Uutiset

Marie Lundmark Trophy viikonloppuna Turussa – Team Mystique mukaan pikakomennuksella

Järjestyksessään ensimmäinen Marie Lundmark Trophy järjestetään Gatorade Centerissä tulevana viikonloppuna 22. – 23.1.2022. Kilpailu oli tarkoitus järjestää jo vuonna 2021, mutta kilpailu jouduttiin perumaan koronapandemian takia. Kilpailu on nimetty turkulaisen lajivaikuttajan Marie Lundmarkin mukaan, joka on tehnyt usean vuosikymmenen ajan vaikuttavaa työtä suomalaisen ja kansainvälisen taitoluistelun eteen. Lundmark on toiminut avainhenkilönä Suomen Taitoluisteluliiton hakiessa lajin arvokilpailuja. Hänellä on myös merkittävä rooli kansainvälisessä lajiliitossa ISU:ssa, sen tavoitellessa muodostelmaluistelulle olympiakelpoisuutta.  

Vallitseva koronatilanne on haastanut kilpailujen järjestelyitä sekä osallistuvia joukkueita aivan viime päiviin saakka. Kilpailut järjestetään ilman yleisöä, mutta muodostelmafanien iloksi niitä on mahdollisuus seurata suoratoistona sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Kilpailussa on mukana joukkueita Suomen lisäksi Venäjältä, Kanadasta, ja Sveitsistä. Kilpailun kovimman kärjen muodostavat seniorisarjassa suomalaiset Team Unique ja hallitseva MM-pronssimitalisti Helsinki Rockettes, haastajina Venäjän Junost Senior sekä tulokaskauttaan luisteleva Suomen Dream Edges. Juniorisarja on äärimmäisen tasainen ja siellä hallitseva maailmanmestari Team Fintastic kohtaa kotimaisen kilpakumppaninsa Team Mystiquen lisäksi kolminkertaisen maailmanmestarin Team Junost’in Venäjältä. 

Omassa kuplassa kohti kisoja

Joukkueet ovat valmistautuneet kilpailuihin päivä kerrallaan koronarajoitusten alla ja haasteita on lisännyt kokoonpanojen vaihtuvuus ja sekä huoli kevään kilpailukalenterin toteutumisesta niin kotimassa kuin kansainvälisestikin. 

Kotimainen kärki on ollut alkukaudesta tasainen. Helsinki Rockettes voitti Espoossa järjestetyn toisen valintakilpailun kokonaispistein 216,76. Joukkue on valmistautunut kisoihin päivä kerrallaan, sillä korona on myös verottanut joukkueen harjoittelua viimeisen kuukauden ajan. Valmentaja Kaisa Arrateigin mukaan haasteet ovat vain lisänneet joukkueen halua kilpailla ja treenata.

– Korona on nyt vaan kestettävä ja focus on säilytettävä kauden päätavoitteissa eli SM- ja MM-kilpailuissa. Tietysti mietityttää, voidaanko kisat järjestää Kanadassa ja mikä on Kansainvälisen Luisteluliiton ISU:n plan B, jos Kanada jatkaa tiukkaa rajoituspolitiikkaansa, pohtii Arrateig.

Toinen kilpailuun osallistuvista Suomen seniorijoukkueista, Team Unique voitti kauden ensimmäisen SM-valintakilpailun Helsingissä pistein 211,24. Joukkue on pysynyt terveenä ja päässyt harjoittelemaan täysipainoisesti kohti kevään kilpailukautta.

– Me odotamme kovasti sitä, että vaikka koronan suhteen tilanne on hieman haastava, saisimme vihdoin pidettyä lajimme MM-kilpailut. Se tuntuisi todella tärkeältä. Nyt sormet ja varpaat pystyyn, että pysymme terveinä jatkossakin, valmentaja Mirjami Penttinen toteaa. 

Dream Edges seniorijoukkueen valmentaja Siiri Eskelinen lähtee hyvillä mielin tulevaan viikonloppuun. Joukkue saavutti tammikuun alussa ennätyspisteillään 210,35 pronssia Hevelius Cupissa Gdanskissa.

– Meillä on joukkue hyvässä kunnossa ja ohjelmat taas siistiytyneet sekä saaneet varmuutta Puolan onnistumisen jälkeen. Nyt koitamme pysyä omassa kuplassa, jotta pääsemme starttiviivalle saakka! 

Italian, Kanadan, Ruotsin ja Yhdysvaltojen seniorijoukkueet joutuivat vetäytymään kilpailusta.

Team Mystique mukaan pikakomennuksella

Suomalainen juniorijoukkue Team Mystique nimettiin mukaan kilpailuun varasijalta keskiviikkona, kun Dream Edges Junior joutui vetäytymään kisaviikolla koronatartunnan vuoksi. Team Mystique voitti ensimmäisen SM-valintakilpailun ja sijoittui hopealle toisessa SM-valintakilpailussa. 

– Rohkea rokan syö, vaikka tulikin tällainen äkkilähtö kisaan. Olemme innoissamme ja iloisella fiiliksellä tulossa viikonlopun kisaan, kertoo Team Mystique harjoitustensa lomasta. 

Italian ja Yhdysvaltojen juniorijoukkueet sekä Kanadan toinen juniorijoukkue joutuivat vetäytymään kilpailusta.

Seniorit
Suomi: Helsinki Rockettes, Team Unique, Dream Edges
Venäjä: Junost Senior
Sveitsi: Starlight Elite

Juniorit
Kanada: Gold Ice Junior 
Suomi: Team Fintastic, Team Mystique
Venäjä: Junost Junior, Sunrise 1 Junior

SM-Noviisit
Suomi: Finettes, Valley Bay Synchronics, Team Dynamique, Starlights, Diamond Edges, Filiae Aboenses
Venäjä: Team Sunrise 2

Tapahtumaa voi seurata maksullisena suoratoistona Solidsport tai Ruutu+ palveluiden kautta.

Kilpailusivut 
Tulokset Juniorit ja Seniorit 
Tulokset SM-Noviisit
Arvokilpailujen valintakriteerit


Kesäkuun Sähkäri 7.6.2024
Henkilöstömuutoksia Taitoluisteluliitossa 5.6.2024