Uutiset

Jenni Saarinen taisteli tiensä olympiafinaaliin

Taitoluistelija Jenni Saarinen takelteli Pekingin lyhytohjelmassa hypyissä ja joutui jännittämään pitkään, mahtuuko hän mukaan olympialaisten naisten vapaaohjelmakilpailuun. Huolellisuus pirueteissa ja askelsarjassa sekä tulkintaan panostaminen kiidättivät hänet kuitenkin olympiafinaaliin.

Jenni Saarisen tunnelmat suoraan oman lyhytohjelmansa jälkeen olivat jyrkän kaksijakoiset. Pohjalla oli riemu siitä, että hän oli juuri luistellut ensi kertaa urallaan olympiajäällä, päällimmäisenä kirvelsi iso pettymys.

– Suoritukseni ei ollut sitä, mitä on harjoiteltu. Tämä oli selkeästi kauden heikoimpia lyhytohjelmasuorituksiani.

Lyyrisen kaunis, Claude Debussyn musiikin siivittämä lyhytohjelma on ollut Saariselle rakas, ja hän on luistellut sitä kauden aikana hyvin tuloksin. Olympiajäällä heti ohjelman alkuun tuli kuitenkin kaksi virhettä. Yhdistelmässä ensimmäinen kolmoistulppi tuli huonosti alas ja Saarinen joutui ennen toista tulppia turvautumaan ylimääräisiin käännöksiin. Vielä isompi virhe sattui salchowissa. Se jäi kahteen kierrokseen eikä tuonut pisteitä, koska sääntöjen mukaan soolohypyn pitää olla kolmoishyppy.

Epäonnistuminen salchowissa, joka kuuluu 22-vuotiaan mielihyppyihin, oli mysteeri niin luistelijalle kuin hänen suomalaisvalmentajalleen Minna Järviselle.

– Äkkiseltään en osaa edes ymmärtää, mitä siinä kävi, ei näkynyt mitään tyypillistä virhettä, Järvinen pohti.

Jenni Saarinen pystyi epäonnisesta alusta huolimatta keskittymään muihin elementteihin ja se kannatti. Askelsarjaan ja kahteen kolmesta piruetista hän huolitteli korkeimmat vaikeustasot ja myös kaksoisaxelista hän sai plussaa. Lisäksi hän keräsi hyvät pisteet osa-alueista, etenkin ohjelman sommittelusta ja musiikin tulkinnasta.

Lyhytohjelmassa sijalle 25

Saarinen on saanut lyhytohjelmastaan tällä kaudella korkeimmillaan 68,71 pistettä. Olympiajäällä saldo oli lähes 12 pistettä pienempi, 56,97.

– Yritin nauttia joka sekunnista jäällä ja pistää kaiken peliin, siinä mielessä oli mahtavaa luistella. Toivon, että näkyi myös ulospäin, että tykkään oikeasti luistella tätä ohjelmaa.

Vaikka sekä Saarinen että hänen valmentajansa – myös saksalainen Michael Huth on Pekingissä – valmistautuivat siihen, että tie vapaaohjelmaan olisi poikki, olympiajää oli kuoppainen monelle muullekin. Tamperelainen sijoittui sijalle 25. Viimeisen oljenkorren vapaaseen hänelle tarjosi kuumassa ryhmässä luistellut Kamila Valieva. Koska venäläisen mahdollinen dopingrike on vielä selvittelyssä, vapaaohjelmaan oli tarjolla poikkeuksellisesti 25 paikkaa, jos Valieva sijoittuu kilpailussa 24 parhaan joukkoon. 15-vuotias moskovalainen voitti.

Jenni Saarinen lähtee torstain vapaaohjelmaan vapautuneesti.

– Olen hyvässä kunnossa, mieli on hyvä ja kroppa on valmis. Vapaaohjelmani on ollut vähän vuoristorata tällä kaudella, mutta olen senkin suhteen luottavainen.

Saarisen vapaaohjelmaa on hieman muutettu Pekingiä varten, sen elementtejä on hiottu. Pieni mutta tärkeä yksityiskohta on ollut myös kilpailupuvun vaihtaminen ja sitä myötä uuden tyylin hakeminen ulkonäköön. Jennin mukaan jälkimmäisessä on kyse ennen muuta hänen henkisen kuormansa helpottaminen.

Venäjän olympiakomitean luistelijoilla kaksoisjohto

Koko lyhytohjelmassa nähtiin luistelijoilta vain harvoja kauden parhaita suorituksia, mutta naisten kansainvälinen kärki on ilman ennätyksiäkin huikaiseva.

Kovan kohun keskellä Pekingissä ollut Kamila Valieva pystyi pitämään paineet pois jäältä ja luisteli lyhytohjelman voittoon pistein 82,16. Toiseksi kiri hallitseva maailmanmestari, 17-vuotias Anna Scherbakova, 80,20. Molemmat Venäjän olympiakomitean urheilijat kuuluvat moskovalaiseen Eteri Tutberidzen valmennustiimiin.

Kolmannelta sijalta vapaaohjelmaan lähtee Japanin 21-vuotias Kaori Sakamoto, 79,84.

Naisten vapaaohjelma alkaa torstaina 17.2. klo 12.00 Suomen aikaa. Jenni Saarinen luistelee kilpailuosion ensimmäisenä.

Pekingin talviolympialaisten taitoluistelun aikataulu ja tulokset.

Kuva: Jussi Nukari, Lehtikuva


Toimistomme on suljettu 30.5. 30.5.2024
Suomen Taitoluistelusäätiön tukipäätökset 2024 29.5.2024