Soveltava luistelu

Taitoluistelu sopii mainiosti harrastukseksi erityistä tukea vaativalle. Soveltavan luistelun ryhmät on tarkoitettu jonkin sairauden tai vamman vuoksi erityistä huomiota tarvitseville lapsille, nuorille ja aikuisille. Taitoluisteluseuroissa soveltavaa luistelua toteutetaan joko omissa ryhmissään tai integroituna ns. normaaliryhmien toimintaan. Kysy lisää lähimmästä seurastasi tai hae harrastuspaikkaa Paralympiakomitean Löydä oma seura -palvelusta.

Harrastamisen lisäksi kehitysvammaisten luistelijoiden on mahdollista kilpailla kotimaassa Special Olympics -kilpailuissa. Lisätietoa Taitoluistelun Special Olympics -kilpailutoiminnasta (SO) löytyy Suomen Paralympiakomitean sivuilta.

Mikä Special Olympics?

Special Olympics on maailmanlaajuinen kattojärjestö, joka organisoi toimintaa kehitysvammaisille eri lajeissa. Suurin tapahtuma on joka neljäsvuosi järjestettävät talvimaailmankilpailut. Suomessa toiminta tapahtuu Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n alaisuudessa ja yhteistyössä Taitoluisteuliiton kanssa. SO-kilpailijat kuuluvat Taitoluisteluliiton jäsenseuroihin ja luistelijoilla on Taitoluisteluliiton kilpailupassi/kilpailulupa. SO-kilpailuja voidaan järjestää esim. kutsukilpailujen yhteydessä tai omina tapahtuminaan.

Special Olympicsin kansainvälisten sääntöjen mukaan jokainen 8 vuotta täyttänyt kehitysvammainen urheilija voi osallistua Special Olympics -kisoihin. Osallistuakseen Special Olympics -kisoihin urheilijalla ei tarvitse olla virallista diagnoosia. Urheilijan suorituskyky tai esimerkiksi mahdollinen liikuntarajoite tai -vamma eivät ole esteitä osallistumiselle.

Special Olympicsin peruskirjan mukaan henkilöt joilla on kehitysvamma, kognitiivinen viive tai kehitysvammalle läheinen kehitys- tai oppimishäiriö voivat osallistua Special Olympics -toimintaan. Ne henkilöt, joiden toiminnallinen häiriö perustuu ainoastaan liikuntavammaan, henkiseen sairauteen tai määriteltyyn oppimishäiriöön, eivät kuulu Special Olympics -kisojen piiriin.

Finlandia Trophy Espoo

Vuonna 2019, ensimmäistä kertaa Finlandia Trophy Espoon historiassa Special Olympics -urheilijat olivat osa kilpailua. Yhdeksäntoista erityistä urheilijaa saapui Espooseen ympäri maailman. Suomen joukkueessa kilpailivat Elina Salminen, Vilja Tamminen, Viivi Väistö ja Ville Putila. Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna yhteistyössä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n kanssa. Lisätiedot kilpailusta.

Seuralle

Onko seuranne kiinnostunut tarjoamaan soveltavaa luistelua joko integroituna tai omana ryhmänään?. Avoimet ovet -hankkeen infopaketti sisältää vinkkejä ja materiaalia erityistä tukea tarvitsevien liikkujien mukaan ottamiseen. Lisäksi Paralympiakomitean sivuilta löydettävissä tietoa mm. haettavista tuista ja apurahoista. Lue lisää aiheesta alla olevista linkeistä, tai ota yhteyttä liiton seuratoiminnan kehittäjään tai Paralympiakomitean henkilöstöön.

Materiaalia toiminnan tueksi
Apurahat ja tuet
Avoimet ovet -hanke
Soveltavan liikunnan verkkokoulutus
Seuraesimerkki – Seinäjoen Taitoluistelijat