Yksityinen: Tiedotteet seuralle

Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailusta Marie Lundmark Trophy

Historiallinen kilpailu nimettiin lajivaikuttajan mukaan:
Muodostelmaluistelun Challenger-kilpailusta Marie Lundmark Trophy

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on päätetty. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Tšekkoslovakiassa syntynyt Lundmark aloitti taitoluistelu-uransa yksinluistelijana ja jäätanssijana. Hän muutti Suomeen vuonna 1968, jatkoi uraansa valmentajana, tuomarina ja sittemmin ylituomarina. Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtajana hän on toiminut kahteen otteeseen vuosien 1993 ja 2002 välissä ja Suomen Olympiakomitean hallituksessa vuosina 1996–2004.

Muodostelmaluistelun kehittämiseen Lundmark tarttui lajin rantautuessa Yhdysvalloista Suomeen 1980-luvun puolivälissä. Vuonna 1994 hänet valittiin Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) ensimmäiseen muodostelmaluistelun tekniseen komiteaan, jonka tavoitteena oli saada laji MM-kelpoiseksi. Tämä toteutui kuusi vuotta myöhemmin. ISU:n hallituksessa taitoluistelun kehittäjänä ja etujen vaalijana hän on toiminut vuodesta 2002. Lundmarkilla on ollut iso rooli muodostelmaluistelun tavoitellessa olympiakelpoisuutta.

Marie Lundmarkin tekemä työ on palkittu opetus- ja kulttuuriministeriön Pro Urheilu -mitalilla vuonna 2010, ja lisäksi hänet on nimetty Suomen urheilun lähettilääksi Suomen Urheilugaalassa vuonna 2016. ISU:n ohella Lundmark vaikuttaa edelleen Suomen Taitoluisteluliiton hallituksen jäsenenä.

”Emme halunneet jättää käyttämättä ainutlaatuista mahdollisuutta”

Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio iloitsee historiallisen tapahtuman myöntämisestä Suomeen ja Turkuun. Tapahtuman nimeäminen Marie Lundmarkin mukaan tuntui luontevalta vaihtoehdolta.

– On hienoa, että ISU myönsi tämän kansainvälisesti arvostetun muodostelmaluistelukilpailun Suomen Taitoluisteluliitolle. Olemme lisäksi iloisia siitä, että voimme tuoda tapahtuman juuri Turkuun, jonka sijainti maan ja meren välissä, Itämeren rannikolla, on varmasti lajin kansainvälisillekin faneille erinomainen matkakohde, Raitio sanoo.

– Marie Lundmarkin saavutukset niin suomalaisen kuin kansainvälisen lajikehityksen eteen ovat kiistattomat. Emme halunneet jättää käyttämättä ainutlaatuista mahdollisuutta nimetä tämä, toivottavasti tulevaisuudessa monivuotinen, tapahtuma hänen mukaansa.

Suomen Taitoluisteluliiton organisoiman tapahtuman paikallisena tukena toimii Kaarinan Taitoluistelijat ry ja Turun kaupunki.

– Olemme iloisia, että pääsemme toteuttamaan urheilun suurtapahtumaa kansallisena ja seudullisena yhteistyönä. Muodostelmaluistelukilpailu täydentää korkeatasoisten kansainvälisten kisatapahtumien kattausta Turussa yleisurheilun Paavo Nurmen kisojen ja triathlonin Challenge Turku -kilpailun rinnalla. Toivotamme joukkueet tervetulleiksi Turkuun ja tutustumaan kaupunkimme lisäksi alueemme upeaan talviseen saaristoon, sanoo Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola.

Aiheesta aiemmin https://www.stll.fi/2020/04/09/suomeen-muodostelmaluistelun-challenger-sarjan-osakilpailu/


Suomen Taitoluisteluliitto on nyt Suomen Kaunoluisteluliitto 1.4.2024
Elokuun Sähkäri nro 2 31.8.2023