Helsinki Rockettes ja Team Fintastic Suomen mestareiksi

Helsinki Rockettes senioreiden Suomen mestariksi, Team Unique toinen;
Molemmat valittiin MM-edustajiksi

Muodostelmaluistelun Suomen mestaruuteen luisteli vapaaohjelmakilpailun voittanut Helsinki Rockettes (HTK). Joukkue luisteli kauden ennätyksensä ja kirjautti sen lukemiin 228,96. Lyhytohjelman jälkeen johdossa ollut Team Unique (HSK) joutui taipumaan hopealle häviten voittajalle 2,64 pistettä. Marigold IceUnity (HL) oli molempina päivinä kolmas; 15 kertaa Suomen mestaruuteen luistellut joukkue joutui tyytymään tällä kertaa pronssille. Lumineers (ESS) oli neljäs.

Helsinki Rockettesin Haavoittunut enkeli -ohjelma onnistui oikeassa kohdassa, sillä mestaruus takasi samalla joukkueelle paikan huhtikuisiin MM-kilpailuihin Lake Placidiin. Joukkueen valmentaja Kaisa Arrateig huokui tyytyväisyyttään. Ilman voittoa mahdollisuudet MM-edustukseen olisivat olleet minimaaliset.

– Nostan Suomen mestaruuden arvon kotimaan kovassa kilpailutilanteessa todella korkealle. Ihanaa, että kausi jatkuu vielä, Arrateig sanoi.

– Joukkue on ollut koko kauden vapaaohjelmassa vahva ja minulla oli tänäänkin täysi luotto luistelijoihin. Aistin, että tekemisessä oli mukana tunne ja läsnäolo, Arrateig analysoi.

Pistetilaston ykkösenä kilpailuun lähtenyt Team Unique lähti kilpailuun ennakkosuosikkina. Kapteenit Tuuli Mäkinen ja Iines Saalasti kiittelivät joukkueen suoritusta, mutta kullan häviäminen harmitti. Joukkue täytti silti Suomen Taitoluisteluliiton kolmen kilpailun keskiarvokriteerit ja tuli valituksi MM-edustajaksi.

– Veto oli tänään hyvä ja jätimme kaiken jäälle. Silti harmittaa. MM-kilpailuihin lähdemme kuitenkin innoissamme, kapteenit sanoivat.

Marigold IceUnity on edustanut Suomea vuodesta 2000 lähtien järjestetyissä MM-kilpailuissa yhtä kertaa lukuun ottamatta. Tänä keväänä se pääsee kuitenkin valmistautumaan uuteen kauteen aiemmin. SM-pronssi ja MM-edustuksesta luopuminen ottivat koville. Valmentaja Anu Oksanen kiitteli urheaa joukkuetta, joka alkukauden vaikeuksista huolimatta paransi loppukautta kohden tekemistään.

– Joka vuosi on mahdollista, että MM-paikkaa ei tule. Taso on niin kova. Olen ylpeä joukkueestani, joka ei luovuttanut sekunniksikaan. Toivotamme tsempit suomalaisille, jotka siellä tänä vuonna edustavat, Oksanen sanoi.

Team Fintastic juniorimestariksi

SM-junioreiden kilpailusta kehkeytyi tasaväkinen ja laadukas, jossa useampi joukkue onnistui suorituksissaan. Mestaruus matkasi kahden vuoden tauon jälkeen Team Fintasticin (HTK) palkintokaappiin. Lyhytohjelman jälkeinen etumatka piti joukkueen kultakannassa, vaikka hopealle sijoittunut kahden edelliskauden mestari Kaarinan Dream Edges olikin vapaaohjelman ykkönen. Lopputuloksissa joukkueiden ero oli ainoastaan 1,27 pistettä. Musketeers (HL) oli molempien ohjelmien kolmonen ja paransi viime vuoden nelossijan pronssiseksi.

Team Fintasticin viikonlopun SM-suoritukset toivat joukkueelle kauden ennätyspisteet 198,65. Kapteeni Emma Kaskisen ilolla ei ollut rajoja, kun pisteet kuulutettiin. Kaskinen oli mukana joukkueessa, kun se edellisen kerran vuonna 2017 voitti SM-kultaa. Voiton hetkellä hän nosti myös kilpailevien joukkueiden merkityksen esiin.

– Suomessa on todella kovia joukkueita ja viemme kaiken aikaa toisiamme eteenpäin. Kilpailuun lähdetään aina nollatilanteesta.

Joukkue on jo aiemmin valittu edustajaksi nuorten MM-kilpailuihin Nottinghamiin. Kilpailut käydään kahden viikon kuluttua. Kaskinen epäili, että Suomen mestaruutta ei tänään sen kummemmin juhlisteta.

– Ajoissa nukkumaan ja keskittymään MM-kilpailuihin, Kaskinen sanoi.

MM-kilpailuihin lähtee myös tänään nelossijalle jäänyt Team Mystique (HSK).

Dream Edgesin kapteeni Viivi Rannikko oli tyytyväinen joukkueensa kokonaiskilpailuun. Viimeiset kaksi viikkoa ennen kilpailua antoivat joukkueelle voimaa ja uskoa onnistumisesta haastavan kauden jälkeen. Vaikka paikka MM-kilpailuihin ei tämän kauden suorituksilla avautunutkaan, on joukkueen katse kääntynyt jo tulevaisuuteen.

– Tämä on siitä hieno laji, että aina tulee uutta tavoiteltavaa ja uusi kausi, jolloin voi parantaa, Rannikko analysoi.

Myös Musketeersin kapteenit Nea Mönkkönen, Aino Karjalainen ja Veera Rissanen totesivat mitalin maistuvan hyvältä. Vapaaohjelmasuorituksessa näkyi vapautuneisuus.

–  Pysyimme koko viikon lopun hyvin omassa kuplassamme. Mikä vaan mitali tuntuu tänään hyvältä, kolmikko totesi.