Uutiset

Myllypuron jääurheilukeskushankkeessa mukana Caverion, Helen ja YIT

Suomen Luisteluliitto ry ja Suomen Taitoluisteluliitto ry ovat yhdessä perustamansa yrityksen Myllypuron jääurheilukeskus kautta vieneet liikuntakeskushanketta eteenpäin jo vuosia. Hanke sijoittuu osaksi Myllypuron liikuntapuistoa, joka palvelee laaja-alaisesti alueen liikkujia, seuratoimijoita sekä huippu-urheilijoita. 

Hanke etenee ja nyt Myllypuron jääurheilukeskus on tehnyt yhteistyöstä aiesopimuksen myös Helen:n kanssa. Caverion Suomi ja YIT ovat olleet mukana hankkeen suunnittelussa jo vuodesta 2019. Jokainen yhtiö tulee omalta osaltaan toteuttamaan vastuullista ympäristö- ja rakentamissuunnittelua, jotta kohteesta saadaan matalan hiilijalanjäljen omaava ympäristöystävällinen ja esteetön liikuntapaikka.

”Kaupunkikehityksessä mukana oleminen ja liikuntamahdollisuuksien parantaminen kaupunkilaisille on YIT:lle tärkeää. Elinkaaren aikaisten kestävien energiaratkaisujen lisäksi, ympäristön huomioiminen rakentamisen aikana on oleellinen osa rakennushanketta. Esimerkiksi kaikki projektista tuleva louhe pyritään hyödyntämään ensisijaisesti jääurheilukeskuksen rakentamisessa ja vaihtoehtoisesti muissa kohteissa”, sanoo Infrarakentaminen-divisioonan johtaja Anne Piiparinen YIT:ltä.

Resurssi- ja energiaviisaiden ratkaisujen löytäminen on tulosta kaikkien toimijoiden välisestä uudenlaisesta yhteistyöstä. Tavoitteena on, että päätökset palvelevat kaikkia kaupunkilaisia ja ovat järkeviä myös veronmaksajien kannalta.

”Olemme iloisia, että pääsemme kehittämään Myllypuroon toteutettavan jääurheilukeskuksen energiaratkaisua kokonaisvaltaiseksi ja älykkääksi kaupunkienergiaratkaisuksi. Yhteistyöllä haluamme varmistaa mahdollisimman vähähiilisen sekä elinkaaritehokkaan ratkaisun ja olla mukana edistämässä Helsingin kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035”, sanoo Caverion Suomen toimitusjohtaja Ville Tamminen

Rakennuksen ympäristövaikutukset ovat keskeisiä, kun arvioidaan energiaratkaisua tarvittavan jäähdytyksen ja lämmityksen tuottamiseen. Jääurheilun monitoimikeskuksen hiilijalanjälki minimoidaan hiilidioksidijäähdytystä hyödyntävällä energiaratkaisulla ja hukkalämmön hyödyntämisellä. Arvion mukaan jääurheilukeskuksen tuottaman hukkalämmön määrä vastaa noin 270 omakotitalon tarvitsemaa keskimääräistä energiamäärää vuodessa.

Parhaimmillaan jääurheilukeskus ei ole enää vain hiilineutraali, vaan se luo hiilikädenjälkeä tuottamalla energiaa myös ympäröivään kaupunkirakenteeseen.

Jääurheilukeskuksen luistinratojen jäähdytyksestä syntyy sivutuotteena merkittävä määrä hukkalämpöä, jota voidaan esimerkiksi käyttää kaukolämmön tuottamiseen. Helen on yhdistänyt voimansa hankekumppaneiden kanssa löytääkseen parhaan tavan jalostaa sivutuotteena syntyvä hukkalämpö kaukolämmöksi. Näin muun toiminnan ohella syntyvä päästötön ja uusiutuva kaukolämpö voidaan valjastaa myös muiden Helenin asiakkaiden käyttöön. Helsingin rakennuskannasta yli 90 prosenttia on liitetty kaukolämpöön.  

– Meistä on hienoa olla mukana hankkeessa, joka tukee myös päämääräämme hiilineutraalista tulevaisuudesta. Haluamme olla eturintamassa asiakkaiden energiakumppanina miettimässä päästöttömiä ja uusiutuvia energiaratkaisuja. Kaukolämpö- ja jäähdytysverkosto on erinomainen alusta kaikille uusille teknologiaratkaisuille.  Verkosto mahdollistaa esimerkiksi juuri hukkalämpöjen tehokkaan hyödyntämisen. Helen hyödyntää jo nyt puhdistetun jäteveden sekä kiinteistöistä ja konesaleista talteen kerättyjä hukkalämpöjä, kertoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa.

Olympiakomitea on pitänyt hanketta vuosia valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden listalla ja tällä hetkellä hanke on sijalla yksi. Hankkeen arvo on noin 20 miljoonaa euroa. Helsingin kaupunginhallitus varasi kokouksessaan 29. maaliskuuta 2021 Myllypuron jääurheilukeskus Oy:lle Ratasmyllynkujalla sijaitsevan tontin liikuntakeskuksen suunnittelua varten. 

Lisätietoja: Janne Hänninen, puheenjohtaja, Myllypuron jääurheilukeskus, puh. 040 553 3388, janne.hanninen(at)luisteluliitto.fi

Kuva: Arkmill Oy


Kutsu Suomen Taitoluisteluliiton kevätliittokokoukseen 20.4.2024 15.3.2024
Tuloksia: Sonja Henie Trophy 10.3.2024