Uutiset

Yuzuru Hanyulle maailmanmestaruus, kaikki mitalit Aasiaan

Japanin Yuzuru Hanyu voitti uransa toisen taitoluistelun maailmanmestaruuden Helsingin Hartwall Arenassa lauantaina. MM-hopean otti Hanyun maanmies Shoma Uno ja pronssin Kiinan Boyang Jin.

Hartwall Arenan loppuunmyyty katsomo räjähti huumaaviin suosionosoituksiin Hanyun luistelun jälkeen. Kaikki mitalistit kehuivat hallin asiantuntevaa ja kannustavaa yleisöä ja kokivat saaneensa heiltä tukea suorituksiinsa.

Hanyu, 22, nousi voittoon lyhytohjelman viidenneltä sijalta. Hän sai vapaaohjelmastaan uudet ME-pisteet 223,20 ja yhteispistemäärä oli 321,59.

Lyhytohjelmassa haparoineen Hanyun vapaaohjelma japanilaisen Joe Hisaishin musiikkiin oli virheetön ja teknisesti puhdas. Hän luisteli lyyrisen ohjelmansa herkästi ja eleettömästi, ja teki puhtaasti neljä neloishyppyä, tulpin, ritin ja kaksi salchowia.

Huippuluistelu sai Hanyun kyynelehtimään, kun hän odotti pisteitään valmentajansa Brian Orserin kanssa.

– Olin aivan masentunut lyhytohjelman jälkeen, mutta tiimini sai tunnelmani nousemaan. Vapaaohjelmani musiikki on rauhallinen, mutta pystyin aistimaan yleisön kannustuksen viimeisessä piruetissa, Hanyu sanoi.

Hanyu sanoi olleensa tänään luottavainen.

– Pystyin keskittymään jokaiseen elementtiin ja ilmaisuun, mutta minulla olisi voinut olla hieman enemmän vauhtia. Olisin halunnut tehdä viisi neloishyppyä, mutta minulla ei ollut voimia enempää. Tein nyt kaiken, minkä tällä hetkellä pystyin, iloinen Yuzuru Hanyu sanoi.

Kisan kakkoseksi sijoittunut Shoma Uno, 19, on viime vuoden nuorten maailmanmestari. Uno oli lyhytohjelman jälkeen toisena. Hän sai ohjelmistaan kokonaispisteet 319,31 ja vapaaohjelmastaan 214,45 pistettä. Astor Piazzollan vahvaa argentiinalaista tunnelmaa vapaaohjelmassaan tulkinnut Uno teki myös neljä neloishyppyä, ritin, flipin ja kaksi tulppia.

Viime vuoden MM-kisoissa Uno jäi seitsemännelle sijalle, mikä oli valtava pettymys.

– Helsingin MM-kisat jäävät minulle ikuisesti mieleen. Sain ensimmäisen MM-mitalini ja olen erittäin onnellinen. Tein yhden parhaista ohjelmistani. On hienoa olla Yuzurun kanssa palkintopallilla, Uno sanoi.

Kolmanneksi miesten kisassa sijoittui viime vuoden tapaan Kiinan Boyang Jin. Hänen pistemääränsä oli 303,58, kun hän sai vapaaohjelmasta 204,94. Ilmeikäs Jin luisteli Nino Rotan La Stradan sävelin ja kuten muutkin mitalistit, hän teki neljä neloishyppyä.

– Olen erittäin tyytyväinen. En ajattele liikaa mitaleja vaan keskityn tekemään täydellisen ohjelman. Yleisö sytytti minut ja antoi paljon voimaa.

Lyhytohjelman voittanut, kahden viime vuoden maailmanmestari Javier Fernandez Espanjasta putosi lopulta neljänneksi pistein 301,19. Hän kaatui neloissalchowinsa ja jätti yhden hyppy-yhdistelmän tekemättä. Vapaaohjelmassa Fernandez oli vasta kuudes.

Miesten vapaaohjelmakilpailun tulokset: http://www.isuresults.com/results/season1617/wc2017/index.htm


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024