Uutiset

Ei muodostelmaa Pekingin olympialaisiin

Kansainvälinen muodostelmaluistelun perhe joutui pettymään katkerasti, kun kansainvälisen olympiakomitean hallitus teki 18. heinäkuuta päätökset vuoden 2022 uusista lajeista. Muodostelmaluistelu ei mahtunut mukaan Pekingin kisaohjelmaan.Kansainvälinen olympiakomitea hyväksyi Pekingiin mukaan kaikkiaan seitsemän uutta kilpailumuotoa. Luistelun osalta uutena kilpailumuotoa nähdään vuonna 2022 short trackin joukkuekilpailu.

Kansainvälisessä Luisteluliitossa ISU:ssa muodostelmaluistelun puolesta teki voimakkaasti töitä muun muassa liiton hallituksen suomalainen Marie Lundmark. Hän johti ISU:n kansainvälistä työryhmää, joka edisti lajin valintaa olympialaisiin.

–  Totta kai olen hyvin pettynyt, ettei muodostelmaluistelua otettu mukaan olympialaisiin, mutta ymmärrän myös IOC:n perusteluja, joista keskustelimme hakuprosessin aikana.

Olympiapaikan eväämiseen oli Lundmarkin mukaan kolme perustetta: Muodostelmajoukkueet olisivat selvästi lisänneet olympialaisiin osallistuvien urheilijoiden määrää.  Muodostelmaluistelun kansainvälisellä tasolla on vielä liian vähän maita, eikä lajilla myöskään ole vielä riittävästi kiinnostavuutta mediassa.

– Mutta me emme anna periksi, työ jatkuu, Lundmark sanoo.

Lundmark toivoo, että uusia merkittäviä maita saadaan pian mukaan sekä muodostelmaluistelun kehittämiseen että myös olympiastatuksen puolestapuhujiksi. Esimerkiksi Kiinassa oli käynnistymässä kunnianhimoinen kehitysohjelma, mutta projekti on tällä hetkellä keskeytetty.

–  Venäjällä taas muodostelmaluistelun taso on nykyisin korkea, maassa on paljon hyviä joukkueita. Toivon ja uskon, että Venäjä jatkossa on nykyistä vahvemmin ajamassa lajille olympiastatusta.

Marie Lundmarkin syvän pettymyksen jakaa myös Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo.

– Muodostelmaluistelu on Suomessa todella vahva laji, ja sen taso on niin korkea, että se olisi voinut Pekingissä olla myös yksi Suomen olympiamitalilajeista. Me olemme koko Suomen taitoluisteluperheessä ajaneet tätä asiaa voimakkaasti, joten toki pettymys on valtava.

Suomi on muodostelmaluistelun kärkimaita, tälläkin hetkellä lajin maailmanmestari. Suomessa lajin mediahuomio on myös varsin hyvä.

– Suomi järjestää ensi keväänä muodostelmaluistelun MM-kisat, ja tavoitteenamme on tietysti tehdä niistä maailman parhaat. Uskon myös, että kilpailumme saavuttavat erinomaisen medianäkyvyyden sekä Suomessa että ympäri maailman.

 


Vuoden 2023 Jesse Laesterän Elämän Liekki -muistopalkinto Anna Larmolle 25.2.2024
Helsinki Rockettes johtaa muodostelman SM-kilpailua Turussa 24.2.2024