Kilpailutiedotteet

Suomen joukkueella tavoitteena finaalipaikat taitoluistelun MM-kilpailuissa Montrealissa

Taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailut käydään tällä viikolla 20.–24. maaliskuuta Montrealissa Kanadassa. Suomen joukkue on yksi historian suurimmista, sillä Suomella on edustus kaikissa sarjoissa. 

MM-kilpailut alkavat keskiviikkona parien lyhytohjelmakilpailulla, jossa Milania Väänänen luistelee jäälle parinsa Filippo Clericin kanssa. Ensimmäisen päivän päättää naisten lyhytohjelmakilpailu, jossa debytoi naisten hallitseva Suomen mestari Nella Pelkonen. Torstaina on vuorossa miesten lyhytohjelma, jossa nähdään kokenut arvokilpailuedustajamme Valtter Virtanen, jolle MM-edustus on jo viides. Perjantaina jäätanssijamme Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä MM-kilpailuiden ensikertalaiset Yuka Orihara ja Juho Pirinen lähtevät hakemaan finaalipaikkaa.

Milania Väänänen ja Pohjois-Italian Comossa syntynyt Filippo Clerici ovat harjoitelleet intensiivisesti Bergamossa viimeiset kolme viikkoa. 

– Nyt viime päivinä olemme tehneet kilpailusimulaatioita ja olemme fyysisesti tosi valmiita MM-kilpailudebyyttiimme. Tavoitteemme on päästä vapaaohjelmaan tekemällä mahdollisimman puhdasta jälkeä, Väänänen analysoi.

Nella Pelkosella tämä kausi on ollut arvokilpailuiden debyyttivuosi. 18-vuotias tamperelainen lähtee Montrealiin luottavaisin mielin.

– Tavoitteenani on tehdä parhaani, nauttia reissusta ja kerätä tärkeitä kokemuksia tulevaisuutta varten. Aikaerokaan ei huoleta pahemmin, sillä olen ennenkin matkannut Pohjois-Amerikkaan kisoihin, eikä siitä ole koitunut ongelmia, Pelkonen summaa.

Valtter Virtasen valmistautuminen MM-kilpailuihin mennyt suunnitelmien mukaan, ja harjoitusten fokus on ollut elementtien, ohjelmien yksityiskohtien ja laadun maksimointi. Monica Lindforsin tekemä lyhytohjelma on saatu vielä hieman paremmaksi pienillä säädöillä, joten Virtanen lähtee luottavaisin mielin tekemään kauden parhaimpia ohjelmia. 

– Näillä vuosirenkailla jokainen kisa voi jäädä uran viimeiseksi, minkä takia tavoitteena on pitää rentous ja ilo treenaamisessa ja näissä olemme onnistuneet hyvin. Aikaeron suhteenkaan ei ole ollut mitään ihmeempää stressiä, sillä lääkärinä yövuoroja on tullut tehtyä viime vuosina riittävästi, Virtanen kertoo.

Jäätanssiparimme Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä Yuka Orihara ja Juho Pirinen ovat valmistautuneet MM-kilpailuihin Torontossa. Samalla harjoitusjäällä ovat treenanneet muun muassa kanadalaiset Piper Gilles ja Paul Poirier, jotka varmasti mielivät kirkastamaan viime vuoden MM-pronssiaan.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat EM-kilpailujen jälkeen hioneet ohjelmiaan yhdessä koreografi Massimo Scalin kanssa.

– Tavoitteenamme on tehdä kauden parhaat suoritukset, ja toivomme, että EM-kilpailujen jälkeen tehdyt parannukset tuottavat tulosta, Versluis kertoo.

– Viikon kestänyt viimeistelyleiri on auttanut meitä totuttautumaan tähän aikavyöhykkeeseen. Pystyimme panostamaan kisaviikon ensimmäiseen treeniin täysipainoisesti, joka luo uskoa tavoitteidemme saavuttamiseksi, Turkkila jatkaa.

Yuka Oriharan ja Juho Pirisen oli tarkoitus kilpailla Haagissa EM-kilpailujen jälkeen, mutta he päätyivät kuitenkin hiomaan ohjelmiaan saavuttaakseen parhaan kisakunnon Montrealiin.

– Tämä on se kauden päähuipentuma. Tuntuu siltä, että kunto on kohdillaan ja olemme valmiita iskemään tämän viikon kisassa, Pirinen summaa. 

MM-finaalipaikan lunastavat yksinluistelun 24 ja pariluistelun 20 parasta lyhytohjelmakilpailun jälkeen. Jäätanssissa vapaatanssipaikan saavuttavat rytmitanssin 20 parasta paria. 

Kilpailut näkyvät Suomessa suorana Yle Areenassa (osittain ilman selostusta) ja koosteina Yle TV2 -kanavalla (selostettuna). 

Näin seuraat taitoluistelun MM-kilpailuja: 

Keskiviikko 20.3.

Parien lyhytohjelma
Suorana Yle Areena klo 17.55
Kooste Yle TV2 klo 19.30–21.45

Naisten lyhytohjelma
Suorana Yle Areena klo 22.55 (selostamaton)
Kooste Yle TV2 21.3. klo 10.00–11.30

Torstai 21.3.


Miesten lyhytohjelma
Suorana Yle Areena klo 17.05 (selostettu)
Kooste Yle TV2 klo 22.3. 00.00–01.00

Parien vapaaohjelma
Suorana Yle Areena 22.3. klo 00.05 (selostamaton)
Kooste Yle TV2 klo 22.3. klo 9.30–10.55

Perjantai 22.3.


Jäätanssin rytmitanssi
Suorana Yle Areena klo 17.15
Kooste Yle TV2 klo 21.50–23.30

Naisten vapaaohjelma
Suorana Yle Areena klo 23.55 (selostamaton)
Kooste Yle TV2 23.3. klo 10.00–12.00

Lauantai 23.3.


Jäätanssin vapaatanssi
Suorana Yle Areena klo 19.25
Kooste Yle TV2 21.00–22.55

Miesten vapaaohjelma
Suorana Yle Areena klo 23.55 (selostamaton)
Kooste Yle TV2 24.3. klo 10.00-12.00

Sunnuntai 24.3.


Loppunäytös
Yle Areena klo 19.55
Kooste Yle TV2 21.00–22.35


Tulokset 
MM2025-kilpailusivusto


Helsinki Rockettesille MM-pronssia, Team Unique neljäs 6.4.2024
Helsinki Rockettes toisena ja Team Unique neljäntenä MM-kilpailuissa Kroatiassa 5.4.2024