Uutiset

Vammaisurheilijat historiallisesti mukana Finlandia Trophyssa

Special Olympics -taitoluistelijat on kutsuttu ensimmäistä kertaa mukaan kansainväliseen Finlandia Trophy Espoo -kilpailuun. Special Olympics -sarjassa kilpailevat urheilijat, joilla on kognitiivinen viive, kehitysvamma tai kehitysvammalle läheinen kehitys- tai oppimishäiriö. 

Suomen Vammaisurheiluliiton toiminnanjohtaja Riikka Juntunen iloitsee Suomen Taitoluisteluliiton yhteydenotosta ja halusta saada vammaisurheilijat mukaan arvostettuun kansainväliseen kilpailuun. Vammaisurheilijat ovat tähän saakka tottuneet kilpailemaan omissa tapahtumissaan, joten kyseessä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä ison yleisön eteen kilpailemaan ja näyttämään osaamistaan osana taitoluisteluperhettä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun kansallinen lajiliitto järjestää kansainvälisen Special Olympics -kilpailun osana omaa tapahtumaansa. On tärkeää, että maastamme löytyy taitoluistelun kaltaisia suunnannäyttäjiä, jotka esimerkillään kannustavat muitakin ennakkoluulottomaan toimintaan, Juntunen summaa.

Kilpailun yhteydessä järjestetään lisäksi kansainvälinen lajikoulutus Special Olympics -toiminnassa mukana oleville ja sen pariin aikoville valmentajille ja tuomareille. Koulutuksen yhtenä tarkoituksena on ottaa Kansainvälisen Luisteluliiton arviointijärjestelmä käyttöön myös vammaisurheilun kilpailutapahtumissa. Espoossa koulutettavat tuomarit tulevat toimimaan arvioijina vuoden 2021 talvimaailmankisoissa Ruotsissa.

”Vähän jännittää”

Finlandia Trophyn Special Olympics -sarjaan on ilmoittautunut 19 kilpailijaa kahdeksasta maasta. Urheilijan vamman tasosta riippuen he kilpailevat joko vain vapaaohjelmassa tai lyhytohjelmassa sekä vapaaohjelmassa.

Suomea Special Olympics -kilpailussa edustavat Varala-Tiimin Ville Putila ja Elina Salminen sekä Vihdin Taitoluistelijoiden Vilja Tamminen ja Viivi Väistö.

Ville Putila kilpailee taitotasoonsa perustuen ykköstasolla. Putila on kokenut kisakävijä ja edustanut Suomea muun muassa Special Olympics maailmankisoissa kuten myös Elina Salminen, joka kilpailee tasolla kaksi. Putila on innoissaan saadessaan kilpailla samalla jäällä fanittamiensa maailmantähtien kanssa.

– Voin sanoo, että tuntuu tosi kivalta kilpailla Finlandia Trophyssa. On hienoa päästä tapaamaan maailman parhaita luistelijoita, Putila kertoo ja ilmoittaa samalla fanittavansa Laura Lepistöä.

Elina Salmista kilpaileminen Espoossa vähän jännittää. Salminen nauttii kuitenkin kilpailemisesta varsinkin ulkomailla, missä voi samalla tutustua eri maiden kulttuureihin. Parasta luistelemisessa on vauhti ja tunne siitä, kun esiintymisasun helma hulmuaa luistellessa. Ennen h-hetkeä ohjelmassa on erityisesti kilpailuohjelman loppuosan harjoittelua: erityisesti vaakaliu´n, kolmoskäännösten, käsiliikkeiden ja takapotkujen hiomista.

Salminen haluaa menestyä taitoluistelijana. Yksi toive luistelijattarella on viikonlopun kilpailuun liittyen.

– Olisi kiva näkyä televisiossa.

Special Olympics -kilpailun aikataulu

Torstai 10.10.
klo 19.10-19.30 Special Olympics -kilpailu, lyhytohjelma (3 luistelijaa)
Perjantai 11.10.
Klo 11.45-13.16 Special Olympics -kilpailu, vapaaohjelma (19 luistelijaa)

Kansainvälinen Finlandia Trophy Espoo järjestetään 11.–13.10. Espoo Metro Areenalla. Mukana on urheilijoita 24 maasta. Suomen Taitoluisteluliiton jo 24. kerran isännöimä kilpailu on vuosien saatossa kehittynyt taitoluistelijoiden arvostamaksi tapahtumaksi ja Challenger-sarjan kilpailuksi. 

Info www.finlandiatrophy.com
Kaikki kilpailun osallistujat https://www.finlandiatrophy.com/fi/luistelijat/
Liput www.lippu.fi/finlandiatrophy


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024