Uutiset

Suomalaiset innokkaina GP-jäälle; tuhansia japanilaisia saapuu Helsinkiin

Taitoluistelun seniorisarjan Grand Prix -kilpailu luistellaan tällä viikolla historiallisesti Helsingissä. 12 naista ja miestä, 8 pariluisteluparia sekä 10 jäätanssiparia tuovat mukanaan tuulahduksen maailman huipulta. Erityisen kirkkaina loistavat miesten ja naisten sarjojen ennakkosuosikit; Japanin Yuzuru Hanyu sekä Venäjän Alina Zagitova – hallitsevat olympiavoittajat.

Japanilainen tuo mukanaan Helsinkiin tuhansia innokkaita japanilaisfaneja, jotka ovat varustautuneet Helsingin MM2017-kisoistakin tutuksi tullein pehmoleluin ja lahjoin.

Suomea kilpailussa edustavat Viveca Lindfors, Emmi Peltonen, Valtter Virtanen sekä jäätanssijat Juulia Turkkila-Matthias Versluis. GP-edustus on kullekin uran ensimmäinen. Suomalaiset kävivät hakemassa tuntumaa Helsingin Jäähallin kisajäähän maanantaina.

Viveca Lindforsin alkukausi on ollut lupaava. Molemmista kansainvälisistä kilpailuista tuomisina ovat ollut uudet ennätyspisteet. Finlandia Trophy Espoon huikea 187,19 ja etenkin onnistunut vapaaohjelma hipoi monen mielestä suorituksena jo luistelijattaren maksimia, mutta Lindfors näkee asian toisin.

– Olen katsonut suorituksen videolta jälkikäteen ja olen löytänyt siitä vielä paljon parannettavaa. Itseluottamusta onnistuminen toki kasvatti ja se auttoi realisoimaan potentiaaliani urheilijana.

Finlandia Trophyn jälkeen Lindfors piipahti leirillä Pietarissa, josta on tullut hänelle tuttu tukikohta. Uran ensimmäiseen GP-kilpailuun hän lähtee samalla tavoitteella kuin ennenkin.

– Tavoitteeni on aina tehdä puhtaat ohjelmat ja parantaa ennätystäni. Minun tehtäväni urheilijana on sama, riippumatta mitä ympärillä on.

Emmi Peltosella on ennen GP-kilpailua allaan yksi kansainvälinen kilpailu, Finlandia Trophy Espoo. Vaikka vajaa kuukausi sitten jäi teknisesti vielä parannettavaa, nappasi hänkin tuolloin takataskuunsa uudet ennätyspisteet 172,02. Loka-marraskuu on Peltoselle yleensä Yhdysvaltojen leirin aikaa, mutta kutsu GP-kilpailuun muutti suunnitelmia ja valmistautuminen on tapahtunut Sveitsissä ja Suomessa. Viime viikkojen tehtäviin on kuulunut paljon uusien ohjelmien läpimenoja ja rutiinin saavuttamista. Hyvänä esittäjänä tunnettu suomalainen tietää teknisen onnistumisen vaikuttavan positiivisesti myös esittämispuolen pisteisiin.

– Sain lokakuun Finlandia Trophysta paljon arvokasta palautetta. Sen turvin olen nyt harjoitellut kohti GP-kisaa. Kun kaikki napsahtaa teknisesti kohdilleen, on mahdollisuus vielä paljon parempiin pisteisiin, Peltonen summasi.

Osallistuminen uran ensimmäiseen GP-kilpailuun kotiyleisön edessä on luistelijattarelle omien sanojensa mukaan ”hieno juttu”.

Ennätyspisteitä ovat tehtailleet uusiksi syksyn mittaan myös jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis.  Kolmatta yhteistä kautta luistelevan parin positiivista kehityskaarta seurataan uudella intensiteetillä myös kansainvälisesti. Lähemmäs 25 tuntia viikossa harjoitteleva pari huokuu tekemisen intoa, joka näkyy mm. laadun parantumisena. Pari itse kertoo turhautuvansa harjoituksissa aiempaa vähemmän ja huomaa olevansa päivä päivältä kahden yksilön sijaan enemmän jäätanssipari.

– Tiimityömme on selvästi parantunut ja olemme nykyisin parina enemmän yhtä kuin aiemmin. Se tuo voimakkaamman vaikutelman myös luisteluumme, Turkkila sanoi.

Valtter Virtasen valmistautuminen ei ole sujunut miehen omien sanojen mukaan täysin optimaalisesti. Huippu-urheilun ja lääkärin työn yhteensovittaminen Keski-Suomen keskussairaalassa on ollut aiempaa haasteellisempaa. Jyväskylässä nykyisin tukikohtaansa pitävä Virtanen leireili lokakuussa Sveitsissä valmentajansa Jean-François Ballesterin luona, mutta muutoin vastuu viime viikon harjoittelusta on ollut luistelijalla itsellään. Virtaselle edustaminen GP-kilpailussa on silti kunnia-asia ja mieleinen tehtävä.

– Vaikka valmistautuminen tähän kilpailuun on edennyt töiden ehdolla, on minulla rutiinia ja kokemusta jotka auttavat löytämään vaadittavan henkisen vahvuuden kilpailutilanteessa.

Kilpailun aikataulu

Kilpailun osallistujat

Osta liput


Kevätliittokokouspäivä summasi kauden 2023-2024 20.4.2024
Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024