Uutiset

Suomen muodostelmaluistelujoukkueet valmiina MM-taistoon

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut alkavat Helsingin jäähallissa perjantaina lyhytohjelmalla.

Suomen edustajat tähtäävät kotijäällä mitaleille. Marigold IceUnity puolustaa maailmanmestaruuttaan, jonka se saavutti Tukholmassa vuosi sitten. Helsinki Rockettes puolestaan voitti tänä keväänä Suomen mestaruuden ja lähtee kisaan nälkäisenä. Viime vuonna Helsinki Rockettes ei yltänyt MM-kisapaikkaan.

Suomi on maailman menestynein muodostelmaluistelumaa. Marigold IceUnity on lajin viisinkertainen maailmanmestari. Helsinki Rockettes on juhlinut maailmanmestaruutta kolmesti. Ilman kisapaikkaa jäänyt Team Unique on yltänyt mestaruuteen kerran. Yhteensä mitaleja on kertynyt 23.

Kilpailut kotihallissa

Vaikka kilpailu käydään joukkueiden kotikaupungissa, joukkueet majoittuvat hotellissa.

– Vetäydymme hakemaan kisarauhaa, viettämään aikaa yhdessä ja kääntämään ajatukset kohti kilpailua. Tavoitteemme on toinen MM-kulta peräkkäin, kertoo Marigold IceUnityn kapteeni Camilla Sundgren, joka opiskelee valtiotieteitä Helsingin yliopistossa.

Helsinki Rockettesin kapteeni Nona Vihma kertoo takana olevan tiukka ja työntäyteinen kilpailukausi, joka onneksi päättyi SM-kultaan ja sitä kautta MM-edustukseen. Vihma on rauhoittanut työntekoaan valmistautuakseen kilpailuun.

– On hienoa luistella kotihallissa, joka on juhla-asussa. Toki hallissa joutuu kulkemaan hieman eri reittejä kuin normaalisti, Vihma sanoi.

Kapteenit nimeävät toistensa lisäksi pahimmiksi kilpailijoikseen Venäjän, Kanadan ja Yhdysvaltojen joukkueet.

Marigold IceUnityn valmentaja Anu Oksasen mukaan ohjelmiin on tehty pienempiä ja vähän isompiakin uudistuksia. Esimerkiksi lajin olympiatoiveesta kertovaan lyhytohjelmaan #WhyNot on lisätty voimaa ja vahvuutta terästetyllä sovituksella Vangeliksen sävellyksestä Tulivaunut.

– Uusi sovitus ja sen myötä tarkennettu koreografia nähdään MM-jäällä nyt ensimmäisen ja samalla tietysti viimeisen kerran, hän toteaa.

Marigold IceUnity osallistuu kolmannen kerran kotikisoihin. Vuosina 2001 ja 2011 voitto ei osunut kohdalle.
– Kolmas kerta toden sanoo. Ehkä nyt on meidän vuoromme, Anu Oksanen uskoo.

Helsinki Rockettesin lyhytohjelma Symphony of Passion kertoo rakkaudesta, tuskasta ja menetyksestä.

–Toivon, että se välittää tunnetta ja koskettaa suomalaista yleisöä, valmentaja Kaisa Arrateig sanoo.

– Meillä on kultainen unelma. Joukkue on hyvässä kunnossa ja menemme täysillä alusta loppuun. Sen jälkeen tuomarit tekevät työnsä.

Suomi isojen kisojen isäntänä

Suomessa on järjestetty nopealla tahdilla lajin isoja kilpailuja: taitoluistelun MM-kilpailu 2017, taitoluistelun GP-kilpailu viime syksynä ja nyt muodostelmaluistelun MM-kilpailu. Taitoluisteluliitolla on intoa ja halua jatkossakin isännöidä kansainvälisiä arvokisoja.

– Seuraavaksi haaveilemme EM-kilpailun järjestelyvastuusta, kertoo Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio.

Suomalaiset muodostelmaluistelun fanit osoittivat kiinnostuksensa kilpailua kohtaan ostamalla kisaliput loppuun 45 minuutissa.

– Myimme hetkessä 14 000 lippua, Raitio summasi.

MM-kilpailussa on mukana 24 joukkuetta 20 maasta. Uutena maana kilpailussa on mukaan Kiina.

 

Luistelujärjestys ja tulokset:

http://www.isuresults.com/results/season1819/wcsys2019/

 

 


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024