Uutiset

Edesmennyt Ragnar Wikström nimettiin Valmentajien Kunniagalleriaan

Suomen Olympiakomitea järjesti Olympiapäivän Helsingin Olympiastadionilla lauantaina 16.9.2023. Tapahtuman yhteydessä julkaistiin vuonna 2023 Valmentajien Kunniagalleriaan valitut henkilöt.

Suomen Valmentajat ry ja Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry perustivat Valmentajien Kunniagallerian (Hall of Coaching Excellence) Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017. Valmentajien Kunniagalleria on kunnianosoitus ansiokkaasti suomalaiseen valmennukseen vaikuttaneille henkilöille. Kunniagalleriaan voidaan valita suomalainen tai Suomessa vaikuttanut henkilö, joka on toiminnallaan tuonut selkeää lisäarvoa valmennuskulttuuriimme sekä edistänyt valmentajien arvostusta. 

Valmentajien Kunniagallerian neljännessä valinnassa nimettiin yhteensä 14 valmennusosaajaa. Neljännen valinnan elossa olevat nimetyt ovat Leo Pusa, Immo Kuutsa, Jorma Kivinen, Sulo Repo, Toivo Sillanpää, Eero Saarinen, Martti Kuusela ja Kalevi Numminen.  Edesmenneet nimetyt ovat Eino Kirjonen, Olavi Haaskivi, Heikki Montonen, Juhani Wahlsten, Pentti Peltoperä ja Ragnar Wikström.  

Ragnar Wikström. Kuva Suomen Taitoluisteluliiton historiikki.

Ragnar ”Rankku” Wikström (1940–2007) oli Kokkolassa syntynyt suomalainen taitoluistelija. Ludovika ja Walter Jakobsonin tyttärenpojalle Ragnarille, ei löytynyt vastusta Suomesta tai Pohjoismaista 1950–60-luvuilla. Vuonna 1956 hän voitti junioreiden Suomen mestaruuden ja sen jälkeen kymmenen Suomen mestaruutta, joista yhden pariluistelussa Eva Sjögrenin kanssa.  
 
Aktiiviuransa jälkeen hän teki pitkän valmennusuran Helsingfors Skridskoklubbissa ja Helsingin Taitoluisteluklubissa. Wikströmin energisessä valmennuksessa kasvanut Niina Kyöttinen saavutti junioreiden MM-pronssia vuonna 1974. Ragnar Wikström valmensi vuosina 1974–1985 Suomen ainoaa pariluisteluparia, sisaruksia Maija ja Pekka Pekkalaa. Vuonna 1999 Wikström perusti Vihdin Taitoluistelijoihin soveltavan luistelun -ryhmän. Kaksi hänen luistelijaansa osallistuivatkin Special Olympics –kilpailuihin Naganossa 2005. Suomen Taitoluisteluvalmentajat ry on nimennyt vuoden valmentaja -palkintonsa Ragnar Wikström Troféksi.  

Neljänsien valintojen jälkeen Valmentajien Kunniagalleriaan on nimetty yhteensä 53 valmennusosaajaa. Vuonna 2022 Kunniagalleriaan nimettiin taitoluisteluvalmanteja Bertel Nikkanen.

Valmentajien kunniagalleria   
Suomen Valmentajien tiedote


Kevätliittokokouspäivä summasi kauden 2023-2024 20.4.2024
Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024