Uutiset

Taitoluisteluliiton ratkaisut jatkotoimenpiteistä luisteluseura HSK:n suhteen lykkääntyivät – taustalla muun muassa käräjäoikeuden väliaikainen turvaamispäätös

Suomen Taitoluisteluliiton liittohallitus on tänään 28.3.2020 kokouksessaan kuullut taitoluisteluseura HSK:n (Helsingfors Skridskoklubb rf/Helsingin Luistinklubi ry) selvityksen siitä, miten seura aikoo varmistaa eettisyyden ja luisteluharrastuksen turvallisuuden omassa toiminnassaan.

Taustalla on tapahtumat liittyen epäasialliseen käytökseen syyllistyneeseen valmentajaan. Tammikuussa 2020 Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta antoi HSK:ssa toimineelle valmentajalle 12 kuukauden kilpailukiellon. Kilpailukielto oli tapahtumahetken sääntöjen mukaisesti ankarin mahdollinen rangaistuslaji. Päätöksen jälkeen HSK:n silloinen hallitus vapautti valmentajan työntekovelvoitteesta, mutta seitsemän viikon kuluttua HSK:n ylimääräisessä kokouksessaan valitsema uusi hallitus purki tämän vapautuksen.

Liitto on aiemmin ilmoittanut, että seuran on suhtauduttava valmentajansa saamaan rangaistukseen vakavasti, sillä on kyse ennen kaikkea lasten ja nuorten harrastuksen turvallisuudesta. Liitto ei ole ollut tyytyväinen HSK:n uuden hallituksen toimintaan erityisesti tässä asiassa.

Liittohallitus ei tehnyt kokouksessa päätöksiä jatkotoimenpiteistä HSK:n osalta, vaan jätti asian pöydälle. Aiemmin tällä viikolla HSK teki käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen, jonka seurauksena käräjäoikeus väliaikaisesti kielsi Suomen Taitoluisteluliittoa tekemästä mahdollista päätöstä erottaa HSK liiton jäsenyydestä. Turvaamistoimimääräys on annettu käräjäoikeuden toimesta Taitoluisteluliittoa kuulematta ja se on väliaikainen.

”Meidän näkökulmastamme kaikki ratkaisuvaihtoehdot eivät olleet tässä tilanteessa mahdollisia. Näin ollen päätökset jatkotoimista seuran suhteen lykkääntyvät”, toteaa Suomen Taitoluisteluliiton hallituksen puheenjohtaja Laura Raitio.

Prosessi etenee niin, että seuraavaksi käräjäoikeus kuulee Suomen Taitoluisteluliittoa. Tämän jälkeen käräjäoikeus päättää, muuttuuko turvaamistoimi väliaikaisesta pysyväksi vai peruutetaanko se.

”Meidän kantamme asian vakavuuteen ei ole missään vaiheessa muuttunut. Keskeinen edellytys kaikille jäsenseuroille – ja koko lajin oikeutus merkittävänä lasten ja nuorten urheiluharrastuksena – on se, että jokainen valmennuskerta on kaikille harrastajille turvallinen, iloa tuottava ja kannustava”, sanoo Raitio.

Puheenjohtaja Raitio toteaa olevansa pahoillaan siitä, että asian käsittely on pitkittynyt.

”Me teemme tässä asiassa kaiken, minkä voimme.  Rohkeat nuoret uskalsivat tuoda epäkohtia esiin ja meidän tehtävämme on nyt osoittaa, että toimimme luottamuksen arvoisesti ja että epäkohtiin oikeasti puututaan”, Raitio toteaa.


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024