Kilpailutiedotteet

Taitoluistelun SM-kilpailut: Olivia Lisko ja Makar Suntsev johdossa lyhytohjelmien jälkeen

Taitoluistelun 2024 Suomen mestaruuskilpailut alkoivat Pirkkolan jäähallissa Helsingissä. Mestaruuksien lisäksi Suomen kärkiluistelijat antavat viimeiset näytöt tammikuussa Kaunasissa Liettuassa kilpailtaviin taitoluistelun EM-kilpailuihin.

Lauantaina oli vuorossa junioreiden ja senioreiden jäätanssin rytmitanssi, yksinluistelun ja pariluistelun lyhytohjelmat sekä junioreiden vapaaohjelmakilpailu.

Olivia Lisko naisten kilpailun kärjessä

Espoon Jäätaitureita edustava Olivia Lisko teki tänään nappisuorituksen ja johtaa lyhytohjelmakilpailua ennätyspistein 61,67.

– Olen ihan älyttömän tyytyväinen tämän päivän suoritukseen, sillä saavutin ensimmäistä kertaa yli 60 pistettä. Tavoitteenani oli lähteä nauttimaan luistelusta, iloitsee Lisko.

Tapparaa edustava Nella Pelkonen sijoittui kilpailun toiseksi pistein 59,44 ja Helsingin Taitoluisteluklubia edustava Emmi Peltonen kolmanneksi pistein 56,86

Naisten kilpailun yksi mitalisuosikeista hallitseva Suomen mestari Janna Jyrkinen joutui vetäytymään perjantaina kilpailuista viimeistelyharjoituksissa tapahtuneen loukkaantumisen vuoksi.

– Minulla on ollut luistinten kanssa ongelmia, ja sen takia jalkani ovat olleet kipeänä. Eilen oikea nilkkani muljahti niin, että en pystynyt tekemään mitään. Harmittaa, mutta elämä jatkuu, viestittää Janna Jyrkinen.

Makar Suntsevilta erinomainen lyhytohjelma

Miesten kilpailun lyhytohjelman voittoon luisteli mainiolla ohjelmalla Kotkan Taitoluistelua edustava Makar Suntsev ennätyspistein 74,09.

– Olen tyytyväinen päivän suoritukseen, sillä sain pidettyä hyvän tunnelman koko ohjelman ajan. Tänään oli vähän ekstrajännitystä, kun tavoitellaan EM-kisapaikkoja, iloitsee Suntsev.

Lyhytohjelmakilpailun toiseksi luisteli hallitseva Suomen mestari Peurunka Skating Academy Laukaata edustava Valtter Virtanen pistein 70,03 ja kolmanneksi sijoittui Tapparaa edustava hallitseva juniorimiesten Suomen mestari Jari Krestyannikov pistein 61,35.

Jäätanssiparit ennätyspisteisiin

Pirkkolan jäähallissa tunnelma virittyi uudelle tasolle, kun jäätanssijat liukuivat kotikentälleen. Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin viihdyttävä ja tyylikäs rytmitanssi toi parille 80,84 pistettä. Pari on tehnyt muutoksia ohjelmiin viimeistelyleirillä, joten Suomen mestaruuskilpailut toimivat heille hyvänä testikilpailuna ennen tammikuun EM-kilpailuja

– Tänään luisteltu ohjelma oli kyllä meidän tämän viikon paras rytmitanssi. Lisäksi meillä säilyi hyvä energia koko ohjelman ajan, summaa Turkkila.

Kilpailun toinen pari Yuka Orihara–Juho Pirinen keräsi pisteet 75,80.

Tänä vuonna juniorijäätanssipareja on ilahduttavasti neljä, joka nostaa entisestään SM-kilpailuiden jännitysmomenttia. Juniorijäätanssin johdossa ovat ensimmäistä yhteistä kautta tanssivat Hilda Taylor ja Nolen Hickey pistein 50,44. Toiseksi sijoittui Enna Kesti-Oskari Liedenpohja pistein 45,61 ja kolmanneksi Cilla Laine-Urho Reina pistein 37,85. Kaikki jäätanssiparit edustavat Helsingin Luistelijoita.

Pariluistelijoilla katseet jo EM-kilpailuissa

SM-kilpailun ainoa pariluistelupari Milania Väänänen-Filippo Clerici oli tyytyväinen tämän päivän suoritukseen, vaikkakin kolmoisheittoritissä tapahtui kaatuminen. He saavuttivat kokonaispisteet 54,12, jotka jäivät reilun kuuden pisteen päähän heidän viime viikkoisista Golden Spin of Zagreb –kilpailuissa tehdyistä ennätyspisteistä.

– Vaikkakin viime viikon kisa painaa vielä vähän jaloissa, niin pitää olla tyytyväinen tämän päivän suoritukseen, kertoo Clerici.
– SM-kilpailut ovat minulle todella tärkeä, kun valmistaudun henkisesti tuleviin EM-kilpailuihin. Harjoittelemme paljon Italiassa, joten on todella ihanaa olla kotona näin joulun aikaan, jatkaa Väänänen.

Lauantai-iltana ratkeavat juniorinaisten ja -miesten Suomen mestaruudet. Lyhytohjelmakilpailun jälkeen juniorinaisten johdossa on Iida Karhunen ja -miesten Matias Heinonen.

Sunnuntaina kilpailut jatkuvat klo 11.35 SM-junioreiden ja -senioreiden jäätanssin vapaatanssilla sekä SM-senioreiden vapaaohjelmilla pariluistelussa, miehissä ja naisissa.

Luistelujärjestykset ja tulokset
Season Best -listaus
Arvokilpailujen valintakriteerit

Helsinki Rockettesille MM-pronssia, Team Unique neljäs 6.4.2024
Helsinki Rockettes toisena ja Team Unique neljäntenä MM-kilpailuissa Kroatiassa 5.4.2024