Uutiset

Sunnuntain tuloksia Espoon SM-valintakilpailusta

Yksinluistelun ja jäätanssin toinen SM-valintakilpailu käydään tänä viikonloppuna Espoon Metro Areenalla. Sunnuntaina luistellaan vapaaohjelmat ja -tanssit.

Jenni Saarinen ykkönen naisissa

Espoon SM-valintakilpailun lyhytohjelmassa loistanut Jenni Saarinen törmäsi yllättäviin vaikeuksiiin sunnuntain vapaaohjelmassa: kaikki alun kolme hyppyä lipsahtivat ilmapalloiksi. Saarinen sai kuitenkin vankan rutiininsa avulla ohjelman loppuosan haltuun ja voitti naisten kilpailun tyylikkäällä ohjelmallaan yhteispistein 151,52.

– Minulla oli ennen ohjelmaa hyvä fiilis lähteä tekemään. En osaa selittää, mitä kävi.

Tätä nykyä Saksan Obertsdorfissa valmentautuva Saarinen epäili osasyyksi matkustelua ja väsymystä. Hän saapui Suomeen vain kilpailemaan ja matkusti vielä Espoon kisaviikonlopun ajan edestakaisin kotiin Tampereelle.

Jenni Saarinen palaa Saksaan välittömästi ja osallistuu parin viikon päästä Dortmundin kansainväliseen kilpailuun. Sen jälkeen hän keskittyy joulukuun SM-kisoihin.

Espoon kilpailussa naisten kakkonen oli Espoon Jäätaitureiden Laura Karhunen, joka kokosi uusiksi ennätyspisteikseen 148,44. Kilpailun kolmanneksi luisteli Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Oona Ounasvuori, 140,19.

Koronan vuoksi SM-kisoja edeltävät valintakilpailut ovat tänä syksynä olleet merkittäviä, koska kansainvälisiä kilpailuja ei juuri ole järjestetty. Kotimaisella huipputasolla EM-kilpailuihin mielivien on tänä syksynä edellytetty osallistumaan jompaan kumpaan valinnoista.

Valtter Virtanen voittamaton Espoossa

Viisinkertaiselle miesten Suomen mestarille Espoon SM-valintojen jää oli viikonvaihteessa testilaboratorio. Virtanen kokeili ohjelmissaan sekä kolmoisaxelia että neloistulppia. Kokeilut toivat teknisiä virheitä, mutta miesten kisan voitto tuli helposti yhteispistein 165,67.

Valtter Virtanen yrittää tosissaan saada lisävaikeutta ohjelmiinsa. Sunnuntain vapaaohjelman alku oli näyte siitä. Ensin mies lähti ponnistamaan kolmoisaxelia, sitten heti perään neloistulppia ja niiden täydennykseksi kolmoisflipin ja kolmoistulpin yhdistelmää.

Axel lipsahti ilmapalloksi, neloistulppi jäi vajaaksi, ja kolmoisflipin jälkeen Virtanen sai puserrettua vain kaksoistulpin. Peurunka Skating Academy Laukaata edustavaa Virtasta ei kuitenkaan harmittanut lainkaan.

– Syyskuun Nebelhorn Trophyn jälkeen olen hakenut koko ajan vaikeutta ohjelmiin. Nyt ohjelman alku oli ehkä liiankin raskas. Mutta erityisen tyytyväinen olen siitä, että sain palautettua kolmoisflipin ohjelmaan varmaankin viiden vuoden tauon jälkeen.

SM-valinnan jälkeen Valtter Virtanen suuntaa harjoittelemaan Obertsdorfiin Saksaan, ja suunnitelmissa on osallistua myös Dortmundin kansainväliseen kilpailuun. SM-kisat huipentavat syyskauden.

Espoon valintakilpailussa miesten kakkospaikan otti Kotkan Taitoluistelun Makar Suntsev, 144,91, ja kolmanneksi luisteli Helsingin Taitoluisteluakatemian Jan Ollikainen, 127,61.

Matias Lindfors junioripoikien ykkönen

Espoon Jäätaitureiden Matias Lindfors kokeili SM-valinnan vapaaohjelmassaan jään pintaa peräti kolme kertaa, mutta virheet eivät rikkoneet vankkaa kokonaisosaamista, ja 13-vuotias otti ylivoimaisesti poikien kilpailun voiton ennätyspistein 144,82.

– Tulos maistuu tosi hyvältä. 140 on jo tosi korkea pistemäärä, vanha ennätykseni parani parillakymmenellä, Lindfors iloitsi tuloksen kuultuaan.

Aivan erityisesti henlsinkiläiskoululainen arvosti vapaaohjelmassaan sitä, että sai ohjelman molemmat kolmoislutzit onnistumaan ja ettei yksikään hypyistä jäänyt ilmapalloksi.

Junioripoikien toiseksi luisteli Porin Taitoluistelun Arttu Juusola, 122,70, ja kolmas oli Tapparan Taitoluistelun Jari Krestyannikov, 121,87.

Suomalainen jäätanssi loisti Metrolla

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis loistivat ilosta jäätanssin SM-valinnan ratkettua Espoon Metro Areenalla sunnntaina. Pari teki viime kaudesta peräisin olevassa vapaaohjelmassaan nappisuorituksen ja keräsi sekä siitä osiosta että kilpailun kokonaispisteinä uuden ennätyksensä. Viidettä kauttaan yhdessä tanssivan parin ennätyspisteet ovat nyt 189,54.

– Kun ennätyspisteet tulee, pakkohan sitä on tyytyväinen olla. Omasta mielestämme suorituksemme ei ehkä ollut ihan niin vapautunut kuin olemme tehneet harjoituksissa, vähän joutui taistelemaan. Mutta viime kisasta olemme myös vapaaohjelmassamme menneet taas askeleen eteenpäin, Turkkila ja Versluis ruotivat vapaaohjelmaansa.

Parin työskentely oli kokonaisuudessaan erittäin linjakasta, ja nostot huikaisevia.

– Olemme tehneet molempien eteen kovasti työtä.

Turkkilan ja Versluisin seuraava tähtäin on SM-kisoissa joulukuussa Joensuussa. Sinne tähtäävät myös nopeaa vauhtia kehittyvät haastajat, Yuka Orihara ja Juho Pirinen. Toista yhteistä kauttaan aloittava pari keräsi Espoossa yhteispisteikseen 176,32, mikä on parin tähänastisen uran kärkitulos.

Orihara ja Pirinen olivat rytmitanssin jälkeen liki tasoissa Turkkilan ja Versluisin kanssa, mutta ero syntyi parille uudessa vapaatanssissa.

– Erityisesti vapaaohjelman lopussa oli luistelu jo aika raskasta. Mutta ohjelma on hyvä.

Yuka Orihara ja Juho Pirinen hehkuttavat suomalaisen jäätanssin yhteisöllisyyttä. Ei tarvitse treenata yksin, kiriapua löytyy. Suomessa kolme senioritason jäätanssiparia harjoittelee yhdessä Maurizio Margaglion johdolla, ja lisäksi Suomen treenijäillä vierailee ulkomaisia pareja.

Espoossa käytiin viikonloppuna myös jäätanssin junioreiden ja noviisien SM-valinta. Junioreiden ainoa pari Daniela Ivanitskiy ja Lasse Lillvis luistelivat yhteispisteet 75,33. SM-noviiseissa

Enna Kesti ja Oskari Liedenpohja ottivat ykkösisijan pistein 74,82 ja toiseksi tulivat Hilda Taylor ja Urho Reina, 67,29.

Kaikki jäätanssiparit edustavat Helsingin Luistelijoita.

Juniorityttöjen kärki ennätysvauhdissa

Jo lyhytohjelman jälkeen juniorityttöjen SM-valintakilpailua johtanut Olivia Lisko ei jättänyt jossiteltavaa, vaan otti myös vapaaohjelmassa kirkkaan voiton. Yhteistulos 145,56 on 14-vuotiaan Espoon Jäätaitureiden luistelijan komea uusi ennätys.

Olivia Liskon hyppyrepertuaari vapaaohjelmassa oli erittäin monipuolinen ja hallittu. Kolmoishypyistä ohjelmaan mahtuivat lutz, flippi, salchow ja ritti, vain kolmeen kierrokseen suunniteltu tulppi lipsahti kakkoseksi.

– Koko viikonloppu oli minulta hyvä kokonaisuus. Piruettien kanssa tosin olisin ehkä saanut olla tarkempi, analysoi naisten maajoukkueeseen kuuluva Lisko kilpailun ratkettua.

Myös kilpailun kakkossijalla luisteltiin ennätysvauhtia. Vasta 12-vuotias Iida Karhunen teki molemmissa ohjelmissaan napakkaa työtä ja keräsi niistä ennätyspisteensä 134,14. Vapaaohjelmassa Lappeenrannan Taitoluistelijoiden kasvatti kohautti kahdella kolmoishypyn yhdistelmällä.

– Kolmoisflippi on tullut ohjelmiini vasta tänä vuonna. Pieniä alastulovirheitä tuli eri hyppyihin, mutta muuten meni vapaaohjelmakin erinomaisesti, nuorten maajoukkueeseen kuuluva Karhunen sanoi.

SM-juniorityttöjen kolmanneksi nousi Tapparan Taitoluistelun Peppi Vallenius, 114,66.

Linkki SM-valintakilpailun tuloksiin

Metro Areenalla on sunnuntaina päättynyt myös SM-noviisipoikien lohkokilpailu. Sen voittajaksi luisteli Lappeenrannan Taitoluistelijoiden Jussi Hagman, 95,53.

SM-noviisipoikien tulokset


Toimistomme on suljettu 30.5. 30.5.2024
Suomen Taitoluistelusäätiön tukipäätökset 2024 29.5.2024