Uutiset

Kuulumisia ISU kongressista

Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) 59. kongressi järjestettiin Yhdysvalloissa, Las Vegasissa 10.-14.6.2024. Viisi päivää kestävää kongressia edelsi useita valmistelevia kokouksia. Tänä vuonna myös jo aiemmin viime viikolla tiedotetut GP-sarjan urheilijavalinnat valmisteltiin kokousta edeltävällä viikolla.

Kongressissa tehdään lähes 300 päätöstä taito- ja muodostelmaluistelun sekä pikaluistelun osalta. Lajien tekniset komiteat ovat valmistelleet päätösehdotuksia, ja jäsenmaat ovat voineet esittää esityslistalle päätettäviä asioita. ISU:n hallitus (Council) tuo myös listalle päätösehdotuksia. Näistä 176 oli taitoluisteluun liittyviä päätöksiä. Esityslistalla olevien asioiden kirjo on hyvin laaja, aina yksittäisen ohjelmaelementin teknisestä yksityiskohdasta ISU:n kymmenien miljoonien vuosibudjetin hyväksymiseen asti.

– Agenda kokoukselle on erittäin vaativa. Olen todella iloinen siitä, että meillä Suomen delegaatiossa oli syvää lajiosaamista ja kokemusta, kiittelee Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Jouko Pitkänen.

Suomalaisten panos asioiden valmistelussa ja päätösten teossa on merkittävä. ISU:n hallituksessa vaikuttaa Susanna Rahkamo, teknisessä komiteassa Leena Laaksonen (yksin- ja pariluistelu) sekä Ida Hellström (muodostelmaluistelu). Kokouksessa Suomea edustivat erittäin kokenut kongressikävijämme Tarja Ristanen (ISU ylituomari) sekä liittomme puheenjohtaja Jouko Pitkänen. Kongressia edeltävään Grand Prix -sarjan urheilijavalintakokoukseen osallistui myös toiminnanjohtajamme Salla Mäkelä. Lisäksi useat liittomme asiantuntijat ovat olleet mukana päätöstemme valmistelussa.

ISU viestii omia virallisia kanaviaan pitkin (Communications) kaikista taitoluisteluyhteisöä koskevista päätöksistä asianmukaisesti, ja Suomen Taitoluisteluliitto tiedottaa kilpailuvaatimuksiin liittyen erillisillä tiedotteilla ja sääntökirjan päivityksillä ajallaan. 

Tässä lyhyt yhteenveto keskeisistä päätöksistä:

– ISU visio 2030: Strategia etenee hyvin ja sen pääkohdat siirtyvät toiminnaksi, jossa lajin näkyvyys, luistelijoiden hyvinvointi ja ISU:n vahvan talouden turvaaminen ovat keskiössä.

– Kilpailuasujen brändäys: Kongressi teki historiallisen päätöksen, joka mahdollistaa taitoluistelun kilpailuasuissa valmistajien tuotemerkkien (logojen) näkymisen erillisten sääntöjen mukaisesti, helpottaen urheilijoiden taloudellista tilannetta.

– ISU:n peruskirjan uudistus: ISU aloittaa mittavan projektin peruskirjan uudistamiseksi, tavoitteena jatkuvuus ja joustavuus päätöksenteossa. Perustettu kaksi työryhmää, joista toiseen Council valitsee 8 jäsentä. Olemme ylpeitä, että suomalaista huippuosaamista on mukana, kun Ida Hellström valittiin ISU Member Consultancy -työryhmään.

– ISU:n budjetti: Kongressi hyväksyi ISU:n budjetin seuraavalle tilikaudelle ja alustavan taloudellisen näkymän tuleville tilikausille. ISU panostaa lajin näkyvyyden parantamiseen, urheilijoiden hyvinvointiin ja laajamittaisesti lajien kehittämiseen.

– Tekniset muutokset: Yksin- ja pariluistelussa siirrytään vapaaohjelmassa taiteellisempaan suuntaan, lyhyt ohjelman ollessa enemmän tekninen. Ehdotettu tekninen muutos seitsemän hyppyelementin sijaan kuuteen hyppyyn ja choreospin-lisäys ei astu voimaan vielä kaudella 2024/25, vaan vasta kaudella 2026/27.

– Muodostelmaluistelun MM-pisterajat: Nyt myös muodostelmaluisteluun tulee MM-pisterajat (seniorit ja juniorit), nostamaan MM-kilpailujen tasoa.

– Taitoluistelun MM-kilpailujen karsinta: Viime kongressissa päätetty MM-karsintakilpailu päätettiin olla toteuttamatta kustannus- ja aikataulusyistä.

– Noviisien yläikäraja: Nostettiin yhdellä vuodella (15 ->16).

– Olen äärimmäisen ylpeä suomalaisten panoksesta kongressin päätösten valmistelussa ja paikan päällä Las Vegasissa tehdystä työstä. Useissa kahdenvälisissä tapaamisissa mm. ISU:n puheenjohtaja Jae Youl Kimin kanssa sain kuulla, kuinka työtämme arvostetaan globaalissa taitoluisteluyhteisössä. Paljon onnea Ida Hellström tärkeään työhön, kun valmistelette ISU:n peruskirjan uudistamista, sille on selkeä tarve olemassa, toteaa Pitkänen.


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024