Uutiset

Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos

Tämä on 36 lajiliiton ja Olympiakomitean vetoomus.

Olemme huolissamme lasten urheilun tilasta. Suomen Olympiakomitean teettämään kyselyyn vastanneiden lajiliittojen signaali on hätähuuto muutostarpeille. Asia vaatii välitöntä toimintaa. 

Suomen Taitoluisteluliitto on jo aloittanut strategiatyön vuosille 2025–2030, jonka keskiössä ovat mm. lasten luistelun linjaus, liikunnallisen elämäntavan lisääminen, lajien harrastamisen kohtuuhintaisuus sekä kilpa- ja huippu-urheilun määritelmän selkeyttäminen.

Miksi muutos tarvitaan? 

Kansallinen Liitu-tutkimus valaisee synkän todellisuuden: lasten aktiivisuus vähenee ja paikallaanolon määrä kasvaa. Vain 36 prosenttia 7–15-vuotiaista lapsista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasten harrastamisen aloittamisikä on varhaistunut. Samoin on valitettavasti aikaistunut myös seuratoiminnan lopettamisen ajankohta. Varhaisen harrastustoiminnan aloittamisen lisäksi keskittyminen yhteen lajiin tapahtuu yhä aikaisemmin. Mikään näistä trendeistä ei ole tutkimustiedon valossa positiivinen asia liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittymiselle, liikunnallisten taitojen oppimiselle eikä huippu-urheilu-uran luomiselle. 

Parhaimmillaan liikunta ja urheilu avaavat lapselle mahdollisuuden elinikäiseen hyvinvointiin. Ilman terveyden ja toimintakyvyn kohentamista nykyistä yhteiskuntamalliamme ei voida säilyttää, eikä myöskään pitää yllä nykyisenkaltaista urheilujärjestelmää. Kyseessä on urheiluyhteisön yhteinen ponnistus, jolla haluamme tarjota lapsille kestävämmän polun niin liikunnalliseen elämäntapaan kuin kilpaurheiluunkin, ja samalla tuottaa elinvoimaa koko Suomeen, korostaa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori. 

36 lajiliittoa mukana ottamassa uutta suuntaa lasten urheiluun 

Lajiliitot kysyvät nyt itseltään: mitä voimme tehdä kääntääksemme huolestuttavan trendin? Urheilujärjestelmän on vastattava tähän haasteeseen yhdessä perheiden, koulujen, kuntien ja koko yhteiskunnan kanssa. Muutos on tehtävä nyt ja se tehdään yhdessä. Meidän on tarkasteltava ja tarvittaessa muutettava alle 12-vuotiaiden lasten urheilun käytänteitä lapsen näkökulmasta. 

Lasten urheilutoiminnasta on tullut merkittävin ja vaikuttavin lasten liikuttaja. Laadukkaalla lasten kasvua ja kehittymistä kunnioittavalla urheilutoiminnalla urheiluliike rakentaa kaikille urheilussa mukanaoleville lapsille edellytyksiä liikunnalliselle elämäntavalle ja mahdollistaa myös jatkumon nuoruus- ja huippuvaiheen kilpaurheiluun. Olen äärettömän iloinen, että lajiliitot ovat laajasti ilmaisseet tahtotilansa laadukkaan lasten urheilun yhteiselle määrittelylle ja kehittämiselle, toteaa prosessin suunnitteluryhmään kuuluva Suomen Urheiluliiton valmennuksen- ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni

Lasten urheiluun vaikuttaviksi keskeisiksi toiminnan osa-alueiksi kuuluvat mm. kilpailujärjestelmät, harjoitustapahtumat, valmennus- ja koulutusjärjestelmät sekä harrastamisen kustannukset. 

Prosessissa etsimme suuntaviivoja mm. lasten liikunnan määrän lisäämiseen, kilpailujärjestelmiin, usean lajin samanaikaisen harrastamisen esteiden poistamiseen, kustannuksiin, lasten urheilun valmennusosaamiseen ja arvostukseen, toteaa prosessia vetävä Juha Sten Olympiakomiteasta innostuneesti. 

Työ alkaa nyt 

Urheilujärjestöt aloittavat yhdessä kriittisten tekijöiden tunnistamisen muutoksen vauhdittamiseksi. Yhteisessä prosessissa lajiliitot auttavat toinen toisiaan kehittämään lasten urheilua. Jokaisen lajin oma prosessi etenee lajin määrittelemällä aikataululla ja liitot ovat nimenneet prosessiin oman vastuuhenkilönsä. Osa lajiliitoista on aloittanut työnsä jo aiemmin ja tuo kokemuksensa tähän yhteiseen prosessiin. 

Aikataulu ja teemat: 

10.9.2024 Lasten urheilun arvopohja 
11/2024 Liikunnan määrä, monipuolisuus ja monilajisuuden mahdollistaminen 
1/2025 Lapsuusvaiheen valmennuksen osaamisen ja arvostuksen lisääminen 
3/2025 Lasten kilpaurheilu ja kilpailujärjestelmät 
6/2025 Kustannukset 

Mukaan ilmoittautuneet lajiliitot: 

Sukeltajaliitto ry  Suomen Agilityliitto  Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon liitto ry  Suomen Ampumaurheiluliitto ry  Suomen Brasilialaisen Jujutsun liitto ry  Suomen Cheerleadingliitto ry  Suomen Curlingliitto ry  Suomen Frisbeegolfliitto ry  Suomen Golfliitto ry  Suomen Hiihtoliitto ry  Suomen Judoliitto ry  Suomen Jääkiekkoliitto ry  Suomen Karateliitto ry  Suomen Keilailuliitto ry  Suomen Koripalloliitto ry  Suomen Käsipalloliitto ry  Suomen Lentopalloliitto ry  Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry  Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto ry  Suomen Nyrkkeilyliitto ry  Suomen Painonnostoliitto ry  Suomen Palloliitto ry  Suomen Paralympiakomitea ry  Suomen Pesäpalloliitto ry  Suomen Purjehdus ja Veneily ry  Suomen Ringetteliitto ry  Suomen Salibandyliitto ry  Suomen Squashliitto ry  Suomen Suunnistusliitto ry  Suomen Taekwondoliitto ry Suomen Taitoluisteluliitto ry  Suomen Tanssiurheiluliitto ry  Suomen Tennisliitto ry Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024