Yksityinen: Tiedotteet seuralle

Luistelukouluissa liukastellaan jo elokuussa

Suomessa taitoluistelua harrastaa vuosittain reilu 13 000 innokasta liikkujaa, joista nuorimmat ovat muutaman vuoden ikäisiä ja iäkkäimmät lähes 80-vuotiaita. Luistelukoululaiset pääsevät monilla paikkakunnilla ottamaan ensimmäisiä potkuja jäällä jo elokuun lopulla.

Luistelu on jokaisen suomalaisen perustaito, joka kehittää muun muassa koordinaatiota, voimaa ja tasapainoa. Taitoluistelun harrastajat oppivat usein myös lajin luonteen vuoksi musikaalisiksi, ilmaisukykyisiksi ja hyviksi keskittyjiksi. Onkin havaittu, että monista lajin parissa opituista taidoista on hyötyä paitsi urheiluharrastuksessa myös opinnoissa ja myöhemmin työelämässä.

Suomen Taitoluisteluliitto kouluttaa vuosittain useita kymmeniä ohjaajia ja valmentajia, jotka opettavat luistelutaidon ohella lapsille ryhmässä toimimisen pelisääntöjä sekä terveitä elämäntapoja. Sopiva ikä lajin aloittamiselle on yksilöllistä. Usein luistelukoulun ilmoittautunut lapsi on iältään 4–5-vuotias, mutta myöhemminkin voi tulla mukaan.

Ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella luistelukoulutunneilla opitaan aluksi pysymään pystyssä, jarruttamaan, liukumaan ja kaatumaan turvallisesti. Erilaiset käännökset, liu´ut, sirklaaminen, hypähdykset ja kaarien sekä piikkien varassa taituroiminen ovat puolestaan merkki jo edistyneemmästä luistelijasta. Kun vuosien saatossa tulevat kuvaan mukaan erilaiset hypyt, piruetit ja lajista riippuen nostot, vaaditaan harrastajalta jo aimo annos huimapäisyyttäkin.  

Hyvä laji tytöille ja pojille

Suomen Taitoluisteluliiton jäsenseurat tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia kaikenikäisille ja -tasoisille luistelun harrastajille. Harrastuksen edetessä lapsi voi halutessaan tähdätä kilpaluistelijaksi joko yksinluistelun, muodostelmaluistelun, jäätanssin tai pariluistelun puolelle. Aikuiset harrastajat haastavat itseään suosituilla aikuisluistelutunneilla, joilla opetellaan luistelun perustaitoja tai kohotetaan kuntoa esimerkiksi SkateFit-kuntoluistelutunnin tuoksinassa. Vaikka harrastuksen olisi aloittanut vasta kypsällä iällä, on kilpaileminen silloinkin mahdollista.
Laji sopii liikuntamuodoksi myös erityislapsille ja -nuorille. Taitoluistelun harrastajille oppimisen havainnoiminen on selkeää ja siksi palkitsevaa.

Taitoluistelun luistelukouluun ovat tervetulleita myös jääkiekkoilijan alut, jotka haluavat oppia kaariluistelun ja teräkikkailun saloja jo pienestä pitäen. Monet huippujääkiekkoilijat ovatkin aloittaneet luistelu-uransa taitoluistelun luistelukoulusta. Nykyisin taitoluisteluvalmennuksella on rooli myös korkean tason jääkiekkojoukkueiden valmennuksessa.

Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla

Suomen Taitoluisteluliitto toteuttaa yhdessä jäsenseurojensa kanssa visiota Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla. Toimintaa ja harrastusmahdollisuuksia halutaan luoda iloisessa, kannustavassa, turvallisessa ja tavoitteellisessa ympäristössä.

Löydä sopiva seura Suomen Taitoluisteluliiton sivuilta www.stll.fi/seurat.  Seurasta saat lisätietoa harrastamiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Lisätietoa ja materiaaleja

Näillä YouTube-vinkeillä pääsee luistelemisen alkuun https://www.youtube.com/playlist?list=PLomFV9ju6Wx6KfsoJmT5nJ202xAV2_iUv

Luistelukoulujen materiaaleja
https://www.stll.fi/materiaalipankki/materiaalit-seuroille/luistelukoulut/

Poikaluistelusta kertova video
https://youtu.be/Riiizq3q-pY

Poikaluistelusta kertovaa tekstiä
https://www.stll.fi/tule-mukaan/pojat/

SkateFit-kuntoluistelun materiaaleja
https://www.stll.fi/materiaalipankki/materiaalit-seuroille/skatefit-kuntoluistelu/

Tietoa soveltavasta luistelusta
https://www.stll.fi/tule-mukaan/soveltava-luistelu/

Tervetuloa elämyksellisen harrastuksen pariin.


Suomen Taitoluisteluliitto on nyt Suomen Kaunoluisteluliitto 1.4.2024
Elokuun Sähkäri nro 2 31.8.2023