Uutiset

Maajoukkueluistelijat valmiina uuteen kauteen

Maajoukkueluistelijat valmiina uuteen kauteen

Taitoluistelumaajoukkue aloitti kauden leireilemällä Vierumäellä. Oman mausteensa alkavaan kauteen antaa keväällä Helsingissä käytävät MM-kotikisat, joissa Suomella on jokaisessa sarjassa mahdollisuus yhteen edustuspaikkaan.

Jäätanssissa on tulevalla kaudella herkullinen tilanne, sillä ainoasta MM-paikasta taistelee kolme paria. Viime vuoden MM- ja EM-edustajat Cecilia Törn-Jussiville Partanen saavat kovat haastajat pareista Juulia Turkkila-Matthias Versluis sekä Olesia Karmi-Max Lindholm.

Viime kaudella kansainvälisen läpimurtonsa tehnyt Törn-Partanen luisteli Bostonin MM-kisoissa sijalle 18. Helsingin MM-kisat siintävät jo parin mielessä.  

-Kyllä se on se päätavoite. Tosi upeaa olisi päästä luistelemaan kotiyleisön eteen, Törn miettii.  

-Jäätanssi on kovassa nousussa Suomessa. Se tuo ihan uutta motivaatiota myös omaan harjoitteluun, kun on kilpailua oman maan sisällä, Partanen iloitsee.

Suomen parhaisiin yksinluistelijoihin viime vuosina lukeutuneet Juulia Turkkila ja Matthias Versluis yllättivät monet ilmoittaessaan lajivaihdoksesta. Uunituoreella jäätanssiparilla tavoitteet tulevalle kaudelle ovat maltilliset, mutta toiveikkaat. Vahva yksinluistelutausta antaa hyvän pohjan uudelle aluevaltaukselle.

-Ollaan todella viihdytty molemmat jäätanssin parissa. Kyllä se kemia on ihan luonnollisesti löytynyt. Toivotaan, että kauden aikana näkyy kehitystä, mutta mitään kovia sijoitustavoitteita emme ole asettaneet. Tärkeää on ensin näyttäytyä parina ja lähteä siitä askel kerrallaan eteenpäin, Turkkila summaa.

Olesia Karmi ja Max Lindholm lopettivat helmikuussa yhteisen uransa, mutta päättivät muutama kuukausi myöhemmin jatkaa. Viime vuonna Yhdysvaltoihin harjoittelemaan siirtynyt pari teki tälle kaudelle ison muutoksen ja muutti Venäjälle Pietariin valmentautumaan Elena Sokolovan johdolla. Vuoden 2013 MM- ja EM-edustajat ja 2015 EM-edustajat toivovat yltävänsä takaisin arvokisajäille tulevalla kaudella.

-On ollut hyvä fiilis treenata Pietarissa. Siellä on ollut todella hyvä treeniympäristö ja valmennustiimi, Karmi iloitsee.

-MM-kotikisat herättävät kovaa kisahalua. Tavoitteemme on kova, mutta kotikisoja ei kaikkien urheilijoiden uralle suoda. Olisi upeaa päästä esittämään omaa ja suomalaista huippuosaamista, Lindholm hehkuttaa.  

                                                  

Naisten ainoaan arvokisapaikkaan monta halukasta

Viime kaudella aikuisten arvokisajäillä loistaneella Viveca Lindforsilla on kotimaassa monta haastajaa. MM-kisojen ainoa edustuspaikka on kovan työn takana, mutta sitäkin suurempi haave.

-Kyllä MM-kisa on kaikkien haaveissa ja mielessä. Omiin ohjelmiini on lisätty vaikeutta entisestään, sanoi Lindfors, jolle uuden vapaaohjelman koreografian on tehnyt moninkertainen maailmanmestari Stéphane Lambiel.

Vahvoja näyttöjä nykykunnostaan antoivat myös Yhdysvalloissa pääasiallisesti valmentautuva Emmi Peltonen ja maajoukkueeseen palannut Liubov Efimenko sekä Jenni Saarinen. Mukana Vierumäen maajoukkueleirillä oli myös lahjakas nelikko Linnea Ceder, Joanna Kallela, Petra Laakkonen ja Karoliina Luhtonen. Hallitseva Suomen mestari Anni Järvenpää ei valmentautunut muun maajoukkueen kanssa Vierumäellä. Järvenpäällä on fyysinen ylikuormitustila, ja harjoitusta on kevennetty syyskuun loppuun saakka.

Miesluistelijat tavoittelevat MM-pisterajoja

Viime kauden EM-edustaja Valtter Virtanen ei ollut mukana Vierumäellä jalkavamman vuoksi. Virtanen kärsii sääriluun rasitusmurtuman esiasteesta, joka on kehittynyt neloishyppyjen sisäänajossa. Lääkärinä osapäiväisesti Oberstdorfissa toimiva Virtanen uskoo kuitenkin palaavansa tositoimiin jo lähiviikkoina. Virtasen tavoin, nuori Roman Galay näkee itsensä MM-edustajana kotiyleisön edessä.

-Pisteitä pitäisi saada nostettua. ISU:n asettama EM-raja on rikottuna, mutta MM-rajaan on vielä matkaa. MM-kotikisoihin on pakko päästä kisaamaan. Uskon, että uusien ohjelmien myötä saan rajat rikki ja pääsen mukaan MM-jäille, Galay kertoo.

Sveitsissä valmentautuva Tomi Pulkkinen ei ollut maajoukkueen mukana Vierumäellä, mutta tuo varmasti oman lisämausteensa suomalaismiesten keskinäiseen kilpailuun.


Finlandia Trophy ensimmäinen näytönpaikka

Tuttuun tapaan 6.-9. lokakuuta Espoo Metro Areenalla järjestettävässä kansainvälisessä Finlandia Trophy-taitoluistelukilpailussa Suomen parhaat taitoluistelijat pääsevät mittelemään taitojaan maailmanluokan tähtiä vastaan. Kovatasoinen kilpailu onkin kauden ensimmäinen tilaisuus kotiyleisölle päästä kurkistamaan uuden kauden mukanaan tuomia ohjelmia ja haistelemaan jännittävää kisatunnelmaa. Suomalaisedustajat kilpailuun valitaan lähipäivinä. Trophy on suomalaisluistelijoille yksi tärkeä näytönpaikka matkalla Helsingin MM-kisoihin.

Suomen Taitoluisteluliitto isännöi Suomen 100-vuotisjuhlavuonna järjestettäviä taitoluistelun MM-kilpailuja. MM-kilpailu on Suomi 100 -juhlavuoden merkittävin urheilutapahtuma pääkaupunkiseudulla. Kilpailut käydään Hartwall Arenassa maalis-huhtikuun vaihteessa. Edellisen kerran lajin MM-kilpailut luisteltiin Helsingissä vuonna 1999.

Helsingissä nähdään keväällä yhteensä lähes 200 maailman parasta taitoluistelijaa.

Suomalaisedustajat kilpailuun valitaan kriteeristön mukaisesti vasta myöhemmin keväällä.


Kesäkuun Sähkäri 7.6.2024
Henkilöstömuutoksia Taitoluisteluliitossa 5.6.2024