Uutiset

Finlandia Trophyn tunnelmat torstain harjoituksista

Finlandia Trophyn ennakkotunnelmia torstain harjoituksista

Suomen Taitoluisteluliiton ja Espoon kaupungin yhteistyönä järjestämä kansainvälinen Finlandia Trophy Espoo käynnistyi torstaina harjoituksilla Barona Areenassa. Miesten kilpailusta on tulossa yksi viikonlopun jännittävimmistä. Viime kevään MM-pronssimitalisti Japanin Yuzuru Hanuy lienee kilpailun yksi ennakkosuosikeista, mutta suurimman mediahuomion varasti torstain harjoituksissa Yhdysvaltojen Johnny Weir, jolle Trophy on ensimmäinen kilpailu yli kahteen ja puoleen vuoteen. 28-vuotias Weir vetäytyi Vancouverin olympialaisten jälkeen show-jäille, mutta huomasi kuitenkin kaipaavansa kilpailemista, siihen liittyvää valmistautumista sekä jännitystä. Vancouverin olympialaiset olivat miehelle sijoituksellisesti pettymys (6.) jonka jälkeen hän halusi ottaa etäisyyttä luisteluun.  Puoli vuotta sitten yhdysvaltalaisluistelija aloitti jälleen harjoitella kilpaileminen mielessä. Vaatesuunnittelijana mainetta niittävä sekä oman tv-shown `Be good Johnny Weir` tähtenä loistava Weir jännittää paluuta kilpajäille, mutta ei ota paineita voittamisesta.

 

–          On jännittävää palata kilpailuihin ja kuulla jälleen nimensä kuulutettavan ennen ohjelmasuoritusta. En aio ottaa kuitenkaan paineita voittamisesta. Haluan sen sijaan nauttia ja toivon, että yleisökin nauttii luistelustani, Weir sanoi.

 

–          Koen olevani nyt paljon aikuisempi. Olen myös ymmärtänyt, että luistelun ulkopuolellakin täytyy olla elämää. Epäonnistunut harjoitus ei ole koko elämä, vastikään avioitunut Weir sanoi.

Suomesta kilpailussa on mukana neljän luistelijan joukko: Valter Virtanen, Julian Lagus, Matthias Versluis ja Viktor Zubik. Saksassa harjoitteleva Virtanen lähtee kilpailuun hyvällä mielellä.

 

–       Kesätreeni meni hyvin ja itseluottamus alkaa löytyä. Viime kauden harjoittelin pääasiassa Saksassa ja pystyin keskittymään luisteluun. Se alkaa nyt tuottaa tuloksia. Kauden avaus Oberstdorfissa viikko sitten ei mennyt ihan nappiin, joten nyt haen parempaa suoritusta. Ohjelma on haastava ja yritän myös neloistulppia, sillä täytyy ottaa vähän riskiäkin, Virtanen lupasi.

 

Lagus, Versluis ja Zubik ovat aloittaneet kansainvälisen kauden jo junioreiden GP-kilpailuissa. Juniori-ikäinen kolmikko hakee Trophysta eheitä suorituksia ja hyvää pohjaa jatkaa kautta eteenpäin.

Suomen jäätanssiparit Henna Lindholm-Ossi Kanervo sekä Olesia Karmi-Max Lindholm harjoittelivat kesällä Yhdysvaltojen Michiganissa olympiamestareiden Tessa Virtue–Scott Moirin kanssa, Marina Zuevan valmennuksessa kuuden viikon ajan. Lauantaina alkava jäätanssikilpailu alkaa lyhyttanssikilpailulla. Lyhyttanssi on tänä vuonna jenkkipolkka, johon voi joko yhdistää valssia tai marssia. Molemmat jäätanssiparit lähtevät kauteen suomalaisissa tunnelmissa. Siinä missä Lindholm-Kanervo luistelevat Angry Birdsin teemamusiikkiin niin Karmi-Lindholm ovat valinneet musiikikseen Säkkijärven polkan yhdistettynä Kesäyön valssin.

 

Jenkkipolkka on suomalaisparien mielestä haastava tanssi eikä vähiten sen nopeuden takia. Molemmat parit luistelevat kyseistä tanssia ensimmäistä kertaa urallaan.

 

–       Pidän jenkkipolkasta, vaikka se on erittäin nopea rytmiltään. Jos tulee pienikin rytmivirhe, niin ainakin puolet ohjelmasta menee pieleen ennen kuin tanssin saa taas kiinni, Ossi Kanervo kertoi lyhyttanssin luonteesta.

Lindholm-Kanervo hakevat Finlandia Trophysta onnistunutta lyhyttanssisuoritusta, mutta tavoitteena on myös rikkoa Kansainvälisen luisteluliiton asettamat tekniset pisterajat, jotka vaaditaan pääsyyn EM-ja MM-kilpailuihin. Myös Karmi-Lindholm hakevat puhdasta kilpailusuoritusta sekä palautetta tuomareilta. Suomalaisparien välinen kilpailu on ollut viimevuosina hyvin tasaista. Arvokilpailuedustukset ratkottiin viime vuonna niukalla erolla Henna Lindholmin ja Ossi Kanervon eduksi.

 

Olympiavoittajat, kanadalaiset Tessa Virtue-Scott Moir ilmoittivat juuri ennen kilpailun alkua Moirin loukkaantumisesta ja peruivat osallistumisensa.

 


Kevätliittokokouspäivä summasi kauden 2023-2024 20.4.2024
Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024