Uutiset

Finlandia Trophy: Patrick Chan avaa kautensa Finlandia Trophyssa

Patrick Chan avaa kautensa Finlandia Trophyssa

Kolme miesten taitoluistelun maailmanmestaruutta saavuttanut Kanadan Patrick Chan on Finlandia Trophyn miesten kisan nimekkäin osanottaja. Chan, 25, tuli Espoon kisaan monesta syystä. Hän haluaa valmistautua huolella sekä tulevaan GP-kisakauteen että Helsingissä maalis-huhtikuun vaihteessa käytäviin maailmanmestaruuskisoihin.

– Olen aiemmin aloittanut kauteni lokakuun lopulla Skate Canadassa, jolloin paineet ja odotukset ovat olleet kovat. Finlandia Trophyn kautta haluan olla aiempaa valmiimpi, kun GP-sarja alkaa, Chan kertoo perjantain aamuharjoituksen jälkeen.

– MM-kisojen kannalta oli hyvä tulla tänne, matkustaa ja totuttautua aikaeroon. Se on hyvä kokemus sekä kropalle että mielelle. Oli helppo valita tämä kisa valmistautumiseen, hän kertoo.

Chan vaihtoi valmentajaa vastikään. Neljä vuotta kestänyt yhteistyö Kathy Johnsonin kanssa päättyi elokuussa. Pari viikkoa sitten kerrottiin, että hän siirtyi Marina Zuevan oppilaaksi Michiganin Cantonissa.

Zueva tunnetaan parhaiten yhteistyöstään jäätanssijoiden kanssa. Chan on innoissaan uudesta ympäristöstä, valmentajista ja siitä, että samassa hallissa treenaa myös muita kovia luistelijoita.

– On hyvä, kun joutuu haastamaan itsensä niin, ettei kaikki jatku kuten ennenkin.

Chan oli edelliskauden sivussa kilpailuista, hän piti välivuoden. Paluu viime kaudella olikin sitten yllätys.

– Viime kausi oli hullu, kun muut miehet tekivät jopa neljää neloshyppyä. Keskityin kisoissa liikaa siihen, mitä muut tekevät. Nyt tärkeintä on se, mitä itse teen. En katsele enää muita.

Chan yrittää saada nelostulpin rinnalle nelossalchowin. Vielä se ei ole valmis otettavaksi kisaohjelmaan.

– Harjoituksissa onnistuu ehkä kolme viidestä yrityksestä. Tähtään siihen, että Skate Canadaan mennessä neljä viidestä onnistuu ja voin ottaa sen ohjelmaan.

MM-kisoissa hän suunnittelee tekevänsä kolme neloshyppyä, joista toinen soolohyppy on sijoitettu  ohjelman loppupuolelle tuomaan entistä enemmän pisteitä.

Chanin vapaaohjelman musiikin on säveltänyt pariluistelun kaksinkertainen maailmanmestari Eric Radfrod, joka kilpailee myös Trophyssa.

– Ihmiset eivät tiedä, että Eric on suorittanut pianonsoitossa Kanadan korkeimman tason diplomin luistelunsa ohessa., Chan kertoo kasvot innosta loistaen.

– Tuntuu, että luisteluun hyvin istuva musiikki syntyy häneltä kuin itsestään. Luistelijana hän tietää, mitä musiikilta vaaditaan.

 

Bela Papp ainoa suomalainen

Miesten kisassa on mukana vain yksi suomalaisluistelija, Bela Papp, 22. Valtter Virtanen ja Roman Galay ovat loukkaantuneita. Kanadan Vancouverissa asuva ja harjoitteleva Papp on Finlandia Trophyn alla luistellut ohjelmiaan läpi moneen kertaan. Läpimenojen avulla on haluttu myös kasvattaa kuntoa.

– Kisasta haen ehjiä suorituksia. Kesän harjoituskausi meni hyvin eikä minulla ollut erityisiä loukkaantumisia, hän kertoo.

– Tällä kaudella haluan saada kolmoisaskelin valmiiksi kisaohjelmaan.

Pappilla on Vancouverissa hyvät harjoitusolosuhteet.

– Aikaa jäällä on niin paljon kuin jaksan luistella. Yleensä olen aamupäivän yliopistolla ja luistelen iltapäivällä, kertoo Papp, joka opiskelee kauppatieteitä.

Miesten lyhytohjelma luistellaan Metro Areenassa lauantaina kello 14 ja vapaaohjelma sunnuntaina kello 12.30.


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024