Uutiset

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut alkavat Kanadassa perjantaina

Suomea edustavat Helsinki Rockettes ja Marigold IceUnity

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut toteutuvat Kanadassa 8.–9. päivänä maaliskuuta kahden vuoden koronatauon jälkeen. Suomea edustavat Hamiltonissa järjestettävissä kilpailuissa Helsinki Rockettes (FIN1) ja Marigold IceUnity (FIN2), molemmat hallitsevia MM-mitalisteja Helsingin MM-kilpailuista 2019. Joukkueet lähtevät kilpailuun kirkastamaan kotikisojen hopeaa ja pronssia MM-kultaan.

Kotikilpailuissa pronssille luistellut Helsinki Rockettes on välivuosina ollut maan kärkijoukkue. Se voitti maaliskuussa kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden.

Helsinki Rockettesin valmentajan Kaisa Arrateigin mielestä MM-kisoihin valmistautuminen on kauden parasta aikaa.

– Me olemme SM-kilpailujen jälkeen onnistuneet harjoittelemaan koko joukkueella ja panostamaan normaaliin harjoitteluun, mikä on tuonut hyvän rutiinin. Olemme pystyneet tekemään laatua ja nostamaan ohjelmat vielä vähän paremmiksi, isommiksi ja vauhdikkaammiksi. Ennen matkaa on vielä keskitytty viimeistelemään esitysten yksityiskohtia, hän kertoo.

Helsinki Rockettes SM2022-kilpailussa Tampereella. Kuva Ville Vairinen.

SM-kilpailuissa joukkue kokosi kauden ennätyspisteensä. Nyt se keskittyy tekemään esityksistään mahdollisimman upeita.

– Pisteisiin voimme vaikuttaa vain luistelemalla laadukkaat ja hyvät ohjelmat. Minkälaiset pisteet se tuo, on sitten kiinni tuomariston linjasta ja teknisen paneelin tiukkuudesta, Arrateig jatkaa.

Vuonna 2019 MM-hopeaa saavuttaneen Marigold IceUnityn kausi on ollut nousujohteinen, ja joukkue sijoittui toiseksi Suomen mestaruuskilpailuissa. 

Valmentaja Anu Oksanen iloitsee joukkueen menestyksestä koronan yhä varjostaessa kautta, sillä kaikkiin kauden kilpailuihin on jouduttu tekemään viime hetken muutoksia kokoonpanoon. Kohti MM-Kanadaa se kuitenkin pystyi harjoittelemaan täydellä joukkueella.

– Pyrimme muiden MM-kilpailuihin valmistuvien joukkueiden tavoin tekemään ohjelmistamme mahdollisimman laadukkaita hiomalla niin teknistä kuin esittämisen osa-aluetta. Mitä lähemmäs kisaa on tultu, sitä enemmän on syvennetty tulkintaa, hän kertoo.

Marigold IceUnity SM2022-kilpailussa Tampereella. Kuva Ville Vairinen.

Kauden parhaat pisteet joukkue saavutti Neuchâtel Trophyssa Sveitsissä, ja pitää niillä Suomen ykköspaikkaa Season Best -tilastossa.

– Kun pystymme tuomaan itse kisaan sen tekemisen tason, joka on saavutettu harjoituksissa, olemme menneet todella paljon tuosta eteenpäin. Lyhytohjelma, jolla voitimme hallitsevan maailmanmestarin Team Paradisen, sujui mallikkaasti. Vapaaohjelmaan osui pientä kompurointia. Pisteitä ei kuitenkaan voi täysin vertailla eri kisojen kesken. 

NHL-kokoinen kenttä, jonka jäällä MM-kilpailut käydään, on suomalaisia kenttiä kapeampi, mutta myös pidempi.

Helsinki Rockettes on valmistautunut tilanteeseen harjoittelemalla muutaman kerran Ilmatar Areenan NHL-mittaisella kentällä Espoossa. Joukkue ehtii myös viimeistellä ohjelmiaan kapealla kentällä Torontossa ennen Hamiltonia.

Marigold IceUnity on muokannut ohjelmansa Kanada-kelpoisiksi rajaamalla harjoituksissa normaalin kentän estein hoikempiin NHL-mittoihin.

Pelko koronatartunnoista on seurannut valmistautumista molemmissa joukkueissa.

Sekä Marigold IceUnityn kapteeni Tessa Tamminen että Helsinki-Rockettesin kapteenit Nona Vihma ja Petra Viitanen kertovat joukkueiden treenanneen maskit kasvoilla ja välttäneen ulkopuolisia kontakteja mahdollisimman hyvin. Ylimääräistä taakkaa stressaamisesta ei kuitenkaan ole otettu.

MM-kilpailut käynnistyvät perjantaina lyhytohjelmin. Kilpailuun osallistuu 23 joukkuetta 19 maasta. Koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan on sulkenut muodostelmajoukkueet maan muiden urheilijoiden tavoin kansainvälisistä kilpailuista, ei Venäjän Paradise ole puolustamassa maailmanmestaruuttaan.

Kovatasoisia kilpailijoita kuitenkin riittää kisaamaan Suomen joukkueiden kanssa. Team Les Suprêmes ja Team NEXXICE kilpailevat kotikisoissaan paikoista podiumilla. Myös USA:n Haydenettes ja Miami University ovat perinteisesti luistelleet MM-kisojen kärkipaikoilla.

MM-kilpailujen sivut: https://worldsynchro2022.com/
Tulokset ja aikataulut: http://www.isuresults.com/events/fsevent00111057.htm
Livelähetys https://worldsynchro2022.com/event-info/live-stream/

YLE:n koosteet lauantaina 9.4. klo 10.00 lyhytohjelma ja klo 23.45 vapaaohjelma.
Suorana YLE Areena 9.4. klo 00.55 lyhytohjelma ja klo 20.35 vapaaohjelma.


Toimistomme on suljettu 30.5. 30.5.2024
Suomen Taitoluistelusäätiön tukipäätökset 2024 29.5.2024