Uutiset

Muokkakausi käynnistyy SM-valinnoilla/tiedote

Muodostelmaluistelijat aloittavat kautensa valinnoilla

Muodostelmaluistelun kausi käynnistyy viikonloppuna Jyväskylässä, jolloin Suomen ja samalla maailman parhaat joukkueet karsivat ensisijaisesti paikoista helmikuisiin SM-kilpailuihin. Seniorjoukkueilla kyseessä on samalla ensimmäinen kolmesta MM-valintakilpailusta.

Yhteensä 35 joukkuetta – 4 senioria, 14 junioria ja 17 noviisia – joissa yli 700 luistelijaa esittelevät viikonloppuna taitojaan sekä uusia koreografioitaan muodostelmaluistelun 1. SM-valintakilpailussa Jyväskylässä. Kun Suomea on tituleerattu maailman parhaaksi muodostelmaluistelumaaksi, on eittämättä luvassa kovatasoinen kilpailu. Seniorit kohtaavat toisensa kahdesti ennen helmikuussa käytävää SM-kilpailua, jonka voittaja lähtee automaattisesti taistelemaan maailmanmestaruudesta Italiaan, Courmayeuriin. Toinen joukkue valitaan Taitoluisteluliiton määrittelemän pistekerroinjärjestelmän mukaisesti kolmen kilpailun yhteistuloksen perusteella. Näin ollen edes hallitseva maailmanmestari Team Unique ei voi vielä olla varma MM-paikastaan, sillä maan ykkösjoukkueen tittelistä ja MM-paikoista kilpailevat myös Marigold IceUnity ja Rockettes, molemmat kolminkertaisia maailmanmestareita. Espoon Revolutions, nuorin joukkueista, on ottanut isoja harppauksia kehityksessä ja täydentää osaltaan maamme kovaa senioritasoa.

Team Uniquen valmentaja Mirjami Penttinen kertoo joukkueen saaneen paljon uskoa ensimmäisen maailmanmestaruutensa johdosta.

–       Maailmanmestaruus toi mukanaan tietynlaista rohkeutta myös harjoituksiin, mitään ei säästellä. Kovasta meiningistä kertoo se, että olemme suoritusvarmuudessamme viime vuoteen verrattuna jopa muutaman kuukauden edellä.

Junioreissa kevään maailmanmestari Musketeers ja hopeamitalisti Team Fintastic ovat viime vuodet vuoron perään hallinneet juniorikärkeä, mutta kannoilla hengittävät mm. Helsingin Team Mystique sekä Vantaan, Espoon ja Oulun joukkueet. Junioreissa yllättäjiä voi olla useampikin. Tällä kaudella junioreissa ei ole MM-kilpailua, vaan kilpailua vastaava World Challenge Cup. Historian ensimmäiset viralliset nuorten MM-kilpailut luisteltiin viime maaliskuussa Helsingissä jonka jälkeen seuraavan kerran vasta vuonna 2015. Noviiseissa ei maailmanmestaruuksista luistella, mutta kansainvälisissä kilpailuissa suomalaiset ovat olleet lähes vertaansa vailla.

Syytä suomalaisen muodostelmaluistelun kovaan tasoon on selitetty hyvällä ja ammattimaisella valmennuksella sekä jäähallien positiivisella lukumäärällä. Myös Penttinen allekirjoittaa ne ja lisää:

–       Meillä tehdään muodostelmaluistelua tosissaan ihan pienestä pitäen, siksi me suomalaiset olemme niin hyviä laajalla rintamalla. Olemme kehittäneet hyvän systeemin, jota muut maat yrittävät tietysti kopioida. Mutta varuillaan täytyy olla. 

Live-lähetys kilpailusta: http://sporttv.fi/taitoluistelu

Tarkemmat tiedot kilpailusta Jyväskylän Taitoluisteluseuran sivuilla: http://jytls.sporttisaitti.com/kilpailut/kilpailut-kaudella-2013-20142/ml-sm-1-valintakilpailu/


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024