Uutiset

Tarja Ristanen nousee Pekingissä taitoluistelun naisten sarjan ylituomariksi

Suomen arvostettu kansainvälinen taitoluistelutuomari Tarja Ristanen siirtyy pikahälytyksellä Pekingin talviolympialaisissa naisten kilpailun ylituomariksi. Syynä on tehtävään aiemmin kutsutun ylituomarin positiivinen koronanäyte.

Suomi sai Pekingin olympialaisiin maapaikan naisten kilpailun tuomaristoon, ja Suomen Taitoluisteluliitto nimesi tehtävään kansainvälisesti erittäin kokeneen Tarja Ristasen. Hän on työskennellyt Pekingissä jo joukkuekilpailun naisten paneelissa.

Kansainvälinen luisteluliitto ISU kysyi tämän viikon alussa Ristasen käytettävyyttä korvaavaksi ylituomariksi aiemmin kutsutun koronasairastumisen vuoksi ja sai Suomelta luvan siirtää hänet tehtävään tiistaina 15.2. alkavaan naisten kilpailuun.

Ylituomarin tärkeimmät tehtävät ovat johtaa tuomariston työskentelyä sekä vastata kilpailun urheilullisesta kulusta tuomaristolle kuuluvissa asioissa. Ylituomarin antamia pisteitä ei lasketa mukaan yksittäisen luistelijan pistesaldoon arvioivan tuomarin tapaan.

Tarja Ristanen toimii Pekingissä ensi kertaa olympialaisissa tuomaripaneelissa. Hänellä on kuitenkin vankka kokemus kansainvälisistä tehtävistä. Hän on toiminut kansainvälisenä tuomarina 1990-luvun alusta lähtien, ja kansainväliseksi ylituomariksi hän on ylennyt vuonna 2005. Vuodesta 2013 lähtien Ristanen on pystynyt kaikkien vaativimpiin tuomaritehtäviin ISU-ylituomarina.

Suomella on merkittävä panos Pekingin taitoluistelussa, sillä Mika Saarelainen toimi ylituomarina varhain maanantaiaamuna päättyneissä jäätanssikilpailuissa. Lisäksi Marie Lundmark toimii Pekingin taitoluistelukilpailuissa ISU:n teknisenä delegaattina.

Kuva: Mika Saarelainen


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024