Uutiset

Myllypuron jääurheilukeskus etenee

Helsingin kaupunginhallitus varasi kokouksessaan 29. maaliskuuta Myllypuron jääurheilukeskus Oy:lle alueen liikuntakeskuksen suunnittelua varten. Myllypuron Ratasmyllynkujalla sijaitsevan tontin varaus on voimassa vuoden 2022 loppuun. 

Suomen Luisteluliitto ry ja Suomen Taitoluisteluliitto ry ovat yhdessä perustamansa yrityksen (Myllypuron jääurheilukeskus Oy) kautta vieneet jääurheilukeskushanketta eteenpäin jo vuosia. 

“Jääurheilukeskuksemme tulee olemaan monikäyttöinen, jossa voidaan harrastaa samanaikaisesti useampia jäälajeja sekä monia muita liikuntamuotoja. Monikäyttöisyyden lisäksi keskus toimii arkiliikunnan ja huippu-urheilun kohtaamispaikkana”, Myllypuron jääurheilukeskuksen puheenjohtaja Janne Hänninen kertoo.

Olympiakomitea on pitänyt hanketta vuosia valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden listalla ja nyt hanke on sijalla yksi. Jääurheilukeskus on myös hyväksytty opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaan, jossa keskukselle on varattu 4 miljoonaa euroa. Hanketta työstetään yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian (URHEA) kanssa.

”Halliin tuleva täysimittainen pikaluistelurata mahdollistaa vihdoin Suomessakin pikaluistelun harrastamisen sisätiloissa. Halli tarjoaa myös olosuhteet kansainvälisten arvokilpailujen järjestämiseen”, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

”Hallihanketta on valmisteltu pitkään ja se sijoittuu lainvoimaisen asemakaavan mukaisesti osaksi Myllypuron liikuntapuistoa, joka palvelee huippu-urheilijoiden lisäksi erityisen merkittävästi seuratoimintaa ja liikunnan harrastajia. Nyt hankkeella on erinomaiset edellytykset edetä suunnittelusta toteutukseen.” jatkaa Mikko Salonen.

Ekologinen ja esteetön liikuntapaikka

Helsingin Myllypuroon tulee matalan hiilijalanjäljen omaava ympäristöystävällinen ja esteetön liikuntapaikka parhaimmillaan yhtäaikaisesti ainakin kuuden eri jääurheilumuodon ja usean erilaisen sisäliikuntamuodon iloksi. Hankkeen elinkaarimalli on rakennettu siten, että käyttötalous voidaan rakentaa terveelle pohjalle. 

Jääurheilun monitoimikeskus tarjoaa huippuolosuhteet jääurheilun harrastamiseen mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Panostus keskuksen energiaratkaisuun vähentää ostetun energian tarvetta ja pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä samalla, kun käyttökustannukset pysyvät alhaisina.  

Jääurheilukeskus tulee sijaitsemaan metroyhteyden päässä, joten käyttäjien kannalta tämä sijainti on ekologisesti erinomainen. Uuden jääurheilukeskuksen rakentaminen tuo alueelle uutta vetovoimaa ja nostaa alueen palvelutarjontaa. 

Jääurheilulajien olosuhteet paranevat merkittävästi

Suomesta on tähän saakka puuttunut kansainväliset mitat täyttävä pikaluisteluhalli ja suomalaiset huippupikaluistelijat ovat joutuneet hakemaan harjoitusolosuhteet ulkomailta. Myös taitoluistelijat ovat monien muiden jääurheilijoiden ohella joutuneet jääaikapulan vuoksi tinkimään harjoitusvuoroistaan ja -olosuhteistaan. Luisteluliittojen eteenpäin viemä hanke tuo helpotusta Helsingin ja pääkaupunkiseudun jääpulaan, mutta on erityisen merkittävä myös valtakunnallisella tasolla. 

Vaikka jääurheilukeskus on suunniteltu urheiluseurojen ja lajien huippu-urheilun näkökulmasta niin halli mahdollistaa tavallisen liikkujan harrastamisen läpi vuoden. Tässä hyvänä esimerkkinä ovat yleisöluistelut, joita voidaan toteuttaa pikaluisteluratoja hyväksikäyttäen. 

“Taitoluisteluseuroille hallin tarjoamat tilat antavat mahdollisuuden laajentaa toimintaansa merkittävästi. Luistelukouluihin voidaan ottaa uusien ryhmien myötä lisää lapsia. Myös aikuisten harraste- ja kuntoluistelua voidaan lähteä tuotteistamaan täysin eri pohjalta, kun voidaan tarjota muitakin kuin klo 22 alkavia vuoroja”, Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo iloitsee.

Myllypuron uudesta jääurheilukeskuksesta suunnitellaan harjoittelukeskusta sekä pika- että taitoluistelun tarpeisiin. Keskukseen on suunnitteilla 400 metrin mittainen pikaluistelurata, kaksi jääkaukaloa, 447 metrin mittainen juoksurata, kuntosali, kaksi peilisalia oheisharjoittelua varten sekä tilat esimerkiksi yritystilaisuuksien tai seminaarien järjestämiseksi. Noin 2000 hengen istumakatsomo mahdollistaa esimerkiksi pikaluistelun EM- ja MM-kilpailujen järjestämisen Suomessa.  

Lisätietoja: Janne Hänninen, puheenjohtaja, Myllypuron jääurheilukeskus, puh. 040 553 3388, janne.hanninen(at)luisteluliitto.fi


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024