Uutiset

Turkkila-Versluis tyylittelivät Pekingissä sijalle 15

Suomen jäätanssipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis kruunasi uransa ensimmäisen olympiamatkan luistelemalla tyylikkään ja tunteisiin vetoavan vapaatanssin, joka nosti heidät huipputasoisessa kilpailussa sijalle 15. Kaksikko keräsi Pekingissä pisteitä yhteensä 173,88.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis lähtivät maanantain aamuyön vapaatanssiin sijalta 16. Vapaatanssissaan he pystyivät vielä rytmitanssiakin vahvempaan suoritukseen ja nousivat sillä sekä kilpailuosiossa että yhteistuloksissa yhden sijan.

Turkkilan ja Versluisin vahvimpia elementtejä olympialaisten vapaaohjelmassa olivat loistokkaat nostot. Askelsarjassaan he puolestaan joutuivat luopumaan tavoittelemistaan vaikeustasoista. 27-vuotiaiden suurin vahvuus löytyy kuitenkin muualta kuin yksittäisistä elementeistä. Vahvan tanssillisen taustan omaava kaksikko on tunnettu tyylikkään kepeästä ja samalla jäätanssin vaatimilla syvillä kaarilla etenevästä otteestaan jäähän.

Helsinkiläisparin tunnelmat heti vapaatanssisuorituksensa jälkeen olivat riemuitsevat.

– Nämä ovat olleet upeat kisat meille, ollaan tositosi tyytyväisiä!

Turkkila ja Versluis ovat vielä kansainvälisillä jäätanssijäillä untuvikkokaartissa. Kun monet maailman nykyiset huippuparit voivat laskea yhteistyölleen mittaa reilusti yli vuosikymmenen, suomalaiset aloittivat ylipäänsä tutustumisen jäätanssiin vasta kuusi vuotta sitten. Heillä oli ennen Pekingiä kokemusta arvokisajäiltä ainoastaan kerran EM- ja kahdesti MM-kilpailuista. Suomalaispari osasi arvostaa olympialaisia myös tästä taustasta.

– Vaikka periaatteessa kilpaileminen tuntui aika samalta kuin arvokisoissa, niin kun olympialaiset ovat vain kerran neljässä vuodessa, (vapaatanssin) loppuun pyrki antamaan ihan maksimin, mihin vain pystyy, Matthias Versluis totesi.

– On ollut myös ihanaa päästä harjoittelemaan huippujen kanssa ja saada siitä lisää motivaatiota kotiin, Juulia Turkkila lisäsi.

Lehtikuva: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis, vapaatanssi, Beijingin talviolympialaiset 2022

Kaksikkoa sen uran alusta asti luotsannut valmentaja Maurizio Margaglio ei säästellyt tunteikkaita sanoja analysoidessaan parin tanssia ja ylipäänsä Pekingin antia.

– En voisi olla onnellisempi. Juulia ja Matthias tekivät juuri sen, mitä olimme suunnitelleetkin. He tekivät tänään loistavan vapaatanssin. Olosuhteet eivät olleet helppoja, koska heidän aamuherätyksensä oli jo ennen aamuneljää. Mutta kun tekee olympialaisissa kaksi puhdasta ja kaunista ohjelmaa on, se on merkki siitä, Juulia ja Matthias ovat vahva pari ja kuuluvat mielestäni ehdottomasti maailman parhaiden luistelijoiden joukkoon.

Italialaissyntyiselle mutta vuodesta 2016 alkaen Suomessa asuneelle Margagliolle Pekingin vapaatanssipäivä oli toisestakin syystä tunteellinen. Hän voitti tasan 20 vuotta sitten jäätanssin olympiapronssia parinsa Barbara Fusar-Polin kanssa.

Yksi pari yli muiden

Vaikka Pekingin olympiajäällä vain harva jäätanssipari pystyi keräämään ennätyspisteitään, kilpailun kärjessä herkuteltiin jopa maailmanennätyksellä.

Ranskalaispari Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron on hallinnut suvereenisti maailman kärkeä vuoden 2018 olympialaisten hopeansa jälkeen, ja se otti valtavan kansainvälisen fanikaartin iloksi Pekingin voiton uusin maailmanennätyspistein 226,98. Pari keräsi vapaatanssinsa sommittelusta tuomaristolta täyden kympin.

Venäjän olympiakomitean urheilijat, juuri tammikuussa Euroopan mestaruuden voittaneet Victoria Sinitsina ja Nikita Katsalapov luistelivat Pekingissä hopealle pistein 220,51. Olympiapronssista pääsi riemuitsemaan Yhdysvaltain pari Madison Hubbell ja Zachary Donohue pistein 218,02. Myös USA:n pari komisti ennätystään.

Pekingin talviolympialaisten taitoluistelun aikataulu ja tulokset.


Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024
Vuoden 2024 OKM:n seuratuet myönnetty 12.4.2024