Uutiset

Valtter Virtanen ja Väänänen/Akulov MM-pisterajojen kimpussa Hollannissa

Valtter Virtasella oli tähtäimessä taitoluistelun MM-kisojen tulosrajan rikkominen lauantaina Hollannin Tilburgissa käydyn Challenge Cupin vapaaohjelmassa. Pikkuvirheet ja helpotukset hypyissä kuitenkin rokottivat jyväskyläläisen elementtipisteitä (53,07), ja vaadittu 64 pisteen minimi vapaaohjelmassa jäi mieheltä tällä kaudella saavuttamatta. Kokonaispisteet 187,60 riittivät Hollannissa kymmenenteen sijaan. 

– Ei tullut sitä mitä haettiin. Tämä on ollut todella hieno kausi, mutta jäi harmittamaan, etten pystynyt venymään niin että olisin päässyt MM-kisoihin. Pisteraja on korkea, niin kuin sen pitää ollakin, mutta se on niin minun osaamiseni ylärajoilla, että se vaatisi ihan huippupäivän, Virtanen arvioi. 

Vaikka MM-kisat jäävätkin väliin, 34-vuotias lääketieteen tohtori ei suunnittele lomailua. Ensi viikolla kutsuvat lääkärin työt, eivätkä treenitkään ole jäämässä tauolle. 

– Ensi viikon jälkeen täytyy alkaa laittaa ajatuksia vähän kasaan, että haluanko vielä tehdä jonkin kisan tällä kaudella, ja mitä tapahtuu jatkossa. En ole tehnyt mitään päätöksiä uran suhteen, mutta semmoinen kutina on, ettei tämä ainakaan jää viimeiseksi kisaksi.  

Romaniassa samaan aikaan käydyssä Bellu Memorial –kilpailussa Makar Suntsev teki vapaaohjelmassa hyvät pisteet 122,32 ja nousi sijalle 8 yhteispistein 183,42. Suntsev teki ohjelmassaan vaikeimmat kolmoishyppynsä, lutzin ja flipin, sekä yhdistelmissä että soolona. Kotkalaiselle sattui myös erikoista epäonnea, kun hän kaatui ritin lähtökaarella ennen ponnistusta.    

– Siitä ei tullut hyppyä ollenkaan, jalka vain lipsahti alta. Ensin mietin, laskettiinkohan sitä hypyksi lainkaan, kun en päässyt ilmaan, ja voisinko lisätä sen ohjelmaan myöhemmin. Sitten muistin yhden toisen luistelijan jolle oli käynyt näin, eikä ylimääräistä hyppyä oltu laskettu pisteisiin, ja päätin että suunnitelman mukaan jatketaan, Suntsev kertoi.  

17-vuotias Suntsev kilpailee viikon päästä Tallinnassa ja toivoo myös että junioreiden MM-kisat pystytään pitämään loppukeväällä. Kansainvälinen taitoluisteluliitto ISU etsii parhaillaan kilpailuille uutta pitopaikkaa ja ajankohtaa, kun Bulgarian Sofia vetäytyi kisaisännyydestä koronatilanteen vuoksi. 

Parilla hidasteena sormivamma

Maailmanmestaruuskisojen pisterajaa tavoittelivat Hollannissa myös pariluistelijat Milania Väänänen ja Mihail Akulov. EM-tasolla tammikuussa debytoineen parin lyhytohjelma Challenge Cupissa sujui muuten suunnitelman mukaan, mutta kolmoistulpissa Akulov kaatui ja Väänänen otti kädellä tukea jäästä. Elementtipisteitä parille kertyi lyhytohjelmassa 25,69, kun vähintään 27 olisi tarvittu. Olosuhteisiin nähden kyseessä oli kuitenkin onnistuminen. 

– Mihaililta murtui viikko sitten sormi, ja hän luistelee kipulääkkeiden kanssa, Väänänen paljasti.  

– Emme oikeastaan voineet tehdä mitään elementtejä treeneissä, ettei se menisi pahemmaksi. Olimme vähän kahden vaiheilla, lähdemmekö tänne vai ei, mutta Mihail halusi että kokeillaan ja käytetään mahdollisuus, kun sellainen oli. Teimme sen minkä pystyimme. 

Yhteispisteet 45,64 kerännyt pari sijoittui lyhytohjelmassa viiden parin joukossa neljänneksi. 

Naiset käyvät kisaa MM-edustuspaikasta 

Naisten sarjassa Jenni Saarinen ja Oona Ounasvuori aloittivat urakkansa Hollannissa lauantaina lyhytohjelmilla. Saarinen on tuloslistassa kolmantena (57,48) ja Ounasvuori kahdeksantena (51,65). Kummallakin on MM:iin vaadittavat pisteet jo ennestään tehtynä, ja Suomen yhden edustuspaikan saaja nimetään tämän kilpailun jälkeen. 

Saarisen valttikortti on tällä kaudella ollut varma lyhytohjelma. Tänään kahden kolmoistulpin yhdistelmä päätyi kuitenkin kaatumiseen ja kolmoissalchow käsikosketukseen, mutta muut elementit olivat tutun laadukkaita. Saarisen pistesaalis 57,48 jäi Saarisen alkukauden tasosta, mutta oli kuitenkin korkeampi kuin reilu viikko sitten Kiinassa olympialaisissa. 

– Tietenkin harmittaa. Nyt tuli ensimmäistä kertaa pyllähdys lyhytohjelmassa tällä kaudella. Ainekset olisi ihan hyvään, mutta jostain syystä nyt tämä ohjelma takkuaa, Saarinen sanoi. 

22-vuotias tamperelainen myönsi, että olympiamatkasta ja aikaerosta toipuminen on vienyt aikansa. 

– Kilpailuajankohtana tämä ei ole ehkä kaikista optimaalisin, mutta MM-kisoja ajatellen on hyvä kisata täällä, ettei tule niin pitkää taukoa kilpailuista. Kunto on hyvä, niin miksei. Vapaaohjelmaan haetaan vielä rutiinia, ja täältä sitä on ainakin hyvä hakea. 

Ounasvuori teki ohjelmassaan kolmoislutzin ja kaksoistulpin yhdistelmän, mutta kompuroi hieman kolmoisflipin alastulokaarella. Helsinkiläisen valmistautuminen kisaan jäi lyhyeksi, sillä hän sairasti talviolympialaisten aikana koronavirustaudin. 

– Viikon jouduin olemaan karanteenissa ja kymmenen päivää ehdin treenata sen jälkeen kun parannuin. Pisteet olivat tosi matalat, mutta olen ihan tyytyväinen että sain tehtyä kaikki hypyt ohjelmaan. Halusin tosi paljon lähteä tähän kilpailuun ja yrittää vielä korottaa pisteitä. Lähden todellakin ihan taistelumielellä myös vapaaohjelmaan, Ounasvuori vakuutti. 

Naisten ja parien vapaaohjelmakilpailu Hollannissa käydään sunnuntaina.

Hollannin Challenge Cupin aikataulu ja tulokset https://knsbfigureskatingresults.nl/2021-2022/20220224/ 

Romanian Bellu Memorialin aikataulu ja tulokset http://frponline.ro/BELLUISU/index.htm 


Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024
Vuoden 2024 OKM:n seuratuet myönnetty 12.4.2024