, valmentajien ja vanhempien kesken myös epäasiallisen käyttäytymisen osalta, SUEKin koulutuspäällikkö Piia Pöyhönen sanoo.

Koulutus on suunnattu niin urheiluseurojen hallituksen jäsenille, seuran hallinnon työntekijöille kuin valmentajille. Koulutuksen jälkeen seurat osaavat luoda oman toimintamallinsa ennaltaehkäisyyn ja mahdollisten häirintätapausten varalle.

Uudet koulutuspäivät 2020:

5.2. Kymenlaakson Liikunta, Kouvola (järjestetty)
25.8. Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja urheilu, Oulu
2.9. Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu, Helsinki
8.9. Keski-Suomen Liikunta, Jyväskylä
10.9. Keski-Pohjanmaan Liikunta, Kokkola
22.9. Pohjois-Karjalan Liikunta, Joensuu
23.9. Kainuun Liikunta, Kajaani
6.10. Pohjois-Savon Liikunta, Varkaus
10.10. Keski-Pohjanmaan Liikunta, Kalajoki (Valmentajaseminaari)
20.10. Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu, Seinäjoki
29.10. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu, Lahti
2.11. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Pori
10.11. Lapin Liikunta, Rovaniemi
17.11. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Turku
24.11. Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu, Lappeenranta
2.12. Etelä-Savon Liikunta, Savonlinna
3.12. Etelä-Savon Liikunta, Mikkeli

Tarkemmat tiedot koulutuksesta julkaistaan aluejärjestöjen sivuilla.

SUEK seuraa aktiivisesti COVID-19 tilannetta ja on varautunut järjestämään koulutuksen Teamsin kautta tilanteen niin vaatiessa.

Ps. Kannustathan kertomaan

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on et-ole-yksin.jpg

Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa (https://etoleyksin.fi/), jokainen voi keskustella mahdollisista häirintätapauksista ammattilaisen kanssa.

ILMO

SUEKin ILMO-palveluun (https://ilmo.suek.fi/#!/) voi ilmoittaa nimellä tai nimettömästä, mikäli havaitsee rikkomuksia.

Palveluiden linkit voi lisätä seuran nettisivuille.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n tarkoituksena on yhteistyössä urheilutoimijoiden kanssa taata kaikille yhdenvertainen oikeus eettisesti kestävään urheiluun. SUEKin tehtäviä ovat urheilun eettiset asiat, antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta sekä katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen.

SUEK toteuttaa tehtäväänsä koulutuksen, tutkimuksen, viestinnän ja sidosryhmäyhteistyön keinoin. Se tekee laaja-alaista yhteistyötä niin kansallisten kuin kansainvälisten urheilutoimijoiden ja viranomaisten kanssa.

suek.fi | #puhtaastiparas | @SUEK_FINCIS


Elokuun Sähkäri nro 2 31.8.2023
Elokuun Sähkäri on ilmestynyt 4.8.2023