Yksityinen: Tiedotteet seuralle

Meitä tarvitaan koronatalkoissa

Hyvät taitoluistelun seuratoimijat, valmentajat, vanhemmat ja luistelijat,

Kulunut vuosi on ollut kaikin puolin rankka meille kaikille. Koronapandemia on tuonut seuroille mukanaan taloudellisia ja urheilijoille toiminnallisia haasteita. Arkityö on muuttunut suurelle osalle etätyönteoksi, eikä lähinäköpiirissä ole muutosta tiedossa.  

Tilanne taudin leviämisen suhteen on edelleen erittäin vakava. Suomen hallitus ja terveysviranomaiset ovat pystyneet säännöllisesti ennustamaan tilanteen kehittymisen melkoisella tarkkuudella. Jo marraskuussa uumoiltiin joulusta tulevan haastava meille kaikille. Tämän vuoksi suomalaisia kehotettiin ottamaan taudin hillitsemiseksi vankka etunoja: huolehtimaan siitä, että perusalue ei muuttuisi kiihtymisalueeksi, eikä kiihtymisalue leviämisalueeksi.  

Taitoluisteluliitto reagoi kehotukseen marraskuun lopulla (26.11.) tekemällä päätöksen lajin kilpailutoiminnan keskeyttämisestä tammikuun loppuun saakka. Päätöksellä halusimme mahdollistaa kaikille rauhallisen ja mahdollisimman pitkän harjoittelujakson ilman, että harjoittelutauot asettaisivat urheilijat eriarvoiseen asemaan tulevissa kevään kilpailuissa. Näin halusimme huolehtia myös siitä, että sairaanhoitopiirien välinen matkustaminen loppuu osaltamme täysin. 

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kehotti lisäksi keskeyttämään muun muassa organisoidun harrastustoiminnan sisätiloissa ainakin 10.1.2021 saakka (päivitys 11.12.2020).  Pääkaupunkiseudun, joka tuolloin oli jo siirtynyt leviämisalueeksi, seurat tekivät yhteistyössä moraalisesti kiitettävän päätöksen olla varaamatta jääaikoja oman alueensa ulkopuolelta tai yksityisistä halleista. He myös painokkaasti kehottivat jäsenistöään toimimaan samoin.   

Ponnisteluista huolimatta taudin taltuttamisessa ei kuitenkaan ole onnistuttu. Luistelupassin omaavista
taitoluistelijoista 56 % eli lähes 8 000 asuu tällä hetkellä taudin viidellä leviämisalueella. Pelkästään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asuu lähes puolet kaikista Suomen luistelijoista. Jokainen kohtaaminen omalla alueella, koulussa, työpaikalla, kaupassa, harrastuksissa ja leireillä on mahdollisuus altistumiselle. Jokainen matka oman alueen ulkopuolelle on mahdollisuus taudin levittämiselle oman alueen ulkopuolelle.  

Pyydän, kysy itseltäsi rehellisesti: ”Olenko ottanut annetut ohjeet ja suositukset päivittäisessä elämässäni riittävällä vakavuudella? Onko jotain, mikä estää minua sitoutumasta siihen, että voisin omalta osaltani tehokkaasti katkaista taudin leviämisen?”. 

Me liitossa elämme nyt päivän kerrallaan. Kokonaan uusi kotimaan kilpailukalenteri kevään osalta on rakenteilla. Mietimme, kuinka monta kilpailua saamme siihen mahtumaan. Jännitämme, kuinka käy kevään arvokilpailujen. Toiveemme on se, että harjoitteleminen ja kilpailut pääsisivät jälleen käyntiin.  

Siihen me tarvitsemme teitä kaikkia, sillä terveys on taitoluisteluakin suurempi asia. 

Sunnuntaina 6.12. juhlistimme aikoinaan Suomen kansan yhdessä saavutettua voittoa. Olisiko jälleen oikea hetki jokaisen suomalaisen laittaa oma etu syrjään ja miettiä, miten tänään edistän yhteistä hyvää? 

Outi Wuorenheimo
toiminnanjohtaja
Suomen Taitoluisteluliitto


Suomen Taitoluisteluliitto on nyt Suomen Kaunoluisteluliitto 1.4.2024
Elokuun Sähkäri nro 2 31.8.2023