Yksityinen: Tiedotteet seuralle

Teemme kaikkemme rohkaistaksemme seksuaalista ahdistelua kokeneita olemaan yhteydessä viranomaisiin

Yle on tänään 18.9.2019 uutisoinut entisen SM-tason taitoluistelijan kohtaamasta seksuaalisesta ahdistelusta valmennustilanteissa. Olemme syvästi pahoillamme siitä, että tavoitteemme taitoluistelusta iloa tuovana ja turvallisena harrastuksena ei ole nyt kokemuksistaan kertoneen henkilön kohdalla toteutunut. Kenenkään ei pitäisi joutua kohtaamaan seksuaalista ahdistelua millään elämänsä osa-alueella. Erityisen surullisia olemme siitä, että tällaista on koettu meidän lajimme parissa.

Nykyisen johdon aikana meihin on oltu kerran yhteydessä liittyen entisen harrastajan kokemuksiin siitä, että hän on tullut seksuaalisesti ahdistelluiksi. Olemme tehneet kaiken, minkä lain puitteissa vain voimme tehdä. Olemme kannustaneet ja rohkaisseet asianosaista ottamaan yhteyttä viranomaiseen, jotta asia voidaan perinpohjaisesti selvittää. Se on ainoa lain mahdollistama keino, joka meillä on käytössämme niiden ihmisten osalta, jotka ovat täysi-ikäisiä. Mikäli meillä olisi syytä epäillä alaikäisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua, ilmoittaisimme asiasta välittömästi viranomaisille.

Emme selkeästi ole tässä kannustuksessa ja rohkaisussa onnistuneet. Nyt haluamme yrittää uudelleen.

Jos olet kohdannut seksuaalista häirintää tai ahdistelua lajimme parissa, ole suoraan yhteydessä meihin. Haluamme kuulla kokemukset, ja teemme kaikkemme auttaaksemme ja rohkaistaksemme henkilöitä kertomaan viranomaisille tästä. Olemme varautuneet järjestämään keskusteluapua, ja voimme tarvittaessa tulla mukaan viranomaiskäynnille.

Vain näin voimme tehdä sen, mitä Ylen jutussa haastateltu henkilö toivoo: Puuttua asiaan vieläkin kovemmalla kädellä. Emme voi tehdä sitä ilman luistelijoita, kun kyseessä on täysi-ikäisiä, harrastuksen jo jättäneitä henkilöitä.

Täsmennettäköön vielä, että seksuaalisen ahdistelun lisäksi meillä on nollatoleranssi myös muunlaiselle epäasialliselle käytökselle lajin parissa. Näiden asioiden kitkeminen on jo aloitettu – olemme valmistelleet lajin eettisen säännöstön, johon kaikkien tulisi sitoutua, sekä perustaneet ulkopuolisista asiantuntijoista koostuvan kurinpitolautakunnan, jonka arvioitavaksi voimme viedä tarvittaessa meille raportoidut epäkohdat. Tämä työ jatkuu edelleen.

Suomen Taitoluisteluliiton eettinen säännöstö https://www.stll.fi/liitto/eettinen-saannosto/

Et ole yksin -palvelu https://etoleyksin.fi/


Suomen Taitoluisteluliitto on nyt Suomen Kaunoluisteluliitto 1.4.2024
Elokuun Sähkäri nro 2 31.8.2023