Uutiset

SM-kilpailun ennakkotunnelmat

Taitoluistelun SM-kilpailujen ennakkotunnelmat

 Lehdistötiedote

Yksinluistelun ja jäätanssin SM-kilpailut luistellaan tulevana viikonloppuna Barona Areenalla Espoossa. SM-mitalien lisäksi kilpailussa jaetaan paikat tammikuisiin EM-kilpailuihin Budapestiin. Paikat jaetaan luistelijoiden kauden parhaiden eli Season Best pisteiden perusteella. Myös Kansainvälisen Luisteluliiton asettamat pisterajat tulee olla saavutettuina jossakin kansainvälisessä kilpailussa. Useampi suomalainen on kuitenkin rajat jo rikkonut.

Suomalaisen taitoluistelun kirkkaimman tähden, Kiira Korven, alkusyksyn loukkaantumisesta johtuva poissaolo antaa naisten sarjassa mahdollisuuden uudelle Suomen mestarille. Korpi on hallinnut SM-jäitä neljänä vuotena, joista viimeiset kolme vuotta peräkkäin. Hallitseva SM-hopeamitalisti Juulia Turkkila (HL) mielii varmasti kirkastaa hopeansa kullaksi, mutta kovan vastuksen antaa seniorisarjan tuorein tulokas vasta 14-vuotias Liubov Efimenko (LTL). Nuorella lahtelaisella on hallussaan naisten sarjan kotimainen kärkitulos 142,76 ennen Turkkilan pottia 138,24. Season best pisteissä kolmantena oleva Lahden Rosaliina Kuparinen joutui jättämään SM-kilpailut väliin nilkkalukon aiheuttaman telaluun rasitusvamman takia. Huomioitavaa kuitenkin on, että EM-paikoista kisattaessa ei Efimenko ole vielä tänä vuonna mukana nuoren ikänsä puolesta. Alaikäraja aikuisten arvokilpailuihin on 15.

SM-junioreissa kilpailevan Tampereen Tapparan Jenni Saarisen pistetulos on Efimenkoakin korkeampi 148,61, vaikka tulos on tehty junioriohjelmalla. Niin ikään vasta 14-vuotias Saarinen tähtää Efimenkon tapaan tällä kaudella junioreiden MM-kilpailuihin. Junioritytöissä SM-mitaleille mielii iso joukko luistelijoita. Junioripojissa syksyn kärkituloksista vastaavat vain muutaman kymmenyksen eroilla Juho Pirinen ja Roman Galay, molemmat Lappeenrannan Taitoluistelijoista. Loukkaantumisen takia vasta kilpajäille palannut Tapparan Tino Olenius on hallitseva Suomen mestari ja pistevertailussa tässä vaiheessa kolmantena.

Miesten sarjasta tulee mielenkiintoinen. Sekä Matthias Versluis että Valtter Virtanen ovat onnistuessaan tasavertaisia kilpakumppaneita, jotka molemmat ovat lisäksi kunnostautuneet neloshypyn tekijänä. Suomalainen taitoluisteluyleisö jännittääkin, joko historiallinen neloistulppi nähtäisi ensimmäistä kertaa suomalaisen tekemänä kilpailutilanteessa. Viime vuoden Suomen mestari, Keravan Luistinseuraa edustava Virtanen on pistevertailussa Espoon Jäätaitureiden Versluisia kuitenkin jäljessä. Versluis nakutti jo lokakuun Finlandia Trophyssa Suomen ennätyspisteet 171,40, Virtasen saldo ennen SM-kilpailua on toistaiseksi 165,27. Viktor Zubik (HSK), viime vuoden SM-pronssimitalisti, on pistevertailussa kolmantena 159,19.

Jäätanssissa hallitsevat Suomen mestarit Olesia Karmi-Max Lindholm tulevat tänäkin vuonna käymään tasaisen kilpailun Henna Lindholmin ja Ossi Kanervon kanssa. Lindholm-Kanervo ovat olleet aavistuksen varmempia syksyn kilpailuissa, mutta kuten muissakin sarjoissa myös jäätanssissa SM-kilpailu sinetöi lopullisen EM-edustajan. Jäätanssissa edustaja valitaan kolmen kilpailun, kahden parhaan kansainvälisen ja SM-kilpailun, keskiarvotuloksen perusteella. Lisäväriä mestaruustaistoon tuo vasta tällä kaudella yhteisen taipaleensa aloittanut HSK:n kolmas pari Cecilia Törn-Jussiville Partanen. Pari on osoittanut potentiaalinsa lyhyen yhteistyönsä aikana ja hengittää lähietäisyydellä kärkiparien niskaan. Törn kilpaili vielä viime vuosiin saakka yksinluistelijana, Partanen puolestaan kilpaili vielä viime keväänä junioreiden MM-kilpailuissa kanadalaisen Sara Aghain kanssa.

Luistelijoiden Season Best listaukset: http://www.stll.fi/tapahtumat-kilpailut/tulokset/season-best/

Taitoluisteluliiton arvokilpailujen valintakriteerit: http://www.stll.fi/luistelijalle/huippuluistelu/arvokilpailujen-valintakriteerit/

SM-kilpailun osallistujat ja aikataulu: http://www.figureskatingresults.fi/results/1314/YLJTSM14/index.htm

Kisajärjestäjän Espoon Jäätaitureiden sivut: http://espoonjaataiturit.sporttisaitti.com/sm-2014/

 


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024