Kilpailutiedotteet

Suomella vahva edustus taitoluistelun EM-kilpailuissa

Taitoluistelun Euroopan mestaruuskilpailut käydään tällä viikolla 10.–14. tammikuuta Kaunasissa Liettuassa. Suomen joukkue on yksi historian suurimmista, sillä Suomella on edustus kaikissa sarjoissa.  

EM-kilpailut alkavat keskiviikkona parien lyhytohjelmakilpailulla, jossa Milania Väänänen luistelee jäälle parinsa Filippo Clericinkanssa. Ensimmäisen päivän päättää miesten lyhytohjelmakilpailu, jossa debytoi miesten hallitseva Suomen mestari Makar Suntsev. Torstaina on vuorossa naisten lyhytohjelma, jossa nähdään hallitseva Suomen mestari ja EM-kilpailuiden ensikertalainen Nella Pelkonen sekä Emmi Peltonen, jolle edustus on jo viides. Perjantaina jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluislähtevät puolustamaan viime vuoden EM-pronssiaan, ja Suomen toinen pari Yuka Orihara ja Juho Pirinen hakee sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon.   
   
Yksinluistelussa debytoivat Nella Pelkonen ja Makar Suntsev  

EM-kilpailuihin pääseminen on ollut sekä tamperelaisen Nella Pelkosen että kotkalaisen Makar Suntsevin haave lapsuudesta lähtien. Molempien valmistautuminen kilpailuihin on sujunut erinomaisesti, joten heiltä on odotettavissa hyviä suorituksia.   

– Lähden tosi innoissani ja positiivisin mielin kauden ensimmäiseen ulkomaankilpailuun, Pelkonen kertoo.  

– Nyt kun olen saavuttanut paikan EM-kisoihin, haluan nauttia tästä hetkestä täysillä, Suntsev sanoo. 
  
Emmi Peltosen edellisestä EM-edustuksesta on vierähtänyt kolme vuotta, sillä vuonna 2022 hän joutui vetäytymään Tallinnan EM-kilpailuista nilkkavamman vuoksi. Nousujohteisesti syksyn luistellut Peltonen on saavuttanut jo yhden kaudelle asettamista tavoitteistaan, kun hän sai paikan EM-jäälle.   
   
– Aloitan ihan puhtaalta pöydältä oman kisaurakan, sillä syksy oli kova rutistus pitkän kilpailutauon jälkeen. Aion nauttia joka hetkestä tällä viikolla ja luistella niin hyvin kuin pystyn, Peltonen kertoo.  
   
Jäätanssijoiden ja parien tavoitteet korkealla  
   
Jäätanssin hallitsevat EM-pronssimitalistit Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat tällä hetkellä eurooppalaisista viidensinä ISU:n kauden maailmantilastossa. Euroopan mestaruutta puolustavat italialaiset Charlene Guignard ja Marco Fabbri. Palkintosijoille suomalaisten ja italialaisten lisäksi hamuavat myös Ison-Britannian Lilah Fear ja Lewis Gibson sekä isäntämaan Allison Reed jaSaulius Ambrulevicius.   
   
– Lähdemme odottavin mielin puolustamaan EM-pronssia, sillä meillä on alla hyvät treeniviikot, Turkkila summaa.   
   
Suomen toisen jäätanssiparin Yuka Oriharan ja Juho Pirisen edellinen EM-edustus oli vuonna 2020, jolloin he sijoittuivat 18:nneksi. Viimeisen kolmen vuoden aikana kehitys on ollut huimaa, joten heiltä on odotettavissa merkittävä sijoitusparannus.  
   
– Olemme tosi innoissamme lähdössä toisiin EM-kisoihimme, vaikka nyt tuntuukin siltä, että nämä olisivat meidän ensimmäiset arvokilpailumme. Tiedämme, että meillä on kaikki mahdollisuudet kymmenen joukkoon, Pirinen sanoo.   
   
Bergamossa Italiassa harjoittelevat pariluistelijat Milania Väänänen ja Filippo Clerici aloittivat yhteistyönsä 1,5 vuotta sitten. Pari osallistuu ensimmäisiin yhteisiin EM-kilpailuihinsa Kaunasissa. Tällä hetkellä Väänänen ja Clerici ovat kauden tuloksillaan kymmenen parhaan eurooppalaisparin joukossa.   
   
– Meitä jännittää tosi paljon, mutta lähdemme kisoihin hyvillä mielin, Väänänen kertoo.  
   
Taitoluistelun EM-kilpailut käydään Žalgirio Arenalla Kaunasissa Liettuassa 10.–14.1.2024. Kilpailut ovat katsottavissa suorana Yle Areenasta ja koosteina Yle TV2.

Aikataulut ja tulokset   
Tapahtumasivu   
Suomalaiset EM-edustajat kautta aikain  
ISU maailmantilastot  


Taitoluistelun GP-sarjan osallistujat julkaistu – Finlandia Trophyssa mukana upea kattaus huippuluistelijoita 9.6.2024
Helsinki Rockettesille MM-pronssia, Team Unique neljäs 6.4.2024