Uutiset

Huippu-urheilua ja korkeakouluopintoja – 3 taitoluistelijaa sai URA-säätiön opiskeluapurahan

Huippu-urheilua ja korkeakouluopintoja

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi 8. joulukuuta 97 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2016-2017.

Vuonna 1972 presidentti Kekkosen toimesta perustetun säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammatinvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä tukea aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden kouluttautumista. URA-apurahaa lukuvuodelle 2016-2017 haki ennätyksellisen suuri määrä urheilijoita, yhteensä 479. Kasvua edellisvuoteen oli yli 20 %.

Tänä vuonna 2000 €:n apurahan saajien joukossa ovat taitoluistelijat Juulia Turkkila, Matthias Versluis ja Valtter Virtanen.

Aalto-yliopistossa syksyllä kauppatieteen opinnot aloittanut jäätanssija Juulia Turkkila näkee opiskelun ja huippu-urheilun yhdistämisen positiivisena asiana.

– On hyvä, että urheilun rinnalla elämässä on myös muuta tavoitteellista tekemistä. Yliopisto joustaa hyvin ja vaikka aina ei ehtisikään luennoille, niin kotona pystyy opiskelemaan teoriaa sekä tekemään verkkotehtäviä. Ryhmätöitä meillä on aika paljon, mutta kyllä niillekin löytyy aikaa. On tosi hienoa, että urheilijoita, jotka opiskelevat, tuetaan tällaisella apurahalla, Turkkila kertoo.

Myös Turkkilan jäätanssipari Matthias Versluis aloitti korkeakouluopinnot syksyllä. Yrkeshögskolan Arcadassa fysioterapiaa opiskeleva Versluis odottaa, että opinnoista on hyötyä myös huippu-urheilussa.

– Fysioterapiaopinnot tulevat varmasti tukemaan myös harjoittelua, kun tieto esimerkiksi vammojen ehkäisystä lisääntyy. Arcada tekee yhteistyötä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa ja opiskelua on mahdollista tarpeen mukaan myös keventää. Vielä sille ei kuitenkaan ole ollut tarvetta. Toki välillä on rankempia jaksoja, mutta on kiva, kun on muutakin, mihin keskittyä kuin urheilu, Versluis pohtii.

Kolmikon kokenein opiskelija on tammikuussa 2016 lääketieteen lisensiaatiksi valmistunut Valtter Virtanen.

– Teen tohtoritutkintoa Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ja tavoitteenani olisi saada väitöskirja valmiiksi vuoden sisällä. Väitöskirjan tekeminen onnistuu vallan mainiosti urheilun ohessa. Treenaan päivässä kolme tuntia jäällä ja päälle tarvittaessa oheisia, väitöskirjaa teen aika vaihtelevasti. Lääkiksen opintojen kanssa riitti kyllä jumppaamista, jotta pystyin treenaamaan samaan aikaan kunnolla. Harjoittelen Saksassa ja tein kolme vaihtolukukautta siellä, mikä edesauttoi harjoittelun jatkamista. Apurahalla on suuri merkitys, sillä pelkät jää- ja valmennusmaksut ovat reilusti yli 1000 € kuukaudessa, joten ilman tukia ja omia sponsoreita harjoittelun jatkaminen olisi haastavaa. Tammikuussa aloitan työskentelyn osa-aikaisena sairaalassa, mikä helpottaa myös hiukan tilannetta, Virtanen sanoo.


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024