Uutiset

Walter Jakobssonin luistelukuvakokoelma lahjoitettiin Urheilumuseoon

Walter Jakobssonin urheilukuvakokoelma Suomen Urheilumuseon valokuva-arkistoon

Ludowika ja Walter Jakobssonin tyttären tytär Peggy Liljeberg lahjoitti isoisänsä ottamat ainutlaatuiset taitoluistelukuvat Suomen Urheilumuseolle 22.11.2013. Kuviin on tallennettuna suomalaisen taitoluistelun historiaa yli 50 vuoden ajalta. 

Walter Jakobsson (1882–1957) oli insinööri, taitoluistelija ja innokas valokuvauksen harrastaja. Walter oli aloittanut pikaluisteluharrastuksen 1800-luvun lopulla, mutta vaihtanut taitoluisteluun vuonna 1904. Berliinissä opiskellessaan hän tapasi saksalaisen taitoluistelijattaren Ludowika Eilersin (1884–1968) vuonna 1908. Kolme vuotta myöhemmin avioitunut pari oli Keski-Euroopan luistelukenttien suuria suosikkeja ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Ludowika ja Walter Jakobsson voittivat pariluistelun kultamitalin Antwerpenin olympialaisissa 1920. Kyseessä oli itsenäisen Suomen ensimmäinen olympiavoitto. Pari saavutti vielä hopeaa Chamonix’n talviolympialaisissa 1924. Maailmanmestaruuksia heille kertyi yhteensä kolme, niistä varhaisimmat jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Jakobssonit eivät jättäneet taitoluistelua kilpailu-uransa jälkeenkään. He työskentelivät lajin hyväksi sekä valmentajina että järjestötoiminnassa koko elämänsä ajan. Molemmat toimivat myös taitoluistelun kansainvälisissä tuomaritehtävissä.

Ludowika ja Walter Jakobsson valittiin vuonna 2010 Suomalaisen urheilun Hall of Fameen ensimmäisten joukossa. Vuonna 2013 heidät valittiin myös kansainväliseen taitoluistelun Hall of Fameen. Valinnan suoritti Colorado Springsissä Yhdysvalloissa sijaitseva, vuonna 1976 perustettu, The World Figure Skating Hall of Fame.

Walter Jakobsson oli taiteellisesti etevä harrastajavalokuvaaja. Hän toimi vuodesta 1902 alkaen Amatörfotografklubben i Helsingfors -valokuvausseurassa. Insinöörinä Walter Jakobsson hallitsi valokuvaustekniikan erinomaisesti. Seuran puheenjohtaja hän toimi vuosina 1934–1947. Tuolloin Jakobssonia tituleerattiin ”seuran diaspesialistina”, ja hän esittelikin ottamiaan diakuvia usein seuran kokouksissa.

Suomen Urheilumuseolle lahjoitettavassa kokoelmassa on 13 valokuva-albumia, joiden kuvat ovat vuosilta 1901–1934, sekä diakuvia 1930-luvulta 1950-luvulle. Walter Jakobssonin ottamat valokuvat muodostavat ainutlaatuisen kokoelman suomalaisen taitoluistelun historiasta. Albumeissa on upeita otoksia sekä Suomesta että ulkomailta. Walter Jakobsson on kyennyt hämmästyttävästi dokumentoimaan jääkenttien tapahtumia kilpailemisen ja tuomarina toimimisen ohella.

Lahjoitetut albumit täydentävät merkittävästi Urheilumuseon ja Urheiluarkiston kokoelmissa olevaa Ludowika ja Walter Jakobssoniin liittyvää aineistoa.

Lähde: Suomen Urheilumuseon tiedote


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024