Uutiset

Special Olympics: Tamperelaiselle Varala-Tiimille jättipotti Grazin taitoluisteluareenalta

Lähde: VAU:n tiedote 

Ville Putila

Suomesta on kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisoissa Itävallassa neljä taitoluistelijaa. He kaikki edustavat samaa seuraa, tamperelaista Varala-Tiimiä. He kaikki ovat nyt Special Olympics -kultamitalisteja.

Keskiviikkona lempääläläinen Elina Salminen ja kangasalalainen Ville Putila onnistuivat vapaaohjelmissaan niin mainiosti, että voittivat oman divisioonansa. Tiistaina lempääläläinen Hanna Lahtinen ja nokialainen Milena Lumiketo olivat jo voittaneet kultaa.

– Parhaalta tuntuu. Ehdottomasti paras mitali on se kultamitali, jonka tuon Suomeen, Ville Putila hehkutti.

Putilalla oli erityinen syy iloon. Neljä vuotta sitten Etelä-Korean Special Olympics -talvimaailmankisoissa hän kaatui pakollisessa ohjelmassaan ja uhkui sen jälkeen näytönhaluja.

– Kun Ville palasi Koreasta harjoituksiin, hän tuli ensimmäisenä sanomaan, että nyt valmentaja, seuraavissa kisoissa on vain kulta tavoitteena, taitoluistelun päävalmentaja Tanja Töyrylä-Kannisto kertoi.

Elina Salmisella Etelä-Korean kisojen pronssi kirkastui nyt kullaksi.

– Tuntuu ihan mahtavalta olla ykkönen. Kiitos JVG:n ja muunkin musiikin ja kiitos mahtavien valmentajien ja muidenkin, jotka tukivat minua. Ohjelma meni ihan nappiin, Salminen iloitsi.

Elina Salminen

Salmisen, Putilan, Lahtisen ja Lumikedon seura Varala-Tiimi ei ole Suomen suurimpia taitoluisteluseuroja, mutta soveltavan taitoluistelun saralla se on ehdoton edelläkävijä. Seura muun muassa järjestää joka joulukuu omien Santa Claus -kisojensa yhteydessä kansainvälisen soveltavan taitoluistelun kisan.

Ei ole sattumaa, että kaikki Special Olympics -joukkueen taitoluistelijat tulevat Tampereen seudulta. Viime vuosikymmenellä Kehitysvammaisten Tukiliiton ja Taitoluisteluliiton soveltavan luistelun kehittämishanke tuotti hedelmää erityisesti Tampereella, jossa toiminta käynnistyi sekä Kooveessa että Tapparassa.

Kooveen vetäjänä oli pitkään Special Olympics -taitoluistelijoita valmentanut Anne Tingander ja Tapparassa puolestaan nyt Special Olympics -joukkueen päävalmentajana toimiva Töyrylä-Kannisto. Tämän vuosikymmenen alussa Tampereen soveltava taitoluistelu löysi uuden kodin Varala-Tiimistä.

Töyrylä-Kanniston mukana joukkueen toisena valmentajana Itävallassa on hänen tyttärensä Henna Kannisto, joka on kasvanut soveltavaan taitoluisteluun mukaan jo pienestä pitäen.

– Hennallahan on jo tässä vaiheessa tarkat valmistautumissuunnitelmat seuraaviin maailmankisoihin neljän vuoden päähän, Töyrylä-Kannisto naurahti.

Tanja Töyrylä-Kannisto, Ville Putila, Henna Kannisto


Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024
Talvilajien urheilija-apurahat myönnetty 14.6.2024