Yksityinen: Tiedotteet seuralle

Koronan valtakunnalliset vaikutukset Suomen Taitoluisteluliiton toimintaan

Hyvät taitoluistelun ystävät, urheilijat, valmentajat, seurojen edustajat, arvioijat, vanhemmat ja muut tukijoukot, 

Olemme surullisina seuranneet uutisointia pahentuneesta tilanteesta koronapandemian osalta. Useiden alueiden ollessa kiihtymisvaiheessa ovat Uudenmaan ja Helsingin sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri siirtyneet epidemian leviämisvaiheeseen.  
 
Aiemmin viikolla rajoitettiin pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän toimesta yli 20-vuotiaiden harrastustoimintaa. Rajoitukset eivät koskeneet yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason kilpailutoimintaa ja kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Lisäksi tänään on pääkaupunkiseudulla ilmoitettu uusista rajoituksista. 

Tällä viikolla maan hallituksen toimesta esitettiin järeämpiä toimia taudin hillitsemiseksi koko maassa. Kuten valtiovalta suosittelee, on vastuullista ottaa tilanne haltuun reagoimalla etupainotteisesti. Suomen Taitoluisteluliitto suhtautuu asiaan vakavasti ja edellyttää jokaisen jäsenseuransa tekevän samoin. 

Toiminta taitoluistelussa 

Uudet rajoitukset merkitsevät seuraavia toimenpiteitä taitoluistelun harrastamisessa: 

Välttääksemme alueiden välistä matkustamista, tulee Suomen Taitoluisteluliiton kilpailukalenteriin tauko alustavasti tammikuun 2021 loppuun saakka. Tämä tarkoittaa paitsi muodostelmaluistelun 2. SM-valintakilpailun (12.–13.12.), yksinluistelun ja jäätanssin SM-kilpailun (18.–20.12.) myös kaikkien muiden liiton kalenterissa olevien taitoluistelukilpailujen siirtämistä joulu-tammikuulta myöhempään ajankohtaan. Olemme toiveikkaita, että kilpailukausi voisi viranomaissäädösten niin salliessa jatkua jo helmikuussa. Takeita siitä ei vielä kuitenkaan ole. Nyt siirrettävien kilpailujen osalta Suomen Taitoluisteluliitto on yhteydessä kisajärjestäjiin. Jokaiselle siirretylle kilpailulle pyritään löytämään sopiva ajankohta, mikäli se suinkin on mahdollista. 

Ne seurat, jotka sijaitsevat pandemian kiihtymis- tai leviämisalueiden ulkopuolella, voivat harkintansa mukaan viranomaissäädösten ja -ohjeiden puitteissa harjoittaa kilpailunomaista toimintaa kyseisen sairaanhoitopiirin alueella. Muutoin niissä sairaanhoitopiireissä, jotka ovat pandemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa, perutaan kaikki taitoluistelun kilpailutoiminta, mukaan lukien kutsukilpailut, tammikuun loppuun saakka. Lisäksi Liitto suosittelee seurojen joulunäytösten perumista koko maassa. 

Suomen Taitoluisteluliiton järjestämät leirit ja koulutukset perutaan joulukuun ajalta.  

Koska pandemia on useilla alueilla joko kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, tulee liikkumista oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelle harrastus- ja kilpailutoiminnan puitteissa välttää kaikkialla Suomessa. Näin huolehdimme siitä, että emme omalla käytöksellämme toimi tartunnan leviämisen edistäjänä.  

Arvokilpailut 

Kansainvälinen luisteluliitto ISU kokoontuu 10. päivänä joulukuuta. Kokouksen jälkeen voimme odottaa ISU:lta lisätietoja arvokilpailujen järjestämiseen liittyen. Mikäli arvokilpailuja järjestetään, menee kauden 2020–2021 EM- ja MM-kilpailujen valintakriteeristö huippuluistelun osalta uudelleen harkittavaksi. Niistä ja kansainvälisistä kilpailuista tiedotetaan asianosaisia urheilijoita/joukkueita heti, kun liitto saa asiasta lisätietoja. 

Yhdessä toimien  

Suomen Taitoluisteluliitto rohkaisee jokaisen lajin harrastajan, valmentajan, seuratoimijan ja vanhemman kunnioittavan ja noudattavan annettuja sääntöjä ja rajoituksia pandemian hillitsemiseksi. Toivomme seurojen ottavan käyttöön moninaiset etäharjoittelun tavat kunnon ja taidon ylläpitämiseksi eritoten niillä paikkakunnilla, joissa jäähallit ovat suljettuina. 

– Mitä vakavammin ja kurinalaisemmin toimimme tässä tilanteessa, sitä todennäköisempää on, että tauti saadaan nopeammin kuriin ja rajoituksia voidaan taas lieventää. Emme aseta omaa lajiamme määräysten ulkopuolelle, emmekä etsi viranomaismääräyksistä porsaanreikiä, vaan etenemme terveys ja turvallisuus edellä, Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo muistuttaa. 

Seuraamme pandemian kehitystä sekä viranomaisohjeita ja tiedotamme tilanteiden muuttumisesta mahdollisimman pian. Kannustamme jäsenseurojamme seuraamaan tarkasti oman sairaanhoitopiirin koronaepidemiatilannetta ja viranomaisten ja kuntien ohjeistuksia sekä tekemään ripeällä otteella tarvittavia toimenpiteitä. Kysymyksissä voi kääntyä myös Suomen Taitoluisteluliiton puoleen. 

Koronainfon vaikutukset pääkaupunkiseudun taitoluisteluseuroihin  
(päivitetty 28.11.2020)

Pääkaupunkiseudun Koronakoordinaatioryhmä tiedotti tänään perjantaina 27.11.2020 rajoituksista, jotka koskevat myös taitoluistelua. Rajoitukset astuvat voimaan 30.11.2020 alkaen Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella.  

Kaikki organisoitu harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua aiemmin myönnetyillä ulkovuoroilla. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina. 

Suomen Taitoluisteluliiton syyskokouksen yhteydessä 28.11 käytiin seurojen välillä läpi yhteiset pelisäännöt koronarajoitusten johdosta. Kukin seura ohjeistaa omia jäseniään siitä, että koronakauden rajoituksia noudatetaan. Alueella, jossa jääharjoittelu on tauolla, ei varata vuoroja yksityisistä halleista tai siirtyä harjoittelemaan alueen ulkopuolelle. Seurat sitoutuivat myös siihen, että valmentajat eivät voi valmentaa yksityisjäillä eikä alueen ulkopuolella.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat tehneet linjauksen yhdessä Urhean ja Olympiakomitean kanssa siitä, että 30.11.2020 alkaen jääharjoittelua voivat jatkaa eri jäälajeissa ylimmällä sarjatasolla pelaavat/kilpailevat joukkueet sekä nimetyt maajoukkuetason yksinluistelijat ja jäätanssijat. Joukkuemäärittely koskee lajissamme muodostelmaluistelun ylimmällä tasolla luistelevia joukkueita eli SM-seniorijoukkueita.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori peräänkuuluttaa kärsivällisyyttä ja kestävyyttä.

“Vaikka urheiluharrastuksissa ei ehkä tartuntoja ole todistettavasti esiintynyt, juuri nyt olemme yhtä vahvoja kuin heikoin lenkki.” 

Lisätietoja:

Helsinki:  https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/paakaupunkiseudun-koronakoordinaatioryhma-uusista-rajoituksista 

Espoo https://www.espoo.fi/fi-FI/Espoon_kaupunki/Ajankohtaista/Koronavirus/Paakaupunkiseudun_uudet_rajoitukset_ja_s(188941)

Vantaa https://www.vantaa.fi/uutisia/kaikki_uutiset/101/0/154280

Kauniainen https://www.kauniainen.fi/sosiaali-_ja_terveyspalvelut/ajankohtaista_tietoa/korona/kauniaisten_kaupungin_koronatilannetiedote_27.11.2020.26850.news


Elokuun Sähkäri nro 2 31.8.2023
Elokuun Sähkäri on ilmestynyt 4.8.2023