Uutiset

Maailmanmestarit avaavat kautensa Finlandia Trophy Espoossa

Maailmanmestarit avaavat kautensa Finlandia Trophy Espoossa

Pariluistelu toi maailmanmestarit Suomeen

Pariluistelun kaksinkertaiset maailmanmestarit Meagan Duhamel ja Eric Radford kilpailevat ensi kertaa yhdessä Suomessa viikonvaihteen Finlandia Trophyssa Espoossa. Kanadalaispari aloittaa nyt kansainvälisen kilpailukautensa. Heidän tavoitteenaan on kilpailla Suomessa vielä toisenkin kerran tällä kaudella, Helsingin maailmanmestaruuskisoissa maalis-huhtikuun vaihteessa. Viime- ja edelliskauden maailmanmestarit kertoivat jo odottaneensa, että pariluistelu otetaan jälleen Finlandia Trophyn ohjelmaan. Pariluistelu on ollut Finlandia Trophyn ja sen edeltäjän Hansa cupin ohjelmassa kolmesti, viimeksi 2007.

– On mukava tulla uuteen paikkaan, sillä kilpailemme usein samoissa paikoissa vuodesta toiseen, Eric Radford, 31, sanoo.
 
30-vuotiaan Duhamelin sukujuuret ovat äidin puolelta Suomessa, Kauhavalla.
 – Papa muutti Kanadaan 1951 ja mama 1952, äitini syntyi Kanadassa, Duhamel kertoo.

Hän osaa suomea vain vähän, muutamia sanoja sieltä täältä, vaikka kävi alkuun Suomi-koulua ja pyhäkoulukin oli suomenkielinen.
Oma yhteytensä Suomeen on myös Radfordilla.
– 21 vuotta sitten perheessämme oli suomalainen vaihto-oppilas. Oli mukava tavata hänet Helsingissä tiistaina.

 Pariluistelu alkaa torstaina lyhytohjelmalla ja vapaaohjelma luistellaan perjantai-iltana Metro Areenassa.
 – Silloin katsomossa on kuusi serkkuani, setäni ja tätini. Äiti ja mama tulevat sitten MM-kisoihin, Duhamel kertoo.

Parin tavoitteena on kolmas MM-kulta.
 – Lyhytohjelman musiikki on rokkia, Sealin esittämä Killer. Pariluistelussa rokkia käytetään aika vähän ja ohjelmanakin se on erilainen kuin aiemmat, he kertovat.
Radford kertoo, että tällä kaudella heidän lyhytohjelmassaan on uutena elementtinä heittokolmoisaxel.
 – Lyhytohjelma on menestyksen kannalta hyvin ratkaiseva, Eric Radford sanoo.
Parin vapaaohjelman musiikkina on Edith Piafin tunnetuksi tekemä Je ne regrette rien, jonka esittää Patricia Kaas.

Pariluistelu alkaa torstaina kello 17.35 ja vapaaohjelman vuoro on perjantaina kello 17.05.
Kisassa on mukana yhdeksän paria kuudesta maasta. Suomella ei ole edustajaa pariluistelussa.

Suomalaisnaiset innostuneina kotiyleisön eteen

Suomen nuoret naistaitoluistelijat, Liubov Efimenko, Viveca Lindfors ja Emmi Peltonen, kohtaavat toisensa torstaina käynnistyvässä Finlandia Trophy -kilpailuissa ensimmäistä kertaa alkavalla kisakaudella. Keskiviikon harjoitusten jälkeen kolmikon tunnelmat olivat hyvät ja innostuneet.

Liubov Efimenkolle edustuspaikan saanti Finlandia Trophyyn kahden vuoden tauon jälkeen on suuri kunnia ja hän odottaa kovasti kotiyleisön edessä esiintymistä. Oberstdorfissa huippuvalmentaja Michael Huthin johdolla harjoitteleva Efimenko kertoi keskiviikon harjoituksissa olleen pientä jännitystä, mutta fiilikset torstain lyhytohjelmaan ovat hyvät.

Harjoituksissa hyvin keskittyneeltä vaikuttanut Viveca Lindfors kertoi lyhytohjelmansa olevan sama kuin viime kaudella, sen sijaan vapaaohjelma on vaihtunut. Stephane Lambielin käsialaa olevassa vapaaohjelmassa luistelijan mukaan haasteena on ilmaisun ja teknisen osaamisen yhdistäminen. Viime vuonna viidenneksi Finlandia Trophyssa sijoittuneelle Lindforsille kilpailu oli hyvin positiivinen kokemus ja tältä kerralta hän odottaa samaa.

Myös kolmikon nuorin, marraskuussa 17-vuotta täyttävä, Emmi Peltonen odottaa kilpailun starttaamista. Peltonen on tunnettu hyvänä hyppääjänä, mutta myös sulavaeleisenä luistelijana. Uudet, Mark Pillayn tekemät, koreografiat tarjoavat monipuolisen mahdollisuuden toteuttaa juuri tulkinnallista puolta. Peltonen harjoittelee sekä Yhdysvalloissa Rafael Arutyunyan että Suomessa Sirkka Kaipion valmennuksessa.

Keskinäinen kilpailu edustuspaikasta kevään MM-kotikisoihin näyttäytyy nuorille suomalaistähdille mahdollisuutena saada sparrausta toisiltaan. Edellisellä kaudella upean arvokisadebyytin tehnyt Lindfors ei ota paineita hienoisesta ennakkosuosikin roolista eikä toisten naisten kohtaaminen tunnu sen kummemmalta kuin aiempina vuosina. Myös Efimenko ja Peltonen kertovat keskittyvänsä omiin suorituksiinsa eivätkä ajattele kilpailevansa erityisesti toisten suomalaisten kanssa, vaikka arvokisapaikkojen saaminen olisikin unelma.

Naisten vapaaohjelma käynnistyy Espoon Metro Areenassa torstaina ja huipentuu perjantaina alkavaan vapaaohjelmaan. Mukana on suomalaiskolmikon lisäksi 16 naista, joista tunnetuimmat ovat Japanin Mao Asada (MM 1. 2010 ja 2014) ja Venäjän Anna Pogorilaya (MM 3. 2016) sekä Elizaveta Tuktamysheva (MM 1. 2015).


Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024
Vuoden 2024 OKM:n seuratuet myönnetty 12.4.2024