Uutiset

Muodostelmaluistelu 30 vuotta Suomessa

Muodostelmaluistelua 30 vuotta Suomessa: hauskanpidosta huippu-urheiluksi

(lehdistötiedote)

Muodostelmaluistelua on harrastettu Suomessa 30 vuotta. Tässä ajassa laji on noussut yksinluistelijoiden jäähdyttelylajista ja harrastajien hauskanpidosta vuoden 2018 olympialajiksi hakevaksi huippu-urheiluksi. Samassa ajassa suomalaiset joukkueet ovat nousseet maailman eliittiin: Suomi on maailman menestynein muodostelmamaa kahdeksalla maailmanmestaruudellaan

Muodostelmaluistelun suomalaisille esitteli 80-luvun puolivälissä taitoluistelun Grand Old Lady Jane Erkko, joka oli nähnyt lajia Yhdysvalloissa järjestetyissä taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa. Ideana oli tarjota yksinluistelu-uransa päättäville taitoluisteljoille mahdollisuus jatkaa lajin parissa. Luistelijat innostuivat hauskasta joukkuelajista ja se levisi nopeasti ympäri Suomen.

Aluksi uutta lajia kutsuttiin ryhmäkuvioinniksi, mutta nimi vaihtui pian muodostelmaluisteluksi. Kilpailutoiminta oli aktiivista heti ensivuosista lähtien ja ensimmäiset Suomen mestaruudet ratkottiin jo vuonna 1991, vain kuusi vuotta ensimmäisten kilpailuiden jälkeen. Pian laji sai myös viralliset kansainväliset säännöt, kun Kansainvälinen luisteluliitto ISU otti lajin mukaan omaan toimintaansa.

Vielä 1990-luvulla suomalaisjoukkueet eivät kantaneet kotiin kirkkaimpia mitaleita kansainvälisiltä areenoilta, mutta vuonna 2000, ensimmäisissä MM-mittelöissä, Marigold IceUnity voitti pronssia. Seuraavana vuonna kotikisoissa Helsingissä Rockettes nappasi hopeaa ja keväällä 2002 oli jättipotin vuoro: maailmanmestaruus Marigold IceUnitylle. Marigold on voittanut MM-kultaa yhteensä neljästi, Rockettes kolmesti. Molemmat ovat napsineet lisäksi nipun himmeämpiä mitaleita. Myös Team Unique on tuonut kotiin MM-kultaa ja -hopeaa. Vain vuonna 2007 ja 2012 yksikään suomalaisjoukkue ei ole saanut mitalia MM-kisoista. Yhteensä seniorisarjan mitaleja Suomeen on tuotu 19.

Suomalaisjoukkueiden ylivoima näkyy myös nuorempien sarjoissa. Suomalaiset juniori- ja noviisijoukkueet dominoivat lähes kaikkia kansainvälisiä kisoja ja voittavat lähes poikkeuksetta mestaruudet. Juniorit saivat oman World Challenge Cupin vuonna 2001, MM-arvosta päästiin kisaamaan Helsingissä keväällä 2013. Tuolloin Musketeers ja Team Fintastic ottivat kilpailussa kaksoisvoiton.

Kolmenkymmenen vuoden aikana laji on muuttunut ja kehittynyt valtavin askelin. Aluksi luistelu oli verrattain hidasta, ohjelmat teknisesti helppoja ja kuviot yksinkertaisia. 1990-luvun alussa seniorijoukkueessa sai luistella jopa 32 luistelijaa, tuplamäärä nykyisen 16 luistelijan sijaan. Tämän päivän seniorijoukkueet suorittavat henkeäsalpaavia nostoja sekä teknisesti ja urheilullisesti vaativia ohjelmia. Joukkueet harjoittelevat huippu-urheilijan tavoin päätoimisten ammattivalmentajien johdolla.

Samaan aikaan kun huippujoukkueet napsivat maailmanmestaruuksia, on harrasteluistelun suosio kasvanut Suomessa valtavasti. Harrastajaluistelijat saivat oman kilpailusarjan, avoimen sarjan, vuonna 2000. Nyt harrastesarjoissa kilpailee Suomessa yhteensä yli 100 joukkuetta. Oman kilpailusarjansa ovat saaneet myös muodostelmaluistelun aikuiset jäähdyttelijät, Masters-luistelijat. SM-mitalit jaetaan kolmessa sarjassa: SM-noviiseissa, -junioreissa ja -senioreissa.

Muodostelmaluistelussa eletään jännittäviä aikoja, sillä muodostelmaluistelu on ehdolla 2018 olympialaisiin Etelä-Koreaan. Kansainvälinen olympiakomitea tekee asiasta päätöksensä kevään 2015 aikana.

Muodostelmaluistelu 30 vuotta Suomessa -näyttely on esillä muodostelmaluistelun SM-kilpailuissa Tampereen jäähallissa 28.2.−1.3.2015.

http://www.tappara.fi/taitoluistelu/muodostelmaluistelun_sm_kilpailut_2015/


Kutsu Suomen Taitoluisteluliiton kevätliittokokoukseen 20.4.2024 15.3.2024
Tuloksia: Sonja Henie Trophy 10.3.2024