Kilpailutiedotteet

Maailmantähdet kilpailevat Grand Prix pisteistä Espoossa

Kansainvälinen luisteluliitto (ISU) on nimennyt osallistujat kuuteen lokakuussa alkavaan Grand Prix -osakilpailujen sarjaan. Tulevaa Grand Prix -kautta leimaa vahvasti uuden olympiadin käynnistyminen. Suomessa 25.–27. marraskuuta Espoo Metro Areenalla järjestettävässä Grand Prix -sarjan osakilpailussa nähdäänkin lukuisa joukko kaikille tuttuja maailmantähtiä, mutta myös kiinnostavia GP-sarjassa debytoivia luistelijoita. 

Venäläisten urheilijoiden ollessa poissa naisten kilpailussa katseet kohdistuvat 22-vuotiaaseen belgialaiseen Loena Hendrickx’iin, joka sijoittui viime keväänä Ranskassa järjestetyissä MM-kilpailuissa toiseksi. Tarkasti kannattaa seurata myös MM-kilpailuissa kuudenneksi luistellutta Georgian Anastasiia Gubanovaa ja Japanin menestyksekästä Rika Kihiraa, joka palaa kisajäille loukkaantumista seuranneen vuoden tauon jälkeen.  

Grand Prix Espoon järjestäjänä Suomi sai nimetä myös kotimaiset kärkiluistelijansa mukaan kovatasoiseen kilpailuun. Debyyttinsä GP-jäällä tekevät naisten yksinluistelussa Jenni Saarinen ja Linnea CederEmmi Peltonen sen sijaan luistelee GP-tasolla jo toistamiseen kotiyleisön edessä neljän vuoden tauon jälkeen.

Miesten yksinluistelussa viime kevään MM-kilpailujen neljäs ja kautta aikain ensimmäisenä georgialaisena GP-osakilpailun (Rostelecom Cup 2021) voittanut Morisi Kvitelashvili haastaa yhdysvaltalaiset nuoret Camden Pulkisen ja  hallitsevan junioreiden maailmanmestarin Ilia Malininin. Malininin kohdalla on myös mielenkiintoista nähdä, onko harjoituksissa onnistunut neloisaksel jo päätynyt kilpailuohjelmaan. Miesten sarjaan lunasti paikkansa myös kokenut, kuusinkertainen Suomen mestari Valtter Virtanen.

Suomalaiset jäätanssijat hurmaavat kotijäällä

Viime olympiadin jälkeen moni menestynyt jäätanssipari lopetti uransa tai pitää parhaillaan välivuotta. Espoon GP-jäällä saamme kuitenkin nauttia kahden suomalaisparin suorituksista, kun maailmanlistalla yhdeksäntenä olevat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä viime kaudella upeasti ennätyspisteisiinsä luistelleet Yuka Orihara ja Juho Pirinen tanssivat kotiyleisön edessä. 

Suomalaiset jäätanssijat saavat kovan vastuksen tällä hetkellä maailmanlistan kolmatta sijaa pitäviltä Piper Gillesiltä ja Paul Poirierilta. Kanadalaiset sijoittuivat viime keväänä Ranskan MM-jäällä viidenneksi Turkkilan ja Versluisin ollessa sijalla 12. Suomen osakilpailuissa nähdään myös kolme yhdysvaltalaisparia, joista nimekkäin on Kaitlin HawayekJean-Luc Baker.

Juulia Turkkila-Matthias Versluis, Finlandia Trophy Espoo 2021. Kuva Marko Rantanen.

Turkkilan ja Versluisin erinomaisesti sujuneen viime kauden johdosta he ansaitsivat paikan myös toiseen GP-sarjan osakilpailuun. Pari osallistuu 4.–6. marraskuuta Ranskan Angersissa järjestettävään GP-kilpailuun. Myös Orihara ja Pirinen nähdään kahdessa GP-sarjan osakilpailussa. He saivat kutsun Japanin Sapporossa 18.–20. marraskuuta käytävään kilpailuun. Japanilaissyntyiselle Oriharalle on unelmien täyttymys päästä kilpailemaan GP-tasolla nimenomaan kotimaassaan. 

Yuka Orihara-Juho Pirinen, Finlandia Trophy Espoo 2021. Kuva Marko Rantanen.

Pariluistelussa menestysodotukset kohdistuvat Pekingin olympialaisissa viidenneksi sijoittuneeseen kiinalaispariin Cheng PengYang Jin. Konkareita lähtevät haastamaan hallitsevat junioreiden maailmanmestarit ja MM-kilpailuissa neljänneksi sijoittuneet Georgian Karina SafinaLuka Berulava. Heidän kannoillaan ovat tiukasti junioreiden MM-hopeaa saavuttaneet Australian Anastasia GolubevaHektor Giotopoulos Moore. Suomella ei ole tällä hetkellä edustusta pariluistelussa.

All Event -lipunmyynti on alkanut ja yksittäiset liput tulevat myyntiin elokuun 9. klo 10.00. 
Lisätietoja Grand Prix Espoo -sivuilta https://www.stll.fi/gp-2022/ 

Grand Prix Espoo osallistujat >>

ISU:n tiedote >>


Taitoluistelun GP-sarjan osallistujat julkaistu – Finlandia Trophyssa mukana upea kattaus huippuluistelijoita 9.6.2024
Helsinki Rockettesille MM-pronssia, Team Unique neljäs 6.4.2024