Saarinen taisteli EM-jäällä sijalle 18

Taitoluistelun EM-kilpailujen viimeinen päivä Tallinnassa huipentui naisten vapaaohjelmakilpailuun.

Euroopan mestaruuden voitti ylivoimaisesti vasta 15-vuotias Kamila Valieva. Myös muut sijat menivät Venäjälle: hopeaa sai Anna Shcherbakova ja pronssia Alexandra Trusova.

Lyhytohjelman 16. sijalta vapaaohjelmakilpailuun lähtenyt Jenni Saarinen sijoittui kokonaiskilpailussa 18:nneksi ja keräsi yhteispisteet 160,32. Pisteet jäivät kauas Saarisen ennätyksestä, joka on 181,20.

Saarinen teki virheitä hypyissä, mutta tulkitsi koreografiansa uljaasti. Vahvana luistelijana tunnettu tamperelainen latasi kaikkensa ohjelmaan, jonka hän esitti Rahmaninovin toisen pianokonserton säveliin. Hänellä oli ongelmia etenkin flipin ja kuuden minuutin verryttelyssä harmia tuottaneen lutzin kanssa. Saarinen muutti ohjelmansa sisältöä kesken kaiken – hän vaihtoi lutzin toiseen flippiin, mutta kaatui sen. Kauden vapaaohjelmat ovat tuottaneet suomalaiselle enemmän päänvaivaa kuin lyhytohjelmat, joissa onnistumiset ovat ruokkineet itsevarmuutta.

– Tämän päivän ohjelma oli jo steppi eteenpäin, mutta meni silti vielä taistelun puolelle. Turhauttavaa, mutta vielä se vapaaohjelman onnistuminen sieltä tulee, Saarinen sanoi päättäväisesti.

Saarinen on osallistunut EM-kilpailuihin kerran aiemmin vuonna 2020. Tuolloin sijoitus oli 33:s.
Vaikka parannusta tulikin jo rutkasti, suomalaisen tavoite on paljon koreammalla.

– Kympin sakkiin on tavoitteeni, se on realistinen, sinne minä kuulun.

Suomella on yksi paikka naisten olympiataitoluisteluihin Pekingissä. Kun Emmi Peltonen vetäytyi EM-kilpailusta loukkaantumisen vuoksi, eikä varaluistelija Oona Ounasvuori saavuttanut paikkaa vapaaohjelmassa, ei Tallinnan jäillä kilpailua suomalaisten välille lopulta muodostunut.

Saarinen vakuutti keskittyneensä ainoastaan meneillään olevaan EM-kilpailuun ja sulkeneensa liiemmät ajatukset mahdollisesta olympiaedustuksesta mielestään.

– Jos tulen valituksi olen todella iloinen ja onnellinen, Saarinen sanoi.

Valinnan tekee Suomen Olympiakomitea aikataulunsa mukaisesti.