Uutiset

Myllypuroon suunnitteilla olevan jääurheilukeskuksen hiilijalanjälki minimoidaan

Myllypuroon suunniteltu jääurheilun monitoimikeskus tarjoaa toteutuessaan huippuolosuhteet jääurheilun harrastamiseen mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Panostus keskuksen energiaratkaisuun on tuntuva hiilikädenjälki, joka vähentää ostetun energian tarvetta ja pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä samalla, kun käyttökustannukset pysyvät alhaisina.  

Rakennuksen ympäristövaikutukset ovat keskeisiä, kun arvioidaan valittavaa energiaratkaisua, jolla tuotetaan tarvittava jäähdytys ja lämmitys. Monitoimikeskus käyttää vuodessa yhtä paljon sähköä kuin 1 800 kerrostalohuoneistoa, lämmitysenergiaa 470 omakotitalon verran ja jäähdytystä lähes 20 000 jääkaapin tuottaman kylmän verran.

”Perinteisesti jäähalleissa on käytetty kylmänaineena ammoniakkia. Jäähdytyksessä syntyvä lämmin lauhdeilma jää hyödyntämättä ja lämmitykseen tarvittava energia ostetaan energiayhtiöltä. Investoimalla rakentamisvaiheessa noin puoli miljoonaa euroa uuteen teknologiaan, hiilidioksidia hyödyntävään kiinteistön jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmään, pystytään saamaan käyttökustannuksissa säästöä 20 vuoden aikana noin 6 miljoonaa euroa. Parhaimmillaan kohde ei ole enää vain hiilineutraali, vaan se kykenee tuottamaan hiilikädenjälkeä”, toteaa liiketoimintapäällikkö Jani Orava Caverionista.

Alhaiset käyttökustannukset ja matala hiilijalanjälki perustuvat kolmeen päätekijään, joita ovat kiinteistöjen energiavirtojen kierrättäminen, energian paikallistuotanto esimerkiksi aurinkosähköllä ja geoenergialla sekä kokonaisvaltainen talotekniikan järjestelmätoimitus, jossa automaatiolla on keskeinen rooli. Huippulaatuinen jää tuotetaan modernilla ympäristöä säästävällä teknologialla.  

”Olemme mukana merkittävissä kaupunkikehityshankkeissa ja tavoitteenamme on vauhdittaa kestävää kehitystä. Siksi haluamme, että kehittämissämme kohteissa huomioidaan energian tarkoituksenmukainen käyttö”, sanoo YIT:n divisioonan johtaja Anne Piiparinen.

Monitoimikeskuksen kokonaispinta-ala on noin 16 000 m2. 

Helpotusta pääkaupunkiseudun jääpulaan

Suomesta on tähän saakka puuttunut kansainväliset mitat täyttävä pikaluisteluhalli ja suomalaiset huippupikaluistelijat ovat joutuneet hakemaan harjoitusolosuhteet ulkomailta. Myös taitoluistelijat ovat monien muiden jääurheilijoiden ohella joutuneet jääaikapulan vuoksi tinkimään harjoitusvuoroistaan ja -olosuhteistaan. Luisteluliittojen eteenpäin viemä hake tuo helpotusta pääkaupunkiseudun jääpulaan, mutta on erityisen merkittävä myös valtakunnallisella tasolla.

”Olemme suunnittelun alusta saakka pitäneet ympäristöystävällisyyttä ja esteettömyyttä tärkeinä arvoina. Lisäksi keskuksemme tulee olemaan todella monikäyttöinen, samanaikaisesti kolme eri jäälajia sekä monta muuta liikuntamuotoa voidaan toteuttaa yhtäaikaisesti. Monikäyttöisyyden lisäksi on tärkeää, että keskus on arkiliikunnan ja huippu-urheilun kohtaamispaikka”, sanoo Suomen Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen.

Myllypuron uudesta jääurheilun monitoimikeskuksesta suunnitellaan harjoittelukeskusta sekä pika- että taitoluistelun tarpeisiin. Keskukseen on suunnitteilla 400 metrin mittainen pikaluistelurata, kaksi kaukaloa, 447 metrin mittainen juoksurata, kuntosali, kaksi peilisalia oheisharjoittelua varten sekä tilat esimerkiksi yritystilaisuuksien tai seminaarien järjestämiseksi. Noin 2000 hengen istumakatsomo mahdollistaa esimerkiksi pikaluistelun EM- ja MM-kilpailujen järjestämisen Suomessa.

Caverion ja YIT ovat kehittäneet hankkeen toteutussuunnitelman Myllypuron Jääurheilukeskus Oy:n kanssa tekemänsä aiesopimuksen mukaisesti.

Myllypuron jääurheilukeskus on Olympiakomitean julkaisemalla valtakunnallisesti merkittävien liikuntapaikkojen listalla (marraskuu 2018). Hankkeen arvo on noin 20 miljoonaa euroa. Hankeryhmä on tiiviissä neuvotteluyhteydessä Helsingin kaupungin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Muiden rahoittajien kanssa rahoitusneuvottelut ovat myös käynnissä.

Lue lisää Caverionin hiilidioksidia hyödyntävästä kiinteistön jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmästä


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024