Kilpailutiedotteet

Taitoluistelun SM-kilpailut Joensuussa 16.–18.12.

Taitoluistelun Suomen mestaruuksista kilpaillaan 16.–18. joulukuuta 2022 Mehtimäen jäähallissa Joensuussa. Kilpailusarjoina ovat yksinluistelu, jäätanssi ja pariluistelu.

Oman lisämausteensa kilpailuun tuovat urheilijavalinnat Euroopan mestaruuskilpailuun, joka käydään kotijäällä Espoossa 25.–29. tammikuuta 2023. Tarjolla on yksi edustuspaikka niin jäätanssiin kuin miesten ja naisten sarjoihin. EM-kilpailuihin nimetään kahden kilpailun korkeimman yhteenlasketun summan saavuttanut luistelija tai pari. Suomen Taitoluisteluliitto nimeää edustajat SM-kilpailun jälkeen.

Naisten sarjan hallitseva Suomen mestari Jenni Saarinen ei puolusta Joensuussa mestaruuttaan, sillä tamperelainen lopetti pitkän uransa marraskuun lopussa. Tilastoykkönen ja vahvimmin naisten EM-edustuspaikkaan ja Suomen mestaruuteen on tarrannut kiinni 15-vuotias Janna Jyrkinen. Lappeenrannan Taitoluistelijoita edustava Jyrkinen kilpailee ensimmäistä kauttaan seniorisarjassa, mutta on jo osoittanut vahvoja otteita syksyn kansainvälisillä jäillä. Kotimaisessa tilastossa toisella sijalla ennen viikonloppua on viime vuoden SM-hopeamitalisti Linnea Ceder. Ceder ei osallistu kuitenkaan kilpailuun; hän kertoi kärsivänsä jo syksyllä alkaneesta ylikuormitustilasta, jota hoidetaan nyt levolla. Viime vuoden SM-pronssimitalisti Emmi Peltonen ei niin ikään osallistu SM-jäille, sillä sairausjakso on estänyt täysipainoisen toipumisen ja valmistautumisen kilpailuun. Peltonen jatkaa kilpailemista ensi vuoden puolella. Espoon Oona Ounasvuori lähtee SM-viikonloppuun tilastokolmosena.

Jo seitsemättä Suomen mestaruuttaan tavoitteleva Valtter Virtanen on parannellut syksyn kuluessa jo pariin kertaan omaa piste-ennätystään. Lukemat 204,02 ovat pitäneet Peurunka Skating Academy Laukaata edustavan Virtasen kotimaisena kärkimiehenä ennen Kotkan Makar Suntsevia. Virtanen on myös tiukimmin kiinni EM-edustuksessa.

Jäätanssissa Suomen mestaruutta puolustavat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis matkustavat Joensuuhun ennakkosuosikkeina. Suomen toinen vahva jäätanssipari Yuka Orihara ja Juho Pirinen lähtee haastamaan seuratovereitaan. Molemmat parit edustavat Helsingin Luistelijoita.

SM-kilpailun pariluistelussa nähdään vasta ensimmäistä kauttaan yhdessä luistelevat Milania Väänänen ja Filippo Clerici. Väänänen edusti tammikuussa 2022 EM-kilpailussa Mikhail Akulovin kanssa ja myös italialaisella Clerisillä oli viime kaudella toinen pari. Molemmat ovat Kansainvälisen luisteluliiton kilpailukaranteenissa toukokuuhun 2023 asti, joten EM-kotikisoissa ei paria vielä nähdä.

SM-kilpailussa kilpailee myös SM-juniorit yksinluistelussa ja jäätanssissa. Kilpailu alkaa junioreiden osalta jo perjantaina juniorinaisten ja -miesten lyhytohjelmilla.

SM-kilpailun aikataulu ja tulokset: https://www.figureskatingresults.fi/results/2223/YLPLJTSM2023/index.htm

Arvokilpailujen valintatilasto:
https://www.stll.fi/maajoukkue/seasonbest/yl-jt-pl-arvokilpailuvalintojen-tilastot/

Arvokilpailujen valintakriteerit: https://www.stll.fi/maajoukkue/arvokilpailujen-valintakriteerit/

YLE TV2 koosteet lauantaina 17.12. klo 19.00-20.00 ja sunnuntaina 18.12. klo 19.45-21.00

YLE Areena https://areena.yle.fi/1-50354965

SkatingFinland LIVE suoratoisto https://solidsport.com/skatingfinland

Ruutu+ https://www.ruutu.fi/ohjelmat/taitoluistelu


Taitoluistelun GP-sarjan osallistujat julkaistu – Finlandia Trophyssa mukana upea kattaus huippuluistelijoita 9.6.2024
Helsinki Rockettesille MM-pronssia, Team Unique neljäs 6.4.2024