Kilpailutiedotteet

Finlandia Trophy Espoo käynnistää kotimaisen huippuluistelukauden

Jännittävän taitoluistelukauden avaa maailmantähtiä keräävä Kansainvälisen luisteluliiton Challenger-sarjan Finlandia Trophy Espoo -kilpailu, joka järjestetään 6.–8.10.2023 Espoo Metro Areenalla. Jäällä nähdään yksinluistelun, jäätanssin ja pariluistelun lisäksi myös maailman parasta muodostelmaluistelua sekä soveltavan luistelun Special Olympics -sarja. Kuukautta myöhemmin, 17.–19.11.2023, samalla areenalla järjestetään Kansainvälisen luisteluliiton Grand Prix -sarjaan kuuluva Grand Prix Espoo -kilpailu. 
 
Maailmantähdet palaavat vuosi toisensa jälkeen Espooseen, jossa kilpailutapahtumien olosuhteet ja järjestelyt ovat ykkösluokkaa. Finlandia Trophyssa nähdään tänäkin vuonna useita arvo- ja Grand Prix -kilpailujen mitalisteja.  
 
Vahvasti viime kauden luistelleelta, EM-kilpailuissa seitsemänneksi sijoittuneelta Janna Jyrkiseltä odotetaan ehjää kautta. Suomen joukkueessa kokemusta edustava Emmi Peltonen palaa kilpailujäille vajaan vuoden tauon jälkeen. Hänen teränpiirtonsa on nähty viimeksi Zagrebin Challenger-sarjan kilpailussa. Suomea edustavat myös hallitseva Pohjoismaiden mestari Nella Pelkonen ja Oona Ounasvuori
 
Naisten yksinluistelun ennakkosuosikki, japanilainen Mai Mihara, voitti Grand Prix -finaalin viime vuonna. Espoossa Miharan haastaa hänen maannaisensa, Grand Prix Skate Canadan voittaja Rinka Watanabe. Japanilaiset saavat myös kovan vastuksen Georgiaa edustavasta hallitsevasta Euroopan mestarista Anastasiia Gubanovasta ja viime vuonna Finlandia Trophyn voittaneesta Korean Yelim Kimistä.  
 
Miesten kilpailussa jäälle lipuu kova kaksikko Japanista. 18-vuotias Kao Miura on hallitseva junioreiden maailmanmestari, ja 19-vuotias Shun Sato sijoittui viime vuoden Grand Prix Espoo -kilpailussa toiseksi. Heille tiukan vastuksen tarjoaa Sveitsin hallitseva EM-pronssimitalisti Lukas Britschgi. Suomea miesten yksinluistelussa edustavat viime kaudella junioreiden Grad Prix -sarjassa kilpaillut Makar Suntsev ja Finlandia Trophyssa debytoiva Arttu Juusola
 
Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis lähtevät kirkastamaan vuoden takaista Finlandia Trophyn pronssimitaliaan. Yleisölle on luvassa nostalginen show, kun rytmitanssin teemana on tällä kaudella 1980-luku. Madonnan tahtiin tanssii esimerkiksi Suomen toinen pari Yuka Orihara ja Juho Pirinen. Viime vuonna Finlandia Trophyn voittaneet, Kanadaa edustavat Laurence Fournier Beaudry ja Nikolaj Sørensen, tarjoavat tiukan vastuksen suomalaisille. Myös Yhdysvaltoja edustavat Christina Carreira ja Anthony Ponomarenko tulevat Espooseen mitali mielessä.  
 
Italiaa edustavat pariluistelijat Rebecca Ghilardi ja Filippo Ambrosini saapuvat jälleen Suomeen. Pari on hallitseva EM-hopeamitalisti ja Grand Prix Espoo -voittaja. Heitä lähtevät haastamaan kanadalaiset viime vuoden Finlandia Trophyn pronssimitalistit Brooke McIntosh ja Benjamin Mimar sekä ranskalaiset Ranskan GP:n hopeamitalistit Camille Kovalev ja Pavel Kovalev.   
 
Pariluistelujäällä nähdään jälleen suomalaisväriä, kun Milania Väänänen ja Filippo Clerici debytoivat Finlandia Trophyssa. Viime kaudella he väläyttivät jo raketin lailla kehittynyttä osaamistaan SM-kilpailuissa ja ovatkin asettaneet kauden tavoitteeksi saavuttaa EM- ja MM-edustuspaikat. 

Muodostelmaluistelijat avaavat kautensa Espoossa 
 
Muodostelmaluistelun lyhytohjelmien kutsukilpailussa nähdään toista kertaa yhdysvaltalaisjoukkue Haydenettes, joka saapuu Espooseen suomalaisen valmentajansa Saga Krantzin kanssa. Kovan vastuksen heille tarjoavat viime vuoden MM-kilpailuissa toiseksi sijoittunut Helsinki Rockettes ja kolmanneksi luistellut Team Unique sekä muut suomalaiset huippujoukkueet Marigold IceUnity ja Lumineers. 
 
Special Olympics -sarjan luistelijat vahvistuvat myöhemmin.  
 
Jo 27. kerran luisteltava Trophy on yksi kymmenestä ISU Challenger-sarjan kilpailuista. Challenger-sarja on arvoasteikossa heti GP-sarjan jälkeen seuraavana. 

Osallistujalistat  
Liput
finlanditrophy.com

Kuvat: Antti Lehto, Santtu Jaakkola, Nina Kellokoski


Taitoluistelun GP-sarjan osallistujat julkaistu – Finlandia Trophyssa mukana upea kattaus huippuluistelijoita 9.6.2024
Helsinki Rockettesille MM-pronssia, Team Unique neljäs 6.4.2024