Uutiset

Taitoluistelun SM2020: tuloksia lauantailta

Seniorinaiset

Jenni Saarinen luisteli lyhytohjelmassa kauden ennätyspisteensä 61,86 ja johtaa naisten SM-kilpailua yli seitsemällä pisteellä toisena olevaan Emmi Peltoseen, jonka pistesaalis lauantaina oli 54,75. Ennätystehtailija ei kuitenkaan hehkuttanut tulostaan heti suorituksensa jälkeen, vaan oli tulta ja tappuraa.

– Ärsyttää tosi valtavasti. Olen tehnyt SM-kisojen alla paljon toistoja juuri lyhytohjelmasta, ja sitten kilpailusuorituksessa yhdistelmäni toinen hyppy jää kakkoseksi. En tiedä, mikä ajatuslukko minulle tuli, Kooveeta edustava Saarinen soimi itseään. Kahden tulpin yhdistelmän lisäksi Jenni Saarinen hyppäsi lyhytohjelmassaan korkeatasoiset kolmoisflipin ja kaksoisaxelin. 

Emmi Peltonen ei ollut lyhytohjelmajäällä teknisesti parhaimmillaan, ohjelmaan tuli elementtien helpotuksia ja yksi kaatuminen. Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden edustusurheilija keräsi kuitenkin esittämisen osa-alueista kilpailun kovimmat pisteet. Naisten kilpailun kolmantena on Porvoon Taitoluistelijoiden Vera Stolt, 51,92. Sijoilla kolmesta kuuteen on hyvin tasaista ennen vapaaohjelmaa.

Seniorimiehet

Miesten SM-lyhytohjelmakilpailun voittoon luisteli Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Roman Galay taidokkaalla ja tyylikkäällä suorituksella. Galay keräsi lyhytohjelmastaan uudet ennätyspisteensä 71,20. Galayn ohjelman kaikki elementit keräsivät tuomaristolta plussaa. Ohjelman hienoimpia elementtejä oli vaivattomasti korkealle ponkaistu kolmoisaxel.

– Hyvä oli suoritus, ja niin sen pitikin olla. Ennen SM-kilpailuja nimenomaan lyhytohjelmaa on tehty harjoituksissa painotetun paljon, totesi hallitseva Suomen mestari.

Miesten SM-kilpailun jännitystä lisää se, että myös Valtter Virtanen (KeLS) luisteli yhden uransa ehjimmistä ja tyylikkäimmistä lyhytohjelmista pistein 67,86. Miesten ero on ennen sunnuntain vapaaohjelmaa vain reilu kolme pistettä.

– Paras lyhytohjelmani vajaaseen kahteen vuoteen, on ollut aikamoista vuoristorataa tähän asti. En itse niin painota hyppyjä, mutta nyt pääsin luistelullisesti sellaiselle tasolle, jota tavoittelen. Liikekieli ja rentous löytyivät, ja ne ovat avaintekijöitä. Neljän kilpailijan joukossa kolmantena on Lauri Lankila (ML) ja neljäntenä Mikla Rasia (TTK)

Seniorijäätanssi

Koko syksyn nousujohteisesti kilpaillut jäätanssipari Yuka OriharaJuho Pirinen otti odotetusti rytmitanssissa selvän ykkössijan.

– Emme todellakaan osanneet odottaa näin nousujohteista kautta. Tänään Vantaalla meillä oli jäällä hyvällä tapaa jännittynyt olo, mikä on täydellinen tila kilpailua varten. Nautimme suuresti luistelusta, Orihara ja Pirinen sanoivat suorituksensa jälkeen.

Toisena parina SM-jäätanssissa on mukana vielä tuoreempi tiimi, Arina Klinovitskaya ja Jussiville Partanen. Parin rytmitanssipisteet olivat 49,69.

– Teknisesti minulla on vielä paljon hakemista, eikä meillä ole ohjelmatoistojakaan vielä kovin paljon alla, mutta osasin jo nauttia jäällä, sanoi yksinluistelutaustainen Klinovitskaya.

– Olen koko ajan sanonut Arinalle, ettei nyt mietitä liikaa tekniikkaa. Tärkeintä on tällä hetkellä se, että yhdessä luistelumme alkaa jo tuntua hyvältä ja vaivattomalta, Partanen täydensi. Viime vuoden arvokisaedustajamme Juulia Turkkila – Matthias Versluis joutui perumaan osallistumisensa SM-kilpailuun.

Juniorijäätanssi

Tämän vuoden SM-kilpailuissa on ilahduttavasti mukana kolme jäätanssin junioriparia. Rytmitanssissa kolmikosta kärkeen nousi viime talven Suomen mestaripari Margareta PoutiainenMirko Niskanen pistein 33,40. 

– Aika hyvin meni, vaikka aikamoinen jännitys oli päällä, ja se ehkä jopa häiritsi suoritustamme, pari kommentoi.

Aivan johtavan parin perässä ovat Daniela Ivanitskiy ja  Samu Kyyhkynen 33,24. Sanni Rytkönen ja Miitri Niskanen ovat kolmantena tiukassa kisassa pistein 32,06.

Kaikki jäätanssiparit edustavat Helsingin Luistelijoita.

Junioritytöt

Juniorityttöjen SM-lyhytohjelmassa nähtiin kovatasoinen kärki. Lappeenrannan Taitoluisteljoiden 12-vuotias Janna Jyrkinen on kilpailun johdossa pistein 50,16. Vaikka suoritus oli vakuuttava, Jyrkinen itse harmitteli erityisesti ohjelman avanneen hyppy-yhdistelmän toisen kolmoishypyn epäpuhdasta alastuloa.

– Ei ollut minulta mikään paras suoritus, olisin voinut luistella paremminkin.

Toisena kilpailussa on säkenöivästi ja teknisesti puhtaan ohjelman luistellut Kooveen Nella Pelkonen, 47,93, ja kolmantena Espoon Jäätaitureiden Olivia Lisko, 47,16. Lisko menetti alun kolmoislutz-yhdistelmän, mutta oli päivän paras esittämisen osa-alueissa.

Junioripojat

Junioripoikien johdossa on Vihdin Taitoluistelijoiden Makar Suntsev. Viime vuoden SM-nelonen on vaikeuttanut ohjelmaansa tälle kaudelle ja lähtikin tavoittelemaan teknisesti kunnianhimoista suoritusta. Pieniä epäpuhtauksia lukuun ottamatta ohjelma osapuilleen sujuikin.

– Minua jännitti hieman alun kolmoislutz-kolmoistulppi-yhdistelmä. Olisin toivonut, että se olisi sujunut puhtaasti. Olen kuitenkin tyytyväinen pisteisiini, ne ovat minun ennätykseni.

Kilpailussa toisena on vasta juniorisarjaan noussut 12-vuotias Matias Lindfors (EsJt), jolle päivä ei ollut paras mahdollinen. Lindfors on 7,18 pistettä jäljessä johtavaa Suntsevia. Pienellä piste-erolla kolmantena on Jan Ollikainen (HSK).

– Luistelu oli tänään hapuilevaa, enkä saanut kunnon otetta alastuloihin. Olisi voinut mennä paremmin, mutta siihen nähden sain ihan hyvät pisteet, Lindfors sanoi.

Kaikki tulokset ja aikataulut http://www.figureskatingresults.fi/results/1920/YLJTSM2020/index.htm


Toimistomme on suljettu 30.5. 30.5.2024
Suomen Taitoluistelusäätiön tukipäätökset 2024 29.5.2024