Kilpailutiedotteet

Taitoluistelun EM-kilpailut käynnistyvät keskiviikkona

Taitoluistelun EM-kilpailut käydään Espoo Metro Areenalla 25.–29. tammikuuta 2023. 

Euroopan mestaruuskilpailuissa Suomea edustavat yksinluistelijat Janna Jyrkinen ja Valtter Virtanen sekä jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis. Helmikuussa 16 vuotta täyttävälle Jyrkiselle EM-edustus on hänen uransa ensimmäinen. Virtanen sekä Turkkila ja Versluis ovat sen sijaan jo kokeneita arvokisakävijöitä.  

Ensimmäisiin EM-kilpailuihinsa valmistautuva Janna Jyrkinen on keskittynyt normaaliin treenirytmin ylläpitämiseen jouluna sairastetun flunssan jälkeen.  

– Jouluna ja vuoden vaihteessa pidin vapaapäiviä. Tammikuun alussa minulla oli kuitenkin harjoituksissa tehoviikko, joka sisälsi paljon jäätä, oheisia ja rotaatiotunteja. Odotan EM-kisoja innolla ja haluan nauttia luistelusta kotiyleisön edessä täysillä, Jyrkinen kokoaa.   

Tähänastisen uransa menestyksekkäintä kautta luisteleva ja lääkärinä työskentelevä Valtter Virtanen on myös joutunut kohtaamaan lisähaasteita kilpailuun valmistautumisessa hiljattain sairastetun rajun flunssan takia.  

– Kukapa ei olisi ollut tänä talvena kipeänä. Olen joutunut ottamaan nyt enemmän lepopäiviä kuin 15 vuoden aikana flunssasta yhteensä.  Nyt harjoitteluni on kuitenkin jo normaalimpaa ja kilpailun aikaan sairastumiseni ei tule enää häiritsemään, Virtanen summaa.  

Finlandia Trophy Espoo- ja Grand Prix Espoo -kilpailuissa pronssille sijoittuneet Juulia Turkkila ja Matthias Versluis palaavat EM-jäille neljän vuoden tauon jälkeen.  

– Olemme nauttineet Espoo Metro Areenalla luistellusta kahdesta suuremmasta kilpailusta tällä kaudella, joten nautimme varmasti myös EM-kisoista. Uskomme, että kotikentästä on etua, kun saamme kokea yleisön kannustavan energian, Versluis kertoo.  

Helsingissä pääosin harjoitteleva jäätanssipari on hionut taitojaan myös Italiassa, joka on heidän valmentajansa Maurizio Margaglion kotimaa.  

– Olemme onnistuneet syventämään ohjelmiamme ja tekemisemme standardi on korkealla. Toivotaan, että viimeisten viikkojen työ näkyy kilpailussa kehityksenä. Matkamme on ollut pitkä, mutta hienoa päästä vihdoinkin kotiyleisön eteen, Turkkila iloitsee. 

Espoon jäällä nähdään valovoimaisia tähtiä 

Naisten sarjan kirkkaimpana suosikkina on belgialainen hallitseva MM-hopeamitalisti Loena Hendrickx, joka sijoittui kolmanneksi joulukuussa Torinossa käydyssä Grand Prix -finaalissa. Mitaleista kamppailevat myös viime vuoden EM-kilpailun 4:s Georgian Anastasiia Gubanova ja CS Budapest Trophyn 3:s Viron Niina Petrokina.  

Miesten kilpailun ennakkosuosikkeja ovat Grand Prix Espoossa kolmanneksi sijoittunut ranskalainen Kevin Aymoz sekä viime vuoden EM-kilpailuissa toiseksi luistellut italialainen Daniel Grassl ja kolmanneksi sijoittunut latvialainen Deniss Vasiljevs.  

Jäätanssin mitalisuosikkeja ovat muun muassa viime vuonna EM-hopeaa luistelleen ja Grand Prix –finaalissa kolmanneksi sijoittuneet italialaiset Charlene Guignard ja Marco Fabbri. He saavat tiukan vastuksen GP-finaalissa neljänsiksi luistelleista, Englantia edustavista Lilah Fearista ja Lewis Gibsonista. Mitalitaistossa ovat mukana myös Grand Prix Espoossa pronssille luistelleet Juulia Turkkila ja Matthias Versluis.  

Pariluistelussa suosikkeihin lukeutuvat muun Grand Prix Espoon voittaneet italialaiset Rebecca Ghilardi ja Filippo Ambrosini sekä nykyisin Saksaa edustava, Suomen nuorten yksinluistelun maajoukkueessakin luistellut lappeenrantalainen Alisa Efimova parinsa Ruben Blommaertin kanssa.  

EM-kilpailuihin osallistuvat urheilijat ja tulokset

Liput taitoluistelun EM-kilpailuihin myy Ticketmaster.

Kuvat: Antti Lehto ja Jari Marttila

Taitoluistelun EM-kilpailut Espoo Metro Areenalla

Aikataulu:

KESKIVIIKKO 25.1.2023

13.15 Pariluistelu, lyhytohjelma

16.45 Avajaiset

17.35 Miehet, lyhytohjelma

TORSTAI 26.1.2023

13.15 Naiset, lyhytohjelma

19.25 Pariluistelu, vapaaohjelma

n. 22.00 Palkintojenjako, pariluistelu

PERJANTAI 27.1.2023

13.15 Jäätanssi, rytmitanssi

18.00 Miehet, vapaaohjelma

n. 22.00 Palkintojenjako, miehet

LAUANTAI 28.1.2023

13.00 Naiset, vapaaohjelma

n. 17.00 Palkintojenjako, naiset

18.30 Jäätanssi, vapaatanssi

n. 22.00 Palkintojenjako, jäätanssi

SUNNUNTAI 29.1.2023

15.30–18.00 Loppunäytös


Taitoluistelun GP-sarjan osallistujat julkaistu – Finlandia Trophyssa mukana upea kattaus huippuluistelijoita 9.6.2024
Helsinki Rockettesille MM-pronssia, Team Unique neljäs 6.4.2024