Uutiset

Taitoluistelun kirkkaimmat tähdet käynnistävät olympiakauden Espoossa 

Pitkälti toistakymmentä taitoluistelun arvokilpailumitalistia saapuu Finlandia Trophy Espoo -kilpailuun 7.–10. lokakuuta 2021. Finlandia Trophy, joka järjestetään jo 25. kerran, on yksi Kansainvälisen luisteluliiton kymmenestä Challenger-sarjan kilpailusta. Kilpailussa on mukana tänä vuonna ennätysmäärä urheilijoita. Heistä 133 osallistuu Challenger-sarjaan, 120 muodostelmaluistelun kutsukilpailuun ja 12 Special Olympics -kilpailuun. 

Lähes 30 naiskilpailijan joukossa Metro Areenan jäällä nähdään muun muassa hallitseva MM-hopeamitalisti Elizaveta Tuktamysheva Venäjältä, hallitseva Euroopan mestari Alena Kostornaya sekä junioreiden MM-kultaa voittanut Kamila Valieva. Tuktamysheva ja Kostornaya ovat voitokkaita Espoon kävijöitä aiemmilta vuosilta, mutta Yhdysvaltojen Karen Chen, viime kevään MM-nelonen, on myös mielenkiintoinen nimi osallistujalistalla. Olympiakauden ohjelmarepertuaarinsa paljastaa Espoossa myös maailman kaikkien aikojen menestyksekkäimpiin jäätanssipareihin kuuluvat ranskalaiset Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron. Nelinkertaiset maailmanmestarit (2015, 2016, 2018, 2019) ja olympiahopeamitalistit (2018) saanevat väkevän vastuksen maailman kärkipareihin kuuluvasta yhdysvaltalaisduosta Madison Chock-Evan Bates sekä Venäjän Aleksandra Stepanovasta ja Ivan Bukinista. Kaikki kolme huippuparia ovat voittaneet Finlandia Trophyn jo aiemmin urallaan, venäläiset kahdesti. 

Olympiakauden kynnyksellä suuri kansainvälinen mielenkiinto kohdistuu Kanadan uuteen tähtipariin Vanessa James-Eric Radford. Radfordin palkintokaapista löytyy muun muassa kaksi maailmanmestaruutta (2015, 2016) ja olympiapronssi (2018) entisen parinsa Meagan Duhamelin kanssa. Ranskaa aiemmin edustanut James on puolestaan hallitseva Euroopan mestari (2019) ja MM-pronssimitalisti (2018) Morgan Cipresin kanssa. Radfordin ja Jamesin keväällä alkanutta yhteistyötä seurataan maailmalla kuumeisesti. Pariluistelun taso Finlandia Trophyssa on merkittävä, sillä Venäjän hallitsevat maailmanmestarit Anastasia Mishina ja Aleksandr Galliamov sekä MM-pronssimitalistipari Aleksandra Boikova-Dmitrii Kozlovskii aloittelevat niin ikään kilpailukauttaan Espoossa 20 parin joukossa. 

Venäjä lähettää myös miesten sarjaan kärkiluistelijoitaan, kuten hallitsevan junioreiden maailmanmestarin Andrei Mozalevin sekä EM- ja MM-pronssiin (2018) urallaan yltäneen Mihail Kolyadan. Miesten kilpailussa Kanadan Keegan Messing ja Yhdysvaltojen Jason Brown ovat myös ennakkoon vahvoilla Finlandia Trophyn palkintopallille. 

Suomen joukkue 

Suomen joukkueessa luistelevat yksinluistelijat Jenni Saarinen, Oona Ounasvuori, Emmi Peltonen, Linnea Ceder (Ceder lisätty 25.9.), Valtter Virtanen ja Makar Suntsev, jäätanssijat Juulia Turkkila-Matthias Versluis ja Yuka Orihara-Juho Pirinen sekä tuore pariluistelupari Milania Väänänen-Mikhail Akulov. 

Muodostelmaluistelun lyhytohjelmien kutsukilpailussa mukana ovat 
Helsinki Rockettes, Lumineers, Marigold IceUnity, Team Unique sekä uusin seniorijoukkue Dream Edges Kaarinasta. Suomalaiset saavat kovimman mahdollisen vastuksen, hallitsevan maailmanmestarin (2019) Team Paradisen Venäjältä. 

Special Olympics mukana jo toistamiseen

Kehitysvammaisten urheilijoiden sarja Special Olympics on mukana Trophyssa jo toista kertaa. Kilpailussa on mukana 12 urheilijaa kolmesta maasta. Suomea edustavat Jenna Jokela, Elina Salminen, Vilja Tamminen ja Viivi Väistö. Kilpailuosio toteutetaan yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa. Finlandia Trophy on ainoa taitoluistelukilpailu ISU:n kilpailukalenterissa, jossa Special Olympics -sarja on mukana. 

Huom! Lehdistön akkreditoituminen 20.9.2021 mennessä osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/FinlandiaTrophy_MediaAccreditation 
 
Huom! Suomen joukkueen tunnelmat kuullaan lehdistöinfoissa, jotka järjestetään ennen kilpailun alkua Metro Areenalla. Aikataulusta tiedotetaan erikseen. 

Aikataulu 

To 7.10. 
Special Olympics klo 13.00–14.30 
Parit, lyhytohjelma klo 14.45–17.10 
Miehet, lyhytohjelma klo 17.25–21.25  

Pe 8.10. 
Parit, vapaaohjelma klo 13.00–15.45 
Miehet, vapaaohjelma klo 16.00–20.55 
Palkintojenjako parit ja miehet 

La 9.10. 
Jäätanssi, rytmitanssi klo 13.00–15.45 
Naiset, lyhytohjelma klo 16.05–20.05 
Muodostelmaluistelu, lyhytohjelma klo 20.20–21.20 
Palkintojen jako muodostelmaluistelu  

Su 10.10. 
Jäätanssi, vapaatanssi klo 13.00–16.10 
Naiset, vapaaohjelma klo 16.30–21.25 
Palkintojenjako jäätanssi ja naiset 

Lisätiedot www.finlandiatrophy.com 
Kilpailijat https://results.isu.org/events/fsevent00110970.htm 

Muutokset mahdollisia.

Outi Wuorenheimo, pääsihteeri / Finlandia Trophy Espoo p. 040 940 2315, outi.wuorenheimo@stll.fi 
Mia Kajas-Virtanen, viestintäpäällikkö / Finlandia Trophy Espoo p. 040 530 54 00 
mila.kajas@stll.fi 


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024